Tidak susah pun untuk seseorang itu menurunkan berat badan jika berada dalam landasan yang betul.

Apa yang penting rasa ingin berubah dan sabar sebelum mendapati hasil diingini. Lagi satu disiplin juga kunci bagi mereka yang dalam proses untuk mendapati berat badan ideal.

Kena berdisiplin dalam apa jua dilakukan terutama dalam menjaga pemakanan kerana inilah punca utama seseorang itu boleh mengalami berat badan berlebihan.

Bagi wanita ini Syiddah Aziz berkat diet yang betul, dia berjaya melenyapkan 16 kg dalam masa 6 bulan saja.

Dulu Pakai baju Saiz XXL

Kalau dulu dia memakai baju saiz XXL tetapi kini selesa menyarung baju bersaiz M atau free size.

Bermula pada Oktober tahun lalu, dengan berat asal 90 kg sebelum berjaya mendapat berat terkni sekitar 74 kg dengan ketinggian 157 cm.

Menurutnya dia diet sebaik selepas melahirkan anak sehinggalah sekarang. Ketika dalam pantang juga dia turut mengamalkan diet dengan mengurangkan minum manis dan berterusan selepas habis berpantang.

Tidak pernah membataskan makan sekali atau dua kali, dia mengambil 5 kali pemakananya sehari. Tetapi biasanya akan mengira  80% pemakanan dan 20% senaman.

Gambar sebelum.

Guna Cara 80% Pemakanan, 20% Senaman

Misalnya jika dia ambik 80% pemakanan, jadi dia akan bersenam 20 minit sehari. Tak kisah senaman apa sekalipun tetapi dia lebih suka buat tabata, cardio, skipping, senam lengan, wall squat dan plank.

Ayuh ikuti perkongsiannya lagi untuk dijadikan panduan bagi mereka yang sedang dalam proses untuk menurunkan berat badan

Lenyap 16 KG Dalam Masa 6 Bulan Je

Tidak susah sekadar mengikut cara melalui pemakaian diet suku-suku separuh dan workout bersesuaian.

IKLAN

Nak share dengan ahli DSSS.

Kurang 6 bulan punya hasil.

TOTAL LOSS 16KG setakat ni.

Anda yang nak kurus/sihat dan dah berada dalam group DSSS ni sebenarnya dah buat tindakan pertama yang tepat! Sebab anda dah ada dalam circle yang betul tau.

2nd step saya sarankan anda scroll gambar2 success story yang ramaaiii dah share dalam ni. Belek gambaq depa dan cakap kat diri sendiri,

“Nanti aku pulak nak share gambar & success story aku dalam group ni.”

Saya bermula pada October 2021.

IKLAN

Berat asal 90kg tinggi 157cm.

1st 2 weeks tu loss 7kg.

Gambar terbaru.

Minum Air Lebih

Rutin pemakanan saya terlalu simple. Saya makan je macam biasa. Cuma portion nasi tu kurangkan, guna mangkuk untuk sukat. Dan saya minum air terlebih dulu sebelum makan nasi. Saya tak amalkan eat clean lagi.

Untuk SNACKING, saya makan Jambu batu. Memang mengenyangkan. Maybe sebab kandungan air dalam jambu batu agak tinggi.

Exercise plak saya amalkan briskwalk saja. 10,000 steps untuk satu-satu masa. Boleh guna apa² fitness apps untuk count step. Ambik masa dalam 1 jam setengah je untuk habiskan.

Workout plak saya buat untuk “repair” body part tertentu. Ada yang saya dah buat, ada yang baru nak mula..hehe. Ni workout yang saya save dalam fon :

– Peha : https://vt.tiktok.com/ZSd14KUWA/

IKLAN

– Perut : https://vt.tiktok.com/ZSd1V2vcd/

– Lengan : https://vt.tiktok.com/ZSd1VDeG5/

– Punggung : https://vt.tiktok.com/ZSd1VXr1s/

– Whole body : https://vt.tiktok.com/ZSd1VPEk6/

Saya tak banyak gambar fullbody. Selfie je banyak. Almaklumlah dulu badan macam tong dram. Tak confident aih nak ambik gambaq apalagi nak ootd.

Target saya nak dapatkan NORMAL BMI saya kena kurangkan lagi 17kg. Sebelum raya tak sempat, so saya decide nak tamatkan status BMI OBESE dulu masa bulan puasa. Beraya dengan overweight. Next target, sebelum 2023 kena normal BMI dah.

Jom siapa yang masih struggle tu. Manfaat kan bulan puasa nanti sebaiknya. Jaga kesihatan, jaga makan.

Artikel Lain: Lepas 5 Bulan Bebas Kanser Tahap 4, Berat Elyana Kini Makin Bertambah. Akui Makin Sihat & Ceria!