Pembedahan bariatrik ini adalah sejenis pembedahan yang dilakukan untuk membantu seseorang yang mengalami masalah berat badan berlebihan atau obesiti.

Malah tidak dinafikan ramai antara golongan selebriti yang telah berjaya melakukan pembedahan ini dengan tujuan untuk mengatasi masalah kesihatan yang dialami sebelum itu.

Salah seorang yang turut melakukan prosedur ini adalah penyanyi Alyah atau nama sebenarnya Noor Hasliah Abu Hassan yang mengakui menjalani pembedahan bariatrik pada 21 Mac lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alyah Abu Hasan (@alyah81)

Artikel Lain: Terbeli Makanan Basi Atau Jumpa Bendasing Di Bazar Ramadan, Boleh Report Ke Pejabat Kesihatan

Menurutnya dia melakukan pembedahan ini bukanlah untuk mendapatkan tubuh badan lebih cantik, tetapi bagi merawat masalah gastrik serius yang dihadapinya sejak sekian lama.

IKLAN

Masalah gastrik yang dialami ini menyebabkan dia telah mengalami pertambahan berat badan sebanyak 18kg.

“Bila ada masalah gastrik saya sentíasa makan tidak tentu dan kerap. Apabila berat badan naik, saya rasa susah untuk bergerak, solat dan tidak selesa ketika menyanyi.

“Menerusi pertemuan dengan pakar bariatrik, Dr Mustafa Mohammed Taher, beliau mencadangkan saya menjalani pembedahan bariatrik.

“Pembedahan itu bukan sahaja mengatasi masala gastrik, tetapi juga mengurangkan risiko saya mengalami masalah kesihatan lain seperti kencing manis, darah tinggi atau kolesterol pada masa akan datang,” katanya kepada Media Hiburan.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alyah Abu Hasan (@alyah81)

Artikel Lain: Beli Fresh, Sejuk Beku Atau Kering, Wajib Basuh Dulu Kurma Sebelum Makan. Ini Sebabnya!

Dia juga turut menafikan tujuan untuk melakukan bariatrik adalah untuk mendapatkan berat ideal dan tubuh menggiurkan, sebaliknya bagi memastikan kesihatan berada dalam tahap terbaik.

IKLAN
Selain itu:  Pernah Alami Masalah Berat Badan, Tya Arifin Tak Lokek Kongsi 4 Tip Kurus Lepas Bersalin

“Pertamanya saya buat ini memang untuk kesihatan, bukan untuk kecantikan. Cuma bila kita sihat, secara automatik penampilan kita akan cantik, bukan sahaja luraran, tetapi juga dalaman.

“Sya juga menjalin kerjasama dengan Dr Mustafa untuk mendidik dan menjelaskan kepada umum bahawa pembedahan bariatrik ini bukanlah untuk tujuan kecantikan semata-mata,” tambah isteri kesayangan kepada komposer, Datuk Ramli MS.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alyah Abu Hasan (@alyah81)

Sumber: Media Hiburan

Artikel Lain: Sakit Perut Sampai Sukar Bergerak Punca Jalani Pembedahan Apendiks. Uyaina Mohon Baby Sihat!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI