Tak dinafikan bila mempunyai berat badan yang berlebihan akan ada banyak faktor membuatkan diri rasa tidak sempurna. Memang boleh je kalau nak gunakan ubat-ubat kurus yang ada yang menjanjikan hasil yang cepat, tapi sebenarnya pemakanan yang betul adalah kunci untuk kurangkan berat badan yang berlebihan.

10 tahun mempunyai berat badan yang lebih daripada 100 kilogram membuatkan Atiq Suzaili ingin mengubah dirinya menjadi seorang yang lebih baik bukan sahaja untuk perubahan fizikal dan kesihatan malah juga untuk memperoleh kembali keyakinan diri.

Masih dalam proses untuk mendapatkan berat ideal, Atiq berkongsi journey kurangkan berat badan, hasilnya dalam masa sebulan dia berjaya kurangkan 15kg dan dia kini dalam proses meneruskan usahanya untuk target berat ideal.

Ikuti perkongsiannya:

Dah dekat 10 tahun lebih 100Kg

Dulu waktu mula-mula saya nak start diet ramai dok cakap. Pakat semua nak bagi nasihat:

  1. Jangan Diet nanti kurus nampak macam orang sakit.
  2. Muda lagi tu. Rugi diet. Makan tu nikmat dunia.
  3. Eh haritu bukan ke kata nak diet? Besar centu sama jee…

Kata-kata ni bukan pembakar semangat pun. Buat rasa down nak makan lagi ada. Korang pun centu kan? Bila stress, makan. Bila makan, stress.. centula dia dok pusing-pusing . Pi Mai Pi Mai Tang Tu

Bila buat asyik tak jadi. Benda paling senang adalah SALAHKAN ORANG LAIN!

IKLAN

# Salahkan sebab tak ada orang support laa..

# Salahkan stress kejer / bisnes laa..

# Salahkan PKP

Ahaa.. cakap pasal PKP. Berat saya melambung naik jadi 123KG paling tinggi. PKP je saya naik berat menggila. Makan tido makan tido, tiba-tiba terlebih 20KG! Puas cek penimbang. Waktu tu saya salahkan – PENIMBANG ni tak betul. Pasti ROSAK ni…

Tapi bila lepas PKP. Sesuatu yang berlaku pada bisnes dan famili. Saya rasa LOSER. Sepanjang PKP hidup saya tak tentu hala. Apa yang saya buat tak jadi apa-apa. Macam takde hasil je.

IKLAN

Asbab tulah saya mula tekad. Saya mula dengan TULIS apa yang saya nak. Saya prioritykan. Dan saya cakap saya nak achieve small goals. Saya nak berada dalam good circle. Saya nak share win yang orang ingat kecil, tapi besar bagi saya.

Saya percaya, berat ideal dapat boostkan confident level. Dulu saya malu nak share gambar sendiri. Malu nak masuk kedai yang takde size diri sendiri. Malu asyik-asyik nak betulkan baju especially bahagian perut.

Alhamdulillah kini saya baru je turun 15KG dalam tempoh 1 bulan. Doakan saya untuk capai berat ideal saya iaitu 76KG. Setakat ni baru 107KG. Still long way to go. So saya target yang terdekat adalah nak capai 99KG dulu by next month. TRUST THE PROCESS

Nasihat saya pada you all yang nak kuruskan badan. Tuliskan your BIG WHY. Cari KEBENGANGAN yang ada dalam diri kita untuk kita improve for the better!

IKLAN

Bengang dengan tahap kita sekarang tak semestinya bermaksud kita tak bersyukur. Tapi kita nak jadi yang lebih baik. Sebab bila fit, kita lebih energetic, lebih ada karisma, lebih untuk ibadah. Semestinya pasti jadi INSPIRASI buat orang lain!

Doakan saya capai ya

Umur 32

Tinggi 170cm

123KG vs 107KG