pakai toner

Penting ke pakai toner sesuai ikut jenis kulit? Sedangkan nampak jenis texture air, semua macam sama dan boleh pakai.

Ini jawapan untuk soalan ni, ya sangat penting!

Sebenarnya, bila anda membersihkan kulit muka dengan pencuci muka, ini boleh menyebabkan kulit menjadi kasar dan boleh menggangu keseimbangan pH pada kulit muka.

Bila keseimbangan pH kulit terganggu, mula lah kulit pun akan rasa kering dan kasar, nampak kusam, kulit berminyak secara berlebihan dan tumbuh jerawat.

Jadi salah satu cara untuk mengatasi masalah ini ialah dengan memakai toner selepas cuci muka.

Cara Pakai Toner Ikut Jenis Kulit, Jangan Main Beli Kalau Tak Nak Wajah Rosak!

Kegunaan Toner

Semasa kita mencuci kulit muka, sebahagian kotoran degil masih melekat pada kulit muka. Ini akan menyebabkan liang-liang pori kita tersumbat.

IKLAN

Di sinilah toner memainkan peranan. Toner digunakan untuk menyempurnakan proses cleansing dengan membuang lebihan yang tertinggal di kulit muka contohnya makeup, lebihan minyak, sel kulit mati dan juga lebihan cleanser.

Tips Pakai Toner Ikut Kulit Muka

Tak semua orang sesuai untuk pakai produk toner yang ada di pasaran. Anda kena memilih toner berdasarkan bahan yang ada dalam toner tersebut untuk elakkan iritasi kulit.

Kulit kering atau kulit normal

Pilih toner yang boleh memberi kelembapan kepada kulit muka. Bahan utama yang anda boleh pilih adalah Hyaluronik Acid (HA) atau gliserin. Elakkan daripada menggunakan toner yang ada alkohol sebab ini boleh menyebabkan kulit bertambah kering dan dehidrasi.

IKLAN

Kulit berminyak

Pilih toner yang mengandungi zinc sebab ini akan memberi kemasan matte lepas pakai toner. Selain daripada itu, boleh pilih bahan astringen iaitu bahan asas daripada timun.

Pilih yang bebas alkohol.

Kulit kombinasi

Bagi yang berkulit jenis ini, agak susah untuk memilih toner yang sesuai sebab anda ada 2 jenis kulit muka yang berbeza. Kalau berani mencuba, anda boleh pilih toner daripada bahan organik atau semula jadi dan bebas alkohol.

IKLAN
Selain itu:  Tak Susah Nak Tampil Cantik, Follow Je YouTubers Beauty Guru Di Malaysia Yang Viral Ini

Cara Pakai Toner Ikut Jenis Kulit, Jangan Main Beli Kalau Tak Nak Wajah Rosak!

Cara Pakai Toner

1. Bersihkan tangan anda. Pastikan tangan bersih daripada segala kotoran sebelum memakai toner.

Ada sesetengah toner yang memerlukan anda pakai guna tangan, bukannya pakai kapas. Kalau tangan tak bersih, ada kemungkinan kulit muka kena iritasi.

2. Kemudian, pastikan muka dicuci bersih agar segala kotoran yang menyumbat liang pori dapat hilang. Toner membantu untuk menutup liang pori yang terbuka selepas mencuci muka.

3. Titiskan toner ke atas tapak tangan, hanya 2-3 titis sudah mencukupi untuk penjagaan yang maksima. Kemudian, tepukkan ke wajah dengan perlahan untuk dapatkan kulit muka yang lebih lembut.

Hah, selepas ini anda boleh terus dapatkan toner ya. Nak cantik kena usaha lebih dan rajin pakai setiap hari. Barulah nampak kesannya!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI