Bukan saja memiliki seraut wajah yang cantik, tetapi berbekalkan kebijaksaan, Sanna Marin atau nama penuhnya Sanna Mirella Marin, 34 tahun melakar sejarah apabila dilantik sebagai Perdana Menteri Termuda Dunia di Finland.

Pada tahun lalu, Finland yang mempunyai penduduk sekitar 5.5 juta telah diiktiraf negara paling gembira di dunia berdasarkan satu tinjauan tahunan.

Perlantikan ini secara tidak langsung memadamkan rekord yang telah dipegang oleh Jacinda Ardeen yang menjawat jawatan Perdana Menteri New Zealand ketika berusia 37 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

Wanita muda yang sangat anggun ini ini dilantik sebagai Perdana Menteri Finland pada 10 Disember tahun lalu, iaitu 6 hari sebelum menyambut ulang tahun kelahirannya ke 34 tahun.

Pastinya kejayaan menjawat jawatan tertinggi negara menjadi hadiah teristimewa sepanjang hayatnya.

Beliau menggantikan Antti Rinne yang melepaskan jawatan itu baru-baru ini, Sanna Marin sebulat suara dipilih rakyat Finland sekali gus menjadi Perdana Menteri Wanita yang ke-3 di negara itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

Siapa wanita muda ini yang bukan hanya cantik tetapi juga bijaksana dalam menggalas tanggungjawab diberi rakyat Finland yang begitu menyakini kemampuannya menerajui negara ini.

Ini antara info menarik mengenai Sanna Marin yang juga dikatakan sangat aktif di media sosial.

1. Sanna Marin merupakan bekas graduan Sarjana Sains Pentadbiran dari University of Tampere ini dan mula menceburkan diri dalam politik Finland pada tahun 2006 menerusi Parti Demokratik Sosial dan ketika itu beliau baru berusia 21 tahun.

IKLAN

2. Disebabkan sifat kepimpinan yang cukup menyerlah, beliau dipertanggungjawabkan untuk memegang jawatan Menteri Pengangkutan & Komunikasi pada Jun lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

3. Khabarnya beliau melaksanakan tanggungjawab itu dengan baik sekali, diperhebatkan dengan beberapa pembaharuan yang memberi nilai tambah dan memudahkan kehidupan rakyat.

Selain itu:  Doktor Ini Kongsi Cara Betul Defrost Bahan Mentah Elak Bakteria Membiak, Punca Keracunan Makanan

4. Menjadikan medium media sosial sebagai salah satu cara berinteraksi dengan rakyat, wanita hebat yang mengahwini Markus Räikkönen sekitar 2017, mempunyai seramai 124,000 jumlah pengikut di laman Instagram.

5. Tidak sekadar berkongsi aktiviti lawatan dan kerja-kerja kebajikan beliau, ibu kepada Emma Amalia Marin ini turut berkongsi perjalanan proses kehamilannya termasuk foto menyusukan anaknya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

IKLAN

6. Sanna Marin ingin menyebarkan mesej kepada wanita khususnya, tidak kira sehebat manapun status dan jawatan yang disandang, itu tidak menghalang wanita untuk terus memainkan peranan mereka sebagai anak, isteri dan ibu.

7. Menjadikan pengikutnya di Instagram berasa dekat dengan beliau, Sanna Marin tidak canggung berkongsi dengan umum percutian romantiknya bersama suami di Itali serta makan makanan kegemarannya seperti ais krim dan gula kapas.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

8. Perdana Menteri Finland ini juga turut serta dalam inisiatif ‘Girls Takeover’ dengan membenarkan gadis remaja berusia 16 tahun, Aava Murto mengambil alih tugas sebagai pemimpin.

Inisiatif itu adalah sebahagaian daripada program sempena Hari Kanak-Kanak Perempuan oleh Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) yang disambut setiap 11 Oktober setiap tahun.

IKLAN

Menerusi inisiatif tersebut, kanak-kanak perempuan dari seluruh dunia mengambil bahagian dalam inisiatif yang membolehkan mereka berperanan sebagai seorang pemimpin dari pelbagai sektor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

9. Kehadiran beliau menduduki jawatan teratas negara turut memberi inspirasi dan sinar baharu kepada rakyat berikutan manifestasi Marin yang menjanjikan lebih banyak perubahan dan penyelesaian secara inovatif dari semasa ke semasa.

Selain itu:  Patutlah Aktiviti Berbasikal Popular. Selain Kurangkan Risiko Sakit Kronik, Senaman Ini Boleh Rehatkan Minda!

Persepsi segelintir pihak yang mempertikaikan kebolehan wanita sebagai ‘ketua’ di negara yang mempunyai seramai 5.5 juta penduduk itu sedikitpun tidak melemahkan semangatnya.

10. Isteri kepada Markus Raikkonen dan dikurniakan anak perempuan yang kini berusia 22 bulan, Emma Amalia Marin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

Artikel Berkaitan:

“Looking So Beautiful …”- Netizen Puji Aura Cantik Beberapa Selebriti Yang Kini Berubah Penampilan

“Nak Maintain Cantik, Kena Rehat & Tidur Cukup” – Rahsia Hannah Delisha Kekal Anggun Lepas Kahwin!

“Cantik Berseri-Seri” – Terserlah Aura Pengantin Baru Remy Ishak & Isteri. Juga Pasangan Elisya Sandha & Suami!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI