Empat Kali Berat Naik, Tak Pernah Jemu Diet. Wanita Dedah Cara Pantas Turunkan Berat Badan! Pernah mengalami kenaikan berat badan bukan sekali tetapi berkali-kali hingga merasakan kerjanya sepenuh masa adalah menguruskan badan.

Namun bagi Hazirah Hj Hamzah tidak pernah pernah mudah putus asa untuk terus melakukan perubahan bentuk fizikalnya.

Melalui perkongsian di Grup Diet Suku-Suku Separuh dia memberitahu sebab kenaikan berat badan disebabkan memakai implanon.

Empat Kali Berat Naik, Tak Pernah Jemu Diet

Artikel Lain: Tak Mekap & Pakai Bawal Je Pun Cantik. Ini Rupanya Rahsia Fit & Awet Muda Nurul Izzah Di Usia 40an!

Saya just nak buat perkongsian di sini. Tak semua orang sama. Ini merupakan kali ke-4 saya gemuk kembali.

Saya rasa pekerjaan full time saya adalah menguruskan badan. Semasa pregnant, lepas bersalin, bf anak. Badan saya maintain je. Saya memang amalkan suku-suku separuh all the times dan juga bersenam tu tak tinggal langsung.

Empat Kali Berat Naik, Tak Pernah Jemu Diet. Wanita Dedah Cara Pantas Turunkan Berat Badan!

IKLAN

Berat saya mula naik bila pakai implanon. Makin lama makin naik. 3 tahun saya pakai implanon berat naik hampir 20kg. Pelbagai cara lah saya buat untuk turunkan berat dan menghalang berat naik.

Saya makin mencatu makan, pernah buat eat clean, tambahkan intensity senaman, run sehari 6-7km. Seminggu run 40km. Cara pemakanan saya pun lebih strict dari diet kali ke-3 dulu.

Tapi semuanya tak berjaya. Saya tak tahu lemak² ni datang dari mana dan kenapa lemak² ni tak menghilang walaupun saya sangat aktif dan jaga makan. Setiap hari mesti lebih dari 10k steps.

Empat Kali Berat Naik, Tak Pernah Jemu Diet. Wanita Dedah Cara Pantas Turunkan Berat Badan!

IKLAN

Artikel Lain: Patut Masih Cantik Di Usia Cecah 50 Tahun. Sofea Jane Pilih Jadi ‘Vegetarian’ Sejak 7 Tahun Lalu!

Bila tiba masa nak remove implanon, berbincang dengan doktor.. doktor pun sampai terkejut berat naik banyak sangat walaupun aktif dan jaga makan. Doktor tak bagi sambung dah. Risau kena sakit lain.

Selepas saya remove implanon pada Julai 2022 barulah nampak penurunan sedikit demi sedikit. Rutin makan yg sama, rutin senaman yg sama.

IKLAN

Empat Kali Berat Naik, Tak Pernah Jemu Diet. Wanita Dedah Cara Pantas Turunkan Berat Badan!

Wanita Dedah Cara Pantas Turunkan Berat Badan

Pengalaman kita tak sama. Mungkin ia memang tak serasi dengan saya. Ada orang pakai implanon berat makin turun. Tapi untuk saya memang tak tahu datang mana semua lemak² tu.

Ada ke yang melalui pengalaman yg sama dengan saya?

Selepas 3 kali gemuk, saya mendapat formula. ” Untuk kekalkan kejayaan penurunan berat badan, kita WAJIB jaga makan (eat healty, jaga portion) dan bersenam sepanjang hayat”.

Empat Kali Berat Naik, Tak Pernah Jemu Diet. Wanita Dedah Cara Pantas Turunkan Berat Badan!

Artikel Lain: Dibuli Sejak Kecil, 22 Tahun Derita Kencing Manis. Nekad Berubah & Akhirnya Berjaya Jadi Langsing!