buang blackhead

Nak buang blackhead di wajah tak mudah kalau anda langsung tak ada ilmu penjagaan kulit wajah, tapi kalau terus pergi Spa pun memerlukan bajet.

Jadi apakah rutin yang anda selalu buat untuk hilangkan masalah blackhead?

Buang Blackhead Guna Cleansing Oil

Jom kita lihat petua yang dikongsi oleh Raihana Bakhtiar ini, macam mana untuk menghilangkan blackhead dengan menggunakan cleansing oil.

Step 1

Sapukan Vaseline pada hidung atau ditempat yang korang rasa ada blackhead, lepas tu ambil (cling film) food wrap yang jernih letak di kawasan muka yang kita sapu Vaseline tadi.

Ambil tuala kecil panas yang dicelup dengan air panas, kemudian perahkan sedikit tekap di atas cling flim tersebut selama 15 hingga 30 minit untuk cairkan Vaseline.

IKLAN
Buang Blackhead Guna Cleansing Oil, Kulit Licin Lepas Buat Treatment Ini
Sumber: Raihana Bakhtiar

Step 2

Pastikan tangan korang kering, dah siap tekap dengan tuala panas kemudian ambil tisu/kapas lap dan buang Vaseline dari area muka.

Kemudian, letak cleansing oil dan urut pada wajah. Urut sehingga jari rasa berpasir. Ambil air sedikit letak dikawasan yang diurut tadi, minyak tersebut akan menjadi warna putih seperti buih. Lap seluruh wajah.

Step 3

Selepas dah lap, letak lagi cleansing oil dan urut semula wajah. Sama seperti tadi, urut sehingga minyak tersebut sampai jadi buih putih.

IKLAN

Ulang step ini beberapa kali sehingga puas hati. Bila buat berulang kali baru mudah blackhead tu nak keluar.

Buang Blackhead Guna Cleansing Oil, Kulit Licin Lepas Buat Treatment Ini
Sumber: Raihana Bakhtiar

Step 4

Lap semua bekas minyak tersebut guna kapas (lebih elok dari tisu). Cuci muka, scrub secara lembut dan bilas dengan air sejuk.

IKLAN

Dah siap bilas muka, sambung pula letak cleansing lotion (kalau pakai), lepas tu letak toner atau skincare rutin. Paling penting, pakai toner dulu ya. Kalau rajin seminggu buatlah dalam dua kali seminggu.

Selain itu:  Bertuah Orang Ada Lesung Pipit, Manis Dan Nampak Awet Muda!
Buang Blackhead Guna Cleansing Oil, Kulit Licin Lepas Buat Treatment Ini
Sumber: Raihana Bakhtiar

Mudah sahaja kan? Tak perlu lagi anda nak guna pelekat atau picit sendiri kerana ini akan menyakitkan dan membuatkan pori terbuka lagi besar.

Owh ya, kalau rajin ikut step yang diberikan ini, confirm kulit wajah rasa licin selepas treatment ini.

Sumber: (1)

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI