Muka Jadi Glowing

Kalau anda nak sangat muka jadi glowing teruk dengan cara yang jimat tanpa perlu masuk Spa, boleh amalkan cara orang dulu-dulu pakai bahan alami.

Cukup Amal 3 Kali Seminggu, Muka Jadi Glowing Teruk!

Haa…  ada banyak bahan alami yang boleh dijadikan toner, masker dan buat bedak homemade. Jom cuba!

1) Minum air putih secukupnya

Cukup Amal 3 Kali Seminggu, Muka Jadi Glowing Teruk!

Tubuh badan anda memerlukan air bersih untuk membantu menggantikan sel-sel yang mati di dalam badan anda. Anda seharusnya minum sekurang-kurangnya dua liter air sehari bagi memastikan sistem dalaman badan anda dapat berfungsi dengan baik.

Apabila tubuh badan mendapat air yang cukup, kulit juga akan kelihatan lembap, bersih dan cerah secara semulajadi. Tips ini memang harus diamalkan pada setiap masa dan waktu.

IKLAN

2) Air Beras

Cukup Amal 3 Kali Seminggu, Muka Jadi Glowing Teruk!

Air beras merupakan air daripada mencuci beras sebelum ia dimasak dan kebiasaannya ia dibuang semasa proses mencuci beras. Apa kata untuk kali ini jangan dibuang air cucian beras itu, sebaliknya tadahkan dan simpan di dalam bekas air yang berasingan, seperti baldi atau sebagainya.

Tahukah anda bahawa air beras mempunyai pelbagai khasiat untuk kecantikan? Air bilasan dari mencuci beras itu dikatakan dapat mampu menghaluskan serta memutihkan kulit. Caranya adalah untuk megambil air bilasan ini dan amalkan berendam dalam air bilasan tersebut selama 15-20 minit setiap hari.

IKLAN

3) Beras Pulut Sebagai Masker

Cukup Amal 3 Kali Seminggu, Muka Jadi Glowing Teruk!

Gorengkan ia tanpa menggunakan minyak sehingga warna beras pulut tersebut menjadi kekuningan. Selepas proses menggoreng, tumbuk atau kisarkan beras pulut tersebut supaya menjadi seperti serbuk bedak.

Apabila proses kisar atau tumbuk selesai, bancuh dengan air dan sapukan kepada wajah. Biarkan ia kering untuk seketika waktu dan basuh dengan air bersih. Amalkan tips muka glowing dan flawless secara semulajadi ini untuk mendapatkan kulit muka yang cantik, gebu, anggun dan bergaya.

IKLAN
Selain itu:  Cantikkan Kuku Guna 3 Bahan Dapur, Tak Payah Habiskan Duit Pergi Spa Pun!

4) Yogurt Asli

Cukup Amal 3 Kali Seminggu, Muka Jadi Glowing Teruk!

Untuk tips muka glowing dan flawless secara semula jadi ini, caranya adalah untuk ambil yogurt asli dan lumurkan di wajah dan leher dan dibiarkan kering sebelum dibilas dengan air bersih.

Amalkan tips ini 3 kali seminggu anda pasti akan terkejut dengan kesannya nanti.

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI