Bagi anda yang tengah alami muka breakout disebabkan salah pakai produk, boleh cuba tenangkan kulit wajah dengan cara ini.
Tips yang dikogsi Puan Mamaa Sal ini memang sesuai untuk anda yang tersalah guna produk lambakan dipasaran sekarang.
Jadi untuk merawat dan bagi muka rileks semula, detox dulu cara ni. Ini petua mudah dan in shaa Allah anda boleh pulihkan semula kulit anda tu.
Cara Sembuhkan Muka Breakout Guna Dua Bahan
Bahan-bahan:
Sebiji tomato ( dah masak ranum)
1 sudu besar lemon
Ads
Cara buatnya:
1. Basuh bersih, potong 4 tomato dan lenyekkan je guna tangan tomato tu dah lembut bagi hancur semua ye. Tak perlu kisar pun tau. Bagi texture dia kasar macam dalam gambar.
2. Perahkan sesudu besar buah lemon.
3. Campur kedua dua bahan tersebut. Lepas itu kacau kedua-dua bahan tu sebati elok.
4. Cuci muka dengan air suam dulu, bagi liang pori terbuka. Dan boleh lah letak bahan ni pada muka.
Ads
5. Biarkan dalam 15 ke 20 minit. Baru bilas dengan air bersih.
Kebaikan lain bila buat masker ni kan, adalah seperti berikut:
1. Merawat kulit dari parut jerawat
2. Merawat dari kesan kusam
3. Tegangkan dan anjalkan kulit muka
4. Merawat masalah jeragat
5. Membantu mengecutkan jerawat
6. Menjadikan tona kulit jadi sekata
Ads
Buah lemon ni ada Vitamin C dan antioksidan, jadi baik sangat untuk glowingkan muka kita tau.
Amalkan tips kecantikan dan merawat muka dari breakout ni 3kali dalam seminggu ya.
Inshaa Allah kulit muka korang akan beransur baik dan berseri semula.
Sebarkan kebaikan tips ini pada kawan-kawan anda yang ada masalah muka breakout. Siapa tahu cara ini bermanfaat pada anda. Lagi best tak perlu keluar modal yang besar.
Jom cantik berjemaah!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Nampaknya peluang cerah untuk mereka yang menderma darah lebih dari 50 kali utuk mendapat vaksin covid-19 lebih awal.
Menteri Kesihatah, Datuk Seri Dr Adham Baba menjelaskan, ia selepas permintaan penderma darah untuk diberi keutamaan menerima vaksin menjelang fasa dua tidak lama lagi.
Foto: Bernama
“Untuk kategori penderma darah kita rencanakan vaksin awal, mereka yang telah menderma darah lebih 50 kali kita akan beri mereka tampil untuk diberi vaksinasi awal Fasa 2.
“Atau kalau mereka 60 tahun ke atas atau mereka ada comorbid, tidak derma darah, jadi mereka boleh dapatkan vaksin sebagai insentif kerana kebaikan mereka menyumbang kepada negara terutama sekali mereka yang memerlukan transfusi darah,” katanya semasa sidang media selepas mengadakan lawatan kerja ke Pusat Darah Negara pada Jumaat.
Untuk makluman, mereka yang belum mendaftar untuk penerimaan vaksin percuma bolehlah terus mendaftar di MySejahtera dan akan diberitahu bila akan menerima suntikan itu nanti.
Setakat ini, sudah hampir lebih 3 juta sudah mendaftar Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan di aplikasi ini.
Bagi mereka yang mahu menurunkan berat badan, faktor utama bukan saja melakukan workout tetapi juga dengan menjaga pemakanan diambil.
Seseorang perlu melawan godaan nafsu makan jika mahu kurus dengan lebih cepat dan sihat.
Perkongsian tip diet oleh gadis ini menggunakan akaun nama @farrahnatasha98 yang telah berusaha mengurangkan berat badannya dengan menolak pengambilan makanan tidak sihat terutama fast food.
Sesekali masak menu Hari Raya, anda kena ambil tahu macam mana nak simpan rendang tahan lama sampai 3 bulan. Sebab kalau salah gaya, boleh buat anda sakit perut!
Isyh, nak masak rendang memang lah tak susah sangat tetapi kenapa nak membazir. Sayang kalau nak buang dan dibiar cepat rosak. Haaa… jangan risau, Public Health Malaysia ada kongsikan cara simpan rendang. Boleh lah anda makan berulang kali sekali masak.
Simpan Rendang Tahan lama, Cara Ini Boleh Makan Sampai 3 Bulan
Masak sehingga kering untuk menyingkirkan air. Kelembapan adalah punca utama pertumbuhan bakteria.
Selepas masak sehingga kering, masukkan di dalam bekas-bekas kecil dan masuk ke dalam peti sejuk.
Hidang dalam kuantiti sedikit. Jangan hidang dalam bekas besar dan ceduk daripada bekas tersebut.
Makanan selamat jika disimpan dalam suhu bilik maksimum selama 4 jam. Selepas dari tempoh itu, bakteria dalam makanan akan menjadi aktif.
Panaskan dalam kuali dengan api perlahan dan pastikan pemanasan sekata. Jika disimpan dalam peti sejuk beku, nyahbekukan dalam ketuhar gelombang mikro atau suhu bilik sebelum dihangatkan.
Pemanasan semula perlu dilakukan dalam masa dua jam selepas makanan dikeluarkan dari peti sejuk beku.
Simpan dalam peti sejuk boleh tahan selama 3 hari. Simpan dalam peti beku boleh tahan selama 3 bulan.
Tip di atas bukan sahaja untuk elakkan daripada rendang cepat rosak tetapi untuk mencegah keracunan makanan juga.
Semoga bermanfaat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!