Masyarakat kita memang tak dapat lari dari makan pedas. Selagi tak pedas macam kurang selera untuk menjamah hidangan disediakan.

Tetapi tahukah ada bahayanya jika makan terlalu banyak pedas, lagi-lagi jika extra pedas dan dimakan setiap hari.

Perkongsian lelaki ini @NaufalAntezem di laman twitter memberitahu pengalamannya yang gemar makan pedas hingga menyebabkan mengalami refluks gastroesofagus (GERD) atau penyakit pencernaan kronik dan juga diserang anxiety.

Artikel Lain: Muntah, Tak Boleh Bernafas & Mulut Berbuih. Lelaki Rebah Gara-Gara Guna Campuran Peluntur Cucian!

Kisah aku bermula bila for many days, aku pedih ulu hati dan tekak sentiasa rasa pahit, pedas, masam. Bila baring je, dapat rasa asid dalam perut tu, melonjak naik ke tekak without warning. Buang air besar pun tak puas. Sembelit, perut mencucuk cucuk sakitnya.

Aku dpt rasa badan aku makin lemah. Nak baring, tidur je. Peluh sejuk. Tengah-tengah malam tiba-tiba badan mcm seram sejuk, menggigil. Perut sentiasa rasa bloated as if ada something dlm perut. Perut rasa keras. Makan sikit dah rasa kenyang sangat but perut tak kempis pun.

Dah biasa kena gastrik, tapi kali ini bukan gastrik biasa. Fikir sampai mati, muka jadi pucat tak bermaya dan berat mula turun. Masa ini tak tahu apa itu gerd

Aku biasa kena gastrik. Tapi waktu tu, aku tahu itu bukan sakit gastrik biasa. Sehinggalah sampai satu tahap, aku hari-hari mula fikir sampai mati. As if aku akan mati hari tu jugak or kematian aku dah dekat. Aku pucat, tak bermaya, berat badan turun. Rasa risau 24/7.

Aku punya rasa risau dan takut mati tu, sampaikan aku tidur dengan parents aku almost everynl night sebab aku risau kalau aku nazak nanti, parents aku tak sempat tengok. Sampai macam tu sekali tahap risau, resah gelisah, overthinking waktu tu.

Aku tak tahu lagi gerd tu apa. So aku banyak Google tentang kanser perut, kanser usus etc. Biasalag kita bila sakit, terus Google lepastu memandai-mandai padankan symptoms kita dgn dapatan kajian Google. Sepanjang tempoh tu, setiap minggu aku pergi klinik.

Surprisingly, rasa resah gelisah aku tadi, rasa sakit and all terus hilang bila aku dekat dengan klinik, hospital. Up until aku pernah for few times sekadar dapat parking kat perkarangan hospital dah cukup untuk buat aku rasa sihat, selamat.

IKLAN

Artikel Lain: Ini 7 Bahan Di Dapur Penyebab ‘Chemical Burn’. Doktor Beritahu Tindakan, Jika Anak Jadi Mangsanya!

Buat pemeriksaan di hospital, doktor sarankan masuk kamera dalam perut melalui mulut dan barulah doktor pastikan kena gerd, tapi masih ditahap okay. Barulah tahu ia bermula dari tabiat pemakanan yan suka makan pedas

Sampailah satu tahap aku dah tak tahan sangat, semua klinik kesihatan, hospital gomen aku dah pergi, aku decide hentam pergi jelah KPJ kat Muar ni. Doc check and eoc sarankan masukkan camera dalam perut melalui mulut. Aku setuju terus. Tak kisahlah apa pun janji aku baik.

Bila dah settle that process, doc cakap aku gerd. Tapi masih peringkat okay lagi dan ada keradangan. Bila soal siasat, makan dapatlah dirumuskan tabiat makan aku lead to sakit ni. Hehehe.

Aku makan semua pedas. Kalau order kat warung, wajib mintak buat extra pedas. Samyang pedas as breakfast. Donat pun aku cecah dengan sambal kicap. Tak bergurau tapi ini betul-betul. Budu sepiring, cili api dekat 10 tangkai. Gepuk level 1 ? Lemah. Aku minta 50 tangkai terus.

Pukul 3-4 pagi pun aku rilek goreng nasik. Habis makan, terus baring. Air karbonat dah macam air masak. Sayur, buah memang aku tak makan dari kecik. Oh yes, aku senang sembelit. So memang almost everyday aku makan pil laxative nak bagi senang berak. Kalau tak mkn, aku tak berak.

IKLAN

Sebelum ini bangga dapat makan pedas, tapi bila dah kena sakitnya hanya Tuhan yang tahu. Gerd ini diperut bukan lidah, asid perut melonjak naik atas ke tekak dan sangat pedih, masam, pahit

Aku macam korang jugak dulu. Selalu je baca tweet-tweet macam sekarang ni. Aku masih bangga sebab aku tak sakit macam ni pun. Over je lebih yang tweet macam ni. Lemah betul dengan cili pun kalah.

Bila dah kena, kalau boleh nak makan sejadah minta ampun kat Tuhan sebab angkuh.

Sakit ni tak terus attack tau. Dia kumpul sikit sikit. Dia bagi kau teruskan keangkuhan sampailah dia nak geletek kau, waktu tu mana mau lari.

Lidah kau boleh tahan pedas tak bermaksud perut kau boleh. Kau kena ingat yang gerd ni kat perut, bukan kat lidah.

Bayangkan asid perut kau melonjak naik ke tekak. Pedih nakharam ! Dahlah masam, pahit, pedih lagi.

Pedas bukan flavour tau. Pedas adalah kesakitan. Bila makan pedas mula dari lidah, memanglah boleh tahan pedas tu sebab kita get ready. Bayangkan dari perut dia datang, menggelupur.

IKLAN

Lagi satu suka skip makan sampaikan lewat petang atau malam baru makan. Bukan saja jena gerd, tetapi anxiety juga datang seiring. Bukan resah gelisah biasa-biasa, tetapi asyik terfikir saat nak mati

Oh lagi satu aku suka skip makan. Busy sangat sampaikan lewat petang or malam baru nak makan.

Kau nak fahami lebih lagi betapa sakit dan susahnya hidup bila ada gerd, kau masuk group pesakit gerd kat FB. Kau bacalah luahan hati masing-masing. Kecut perut kau nanti.

Bagi aku, yang tak bestnya gerd ni bila anxiety datang seiring. Dari perut, kalau kau tak bernasib baik, dia trigger anxiety kaw kaw. Kita bukan cakap resah gelisah biasa-biasa tau. Ini sampai tahap kau setiap saat fikir kau dah nak mati. Memang seksa weh. Percayalah cakap aku.

Kalau kau dah bertahun makan pedas, rilek je. Go ahead lah. Tapi bayangkan kau dah bongkok 3, baru tu perut kau memberontak. Selamat maju jaya aku ucapkan waktu tu kau buat thread tentang sakit perut di usia 70-an

Sekarang, aku makan sikit je pedas dah menggelupur. Kalau extra lebih sikit, perut aku dah start bertinju. Waktu pemulihan tu, aduh seksanya. Makan kena pantang. Banyak benda kena elak. Tidur pun tak lena sebab takut nanti bangun-bangun je dah masuk alam kubur.

Bukan nak menakutkan tetapi kena ingat apa saja yang dimakan, amalkan hari ini kesannya bukan dalam masa terdekat, tetapi akan datang mesti akan kena. Belanja rawat juga beribu-ribu habis. Jadi elakkan meninggal akibat makan pedas

Aku bukanlah nak menakut-nakutkan tapi masa yang kau spend untuk rawat sakit, lebih baik digunakan untuk benda lain. Kau ingat satu je, apa yang kau makan, amalkan harini, kesannya bukan dalam masa yg terdekat. In future, kau mesti kena punya. Duit bukan sikit keluar. Ribu-ribu woi.

Berpada-padalah okay. Pedas asal dapat rasa sudahlah. Badan nak pakai lama. Org kata kau lemah tak makan pedas, biarlah. Ada banyak lagi sebab untuk meninggal, tapi elakkan meninggal akibat hobi makan pedas. Haa cenggitulah.

Oh yes, gerd ni bukan sebab suka makan pedas je tau. Ini salah satunya. Para doktor kalau sudi boleh explain lebih lagi

Artikel Lain: 2 Makanan Penyebab Jerawat Jadi Teruk. Pakar Kulit Pesan Elak Ambil Syawal Nanti!