kulit lembap

Air rendaman buah delima cukup bagus untuk melembapkan kulit, jadi mak-mak yang sibuk boleh amalkan minum setiap hari. Nak mudah, anda boleh simpan dalam peti sesiap.

Seperti yang Puan Mastura Rashid kongsikan ini, dia suka beli buah delima banyak-banyak dan leraikan, kemudian masuk botol untuk direndam. Haa… minum air rendaman buah delima ini banyak khasiatnya, lagi pun senang dan rasa fresh!

Air Rendaman Delima

Ceritanya melalui laman Facebook, “Seminggu dua ni saya perasan badan macam penat lain macam. Mungkin kurang minum air, kurang rehat dan tidur.”

“Macam betul je kurang tidur. Kadang-kadang tak perasan yang sehari saya cuma dapat tidur kurang 4 jam.”

No wonderlah kulit tangan jadi kering dan kesat. Kalau dah kurang tidur, kulit yang glowing pun boleh jadi malap macam debu.

Air Rendaman Buah Delima Lembapkan Kulit, Mak-mak Yang Sibuk Boleh Amalkan Minum!

“Bagus sangat untuk kulit kering dan badan yang lesu, jadi saya pun beli sekotak dari pak arab yang selalu jual buah depan masjid biru melawati.”

“Banyak benda boleh buat dengan sekotak buah delima ni nanti. Dari buat jus, ratah macam tu saja, tambah dalam salad, dan juga buat infused water.”

Mak Pun Minum Sama

IKLAN

Tidak hanya dia seorang merasa, Puan Mastura juga turut bagi air minuman ini kepada ibunya yang sakit. Hasilnya sangat memuaskan!

“Saya teringat beberapa tahun lepas, kesihatan mak merundum teruk lepas dikesan ada penyakit pulmonary fibrosis. Lepas keluar wad, nak turun tangga pun mak tak larat.”

“Kebetulan waktu tu musim delima, jadi saya bagilah mak makan buah delima ni setiap hari. Alhamdulillah mak recover dengan sangat cepat. Mak masih ada penyakit yang sama, cuma tenaga mak dah makin pulih. Turun naik tangga pun makin laju.”

Air Rendaman Buah Delima Lembapkan Kulit, Mak-mak Yang Sibuk Boleh Amalkan Minum!

Bagus Untuk Kesuburan Suami Isteri

Selain itu:  2 Bahan Buat Kulit Lembap, Gaul Sebati Dan Boleh Sapu Di Muka

Selain itu, delima juga bagus untuk kesuburan suami isteri. Kalau sedang berusaha nak dapatkan anak, boleh makan buah delima setiap hari sebagai salah satu ikhtiar. Selain itu, boleh cuba minum raspberry leaf tea.

IKLAN

Bantu Naikkan HB Rendah

Untuk anda yang ada anemia, makanlah buah delima. Buah yang tinggi vitamin A, C, E dan iron ni boleh boost hgb kita. InsyaAllah bagus sangat untuk mak-mak yang tengah mengandung dan ada masalah hb low  setiap kali mengandung. Maka risiko tumpah darah waktu bersalin pun boleh dielakkan.

Kolestrol dan Kesihatan Jantung

Makan buah delima selalu pun boleh tingkatkan kesihatan jantung dan kurangkan kolestrol. Jadi orang yang obes, ada masalah kolestrol digalakkan sangat makan buah ni setiap hari.

Walaupun buah delima ni banyak khasiat, tapi bila anda ada makan ubat untuk penyakit tertentu, kena hati-hati takut ada kesan yang mengakibatkan tekanan darah naik. Okay, ini contoh infused water.

IKLAN

Air Rendaman Buah Delima Lembapkan Kulit, Mak-mak Yang Sibuk Boleh Amalkan Minum!

“Saya suka buat infused water dengan buah dan herba. Contoh buah delima, celery, halia, kayu manis, dan banyaklah lagi. Hanya masukkan bahan dalam botol air malam sebelum tidur, esok pagi terus minum.” kongsi Puan Mastura lagi.

Kulit Jadi Lembap

Air rendaman buah delima ini bagus untuk diamalkan. Kalau nak cuba boleh ikut cara ini ya.

  1. Sediakan biji buah delima 100 gram dan Air 500 ml.

2. Masukkan biji buah delima ke dalam air, kemudian simpan di dalam botol tertutup.

3. Anda boleh masukkan botol tersebut ke dalam peti dan simpan selama 4-5 jam.

4. Kemudian, minum sedikit demi sedikit sampai habis.

Sebaiknya amal air rendaman buah delima secara rutin untuk dapat manfaatnya. Antara kesan yang kita boleh nampak daripada minum infused water ni, kulit jadi bersih dan glowing, membuang pun lawas, kulit lembap dan perut kenyang lama sikit.

Selain itu:  Kulit Cerah Tanpa Modal, Gosok 3 Minit Je Tapi Hasilnya Cantik!

Jadi mak-mak yang selalu sibuk, tak sempat nak eat beauty, bolehlah cuba buat infused water je nanti!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI