Ramai yang menyangka pembedahan bariatrik adalah satu prosedur yang agak menakutkan dengan memotong usus.

Namun sebenarnya kaedah ini adalah salah satu cara untuk menurunkan berat badan cara lebih selamat dan sihat dengan memotong sedikit bahagian perut.

Seperti pengalaman dilalui oleh Ain Estika, 32 tahun  yang melakukan kaedah bariatrik ini disebabkan mengalami masalah berat badan hingga obesiti.

Artikel Lain: Tak Sampai Setahun Gigih Diet. Pelakon ‘Fat Amy’ Kongsi Rahsia Langsing Tanpa Guna Produk!

Perkongsian dii laman sosial Facebook memberitahu kaedah sebenar pembedahan bariatrik ini. Menurutnya dia lakukan bukan sebab untuk lawa, tetapi lebih kepada untuk mengatasi masalaah kesihatan.

Namun apabila badan mudah kurus, secara automatik penampilan jadi cantik dan menarik. Apa pun dia turut mengingatkan niat untuk jadi lebih sihat.

MACAM MANA AIN BOLEH BUAT BARIATRIK

Berat 92.5kg

Tinggi 149cm

Umur 32tahun (sebelum bariatrik)

Apa tu bariatrik?

Pembedahan bariatrik ialah sejenis pembedahan yang dilakukan untuk membantu mengawal masalah berat badan berlebihan, atau obesiti.

Pembedahan bariatik biasanya dilakukan secara laparoskopik atau kaedah tebukan. 3-5 lubang kecil bersaiz 1-2cm akan dibuat di bahagian abdomen. Proses pembedahan akan dilakukan melalui lubang-lubang kecil tersebut. dan dilakukan dalam tempoh yang singkat.. (COPY PASTE)

IKLAN

Ain tak ada penyakit kencing manis, atau penyakit yang perlu kan rawatan dan ubat-ubatan.. tapi ain ada sakit gastrik yang melampau dan ain kategori obesiti dengan BMI 41.7..obesiti tahap 3 dah ni.

Berat cecah 92 KG & Alami Sakit Lutut Teruk

Risiko untuk dapat penyakit sangat tinggi sebenarnya..umur muda lagi, 32 tahun masa ni.anak kecik-kecik, 4 orang (ada anak kembar lelaki), ain pula berniaga online dan bakal ada kedai untuk di uruskan nanti dan bersama-sama suami menguruskan kewangan dan family serta orabg sekeliling..memang memerlukan tenaga dan kesihatan yang sihat.

Masa berat 92.5kg..ain mengalami sakit lutut yang teruk jugak..nak naik tangga tak mampu.kena naik selangkah selangkah je..dan kena kerap berhenti. jalan lama sikit,mula la.makin bertambah sakit.

Pada 30/11/2020 ,masa ni gastrik melampau, sampai muntah-muntah,cirit birit, mengigil, pening,rasa nak pitam..memang teruk sangat dah ni.pergi hospital dan doktor scan perut..ada banyak batu hempedu dalam hempedu (rupanya ni salah 1 sebab gastrik)..

Doktor suggestkan buang hempedu..dan ain rela je,sebab ain dah tak dapat nak tahan kesakitan nya.memang seksa..siapa yang pernah kena,mungkin korang tahu rasanya..jalan merangkak..pukul 3 pagi kalau sakit..memang meraung-raung. Tak tidur malam..selagi tak hilang..dulu sakitnya sebulan sekali.Tiba-tiba jadi seminggu 4x pulak

Salah 1 sebab gastrik ini,ain selalu lambat makan, makan tak menentu..terlalu sibuk dengan kerja dengan anak-anak,ain banyak fikir jugak,stress pon punca gastrik.kadang-kadang jadi takut sangat kalau gastrik..ain akan makan apa saja..tak nak sakit datang..tapi kadang-kadang kita pon tak dan nak uruskan diri sendiri.

Ain dah plan untuk operation buang hempedu..sebelum operation tu,doktor pakar suggest kan buat bariatrik jugak..masa ni ain memang tak tahu apa bariatrik tu..semalaman memikirkan.google sampai pagi..baca itu ini..tengok semua efek dan kesan sampingan..mana sempat nak baca dalam tempoh semalaman.esoknya dah nak kena bedah.

IKLAN

Berbincang dengan suami mana yang terbaik

Suami pesan, ain buat bariatrik ini,jangan niat nak cantik je..niat yang baik-baik.niat nak sihat demi anak-anak ,niat supaya lebih mudah menjalani kehidupan.macam-macam lagi dia pesan.suami izinkan.jangan pakai ketat-ketat bila dah kurus

12 Jam Baru Sedar Efek Ubat Bius

Google jugak hukum bariatrik ni..benda nak kena bedah ni bukan boleh buat main.banyak yang ain fikir..kot la masa bedah tu mati ke

Sampai hari bedahnya..kita dah redho..doa banyak-banyak moga ALLAH permudahkan,semoga ALLAH sentiasa jaga hati ini.jaga jiwa ini.OPERATION LAH SAYA

Bedahnya kejap je..tapi ain plak jenis kalah dengan ubat.so bila kena ubat bius tu..efek dia lama nak sedar..12jam lalok + tido je…tak sedar diri..sama la masa czer si kembar..12jam tido gak..tak ingt apa dah

Nurse kejut bangun,suami kejut bangun..celik mata…zZZZzzzZ balik..

Esok nya baru kembali ke alam realiti.barulah dapat tengok rupa batu hempedu itu macam mana..dan rupa perut yang di potong..80% perut ain dah dipotong..bukan potong usus tau..potong perut..besar. Tak sangka sebesar itu perut ain..patutla tak kenyang-kenyang..perut tu,suami tanam..

IKLAN

Bermula la kehidupan baru..minggu pertama dan kedua ain cuma minum air kosong je..tak boleh makan ( dan memang tak ada selera makan pon + x lapar)..gastrik?memang tak ada dah ni..syukur sangat..minum air pon sikit je..secawan itu memang tak boleh habis untuk sehari..

Minum air manis jugak, macam air kelapa..walaupon tak ada rasa lapar..badan still tak ada tenaga..so ain gantikan dengan minum sup kosong, minum air susu, air protein..memang mencabar jugak sebenarnya..bukan mudah nak sihat ni..30 tahun makan tak ingt dunia. tak akan nak kurus tiba-tiba..bariatrik ni bukan potong perut terus kurus ye..salah tu..slow2 jugak progress nya..

Artikel Lain: Lepas 9 Bulan Diet, Berjaya Dapat Berat Ideal. Gadis Kongsi Menu Sihat Seminggu Diamalkan!

Lepas Bariatrik, Minggu Pertama Turun 10 KG

Minggu pertama turun 10kg. Minggu kedua turun lagi 5kg..bila masuk minggu ketiga, dah boleh makan benda-benda lembut..macam mashed potato..turun lagi berat.. sampai la dah setahun ni..berat yang dah turun adalah 33kg..

Badan memang mngelebeh la, so slow2 la kita ini berbasikal.s ekarang berat maintain 58-60kg..walaupon still overweight,kira dah ok ni.

Seronok sangat bila dah kecik sikit badan ini,ain dah senang nak pilih baju..dulu baju size 5xl..sekarang size M..tapi ain akan pakai size L atau XL la..bila dah kurus..kita masih ain yang sama..insha allah..tak ada niat potong perut sebab  nak cantik nak pakai ketat-ketat, nak seksi-seksi ini.sihat itu yang paling penting sebenarnya.

Ain buat bariatrik dekat hospital swasta..gov pon ada jugak..tapi kena que..dan mereka akan utamakan yang berisiko tinggi serta obesiti melampau. Sebelum itu korang akan disuruh diet dahulu..selidik dulu,banyakkan membaca..minta pendapat keluarga, pendapat doktor yang lebih pakar..pilih la yang terbaik

Ada baik buruknya jugak..bariatrik bukan jalan pintas untuk kurus.dan boleh je kembali gemok kalau tak dpt kawal pemakanan dan tak ubah gaya hidup.

Artikel Lain: Hilang Penglihatan Sebab Kanser Mata. Wanita OKU Tular Di TikTok Kencang Jual Bisnes Kosmetik!