Aprena Manrose

Pernah berbolak balik tentang berhijab, itulah pengakuan pelakon wanita, Aprena Manrose apabila disoal tentang isu bertudung.

Mengakui hatinya pernah berbolak-balik untuk kembali tidak berhijab selepas mengambil keputusan menutup aurat sekitar dua tahun lalu.

Menerusi portal Kosmo!, Aprena atau nama lengkapnya Wan Syahera Putri Aprena Wan Syahman, 30, yang mengambil keputusan untuk menutup aurat sekitar dua tahun lalu mengakui, tidak mudah untuk istiqamah.

Aprena Manrose Akui Tidak Mudah Untuk Istiqamah, Mohon Doakan Yang Baik

“Susah sebenarnya nak istiqamah sebab iman kita naik turun. Tapi tidaklah sesusah mana. Sejujurnya, saya sendiri pernah ada rasa hati berbolak-balik.

“Tapi dengan doa yang membuatkan saya terus kuat. Saya nak cakap lebih-lebih pun tak boleh sebab isu menutup aurat ini adalah perkara sensitif,” katanya.

Kawan Juga Mempengaruhi

Anak kepada bekas penyanyi dangdut, Iwan Syahman juga berpendapat, individu sekeliling juga menjadi faktor yang mempengaruhi tahap keimanan seseorang untuk kekal istiqamah.

IKLAN

Aprena Manrose Akui Tidak Mudah Untuk Istiqamah, Mohon Doakan Yang Baik

“Faktor sekeliling, dengan siapa kita berkawan juga boleh mempengaruhi kita. Macam mana, kalau waktu saya rajin untuk pergi ke kelas agama, dalam seminggu itu memang saya tertutup betul (menutup aurat dengan sempurna).

“Tapi bila dan lama tak pergi, kita jadi lupa. Jadi salah satu sebab adalah keadaan sekeliling kita. Saya tidak cakap bahawa saya betul-betul sudah cukup jadi muslimah sejati. Tapi sehingga sekarang saya masih lagi belajar,” jelasnya.

Aprena Manrose Akui Tidak Mudah Untuk Istiqamah, Mohon Doakan Yang Baik

Perlu Doa Orang Terdekat

Bagi Aprena, doa daripada ahli keluarga terutama suaminya, sebagai ‘perisai’ untuk dirinya kekal istiqamah untuk menutup aurat.

IKLAN

Aprena Manrose Akui Tidak Mudah Untuk Istiqamah, Mohon Doakan Yang Baik

“Selain tuntutan agama, salah satu sebab saya masih kuat (istikamah) adalah kerana suami, Mohd. Afiq Hazman. Insya-Allah dengan berkat doa daripada keluarga, bapa dan juga suamu, itu yang membuatkan saya kuat.

“Saya tidak tahu ke depannya nanti bagaimana. Kalau satu hari nanti nampak saya tidak lagi berhijab, maka saya tidak lagi bertudung.

“Tapi kalau saya masih kekal begini (berhijab), alhamdulillah, maknanya iman saya masih lagi kuat,” jelasnya.

IKLAN
Selain itu:  Sangka Bebas Kanser Rahim, Tapi Dikesan Kanser Usus Tahap 4. Wanita Kental Hadapi Dugaan!

Tawaran Berlakon Jadi Kurang

Pada masa sama, sepupu kepada Nelydia ini bersyukur apabila masih lagi menerima tawaran berlakon, walaupun tidak ‘sekencang’ seperti sebelum dia mengenakan hijab.

Aprena Manrose Akui Tidak Mudah Untuk Istiqamah, Mohon Doakan Yang Baik

Aprena tidak menganggap berhijab menjadi punca rezekinya dalam bidang lakonan berkurangan, cuma wataknya mungkin agak terbatas selepas menutup aurat.

“Dalam dunia lakonan, sebelum saya berhijab, watak yang ditawarkan kepada saya lebih banyak dan luas. Tapi bila dan mula menutup aurat, produksi mungkin hormat dengan penampilan kita.

“Jadi tawaran berlakon itu menjadi kurang. Tapi itu bukanlah masalahnya. Rezeki saya tetap ada. Lagi pun saya tidak terfikir pun memakai hijab menjadi punca rezeki saya disekat,” katanya.

Sekadar info, Aprena yang juga adik kepada pelakon Oktovia Manrose itu mula berjinak-jinak untuk berhijab sejak Ramadan 2021, sebelum mengambil keputusan untuk berhijab sepenuhnya tidak lama kemudian.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI