Jika sebelum ini disahkan sihat tetapi tiba-tiba saja dimasukkan ke hospital. Setelah diperikaa rupanya ada cyst yang agak besar dan perlu menjalani pembedahan dengan segera.

Perkongsian wanita ini Eyza Zakiey menjalani pembedahan bagi membuang cyst sebesar 9.7 cm dan 5.7 cm.

Ternyata pembedahan itu dianggap sebagai pengalaman menakutkan yang tak akan dilupakan sampai bila-bila.

Biarpun kejadian itu sudah hampir dua tahun berlalu, namun kesannya masih terasa hingga kini.

Pembedahan berlangsung selama 2 jam

Pengalaman yang tak boleh lupa sampai bila-bila. Operation dalam 2 jam macam itu saja tapi masuk bilik bedah tengok lampu pun dah seram.

Start operation dalam pukul 9 pagi dan selesai pada jam 11 lebih. Lepas cucuk ubat bius, klip pok klip pok mata dan sedar-sedar saja diorang tolak masuk bilik dah.

Tapi Allahu Kak Eyza menangis gila-gila sebab sakit teramat sangat operation kali ini. Mungkin dia buang sekali lemak-lemak. Dulu masa beranak pun operetaion jugak tapi tapi tak ada sakit macam ini.

 

IKLAN

Lepas habis ubat bius, sakit menyucuk-nyucuk

Lepas habis bius rasa macam pisau kejap saja di tempat belah. Tapi kali ini Kak Eyza rasa Allah teruk. Masa dah siap operate habis saja ubat bius, sakit satu perut yang maha dahsyat. Menyucuk-nyucuk dengan sesak nafas.

Menangis tak boleh nak cerita sampai emak mertua ambil air Yasin basuhkan muka. Malah nurse juga kelam kabut cucuk ubat tahan sakit.

Kak Eyza tak boleh minum, tak boleh makan sampai 9 malam. Sakit tekak tak boleh nak cerita. Hari pertama dan kedua memang Kak Eyza lemah dan teruk rasanya

 

 

IKLAN

Terus insaf tak mahu makan yang macam-macam

Hari ketiga dah rasa kuat sikit tapi still sakit dalam perut apabila angin menyerang. Nak kencing paling sakit. Rasa macam ditarik-tarik  dalam perut tau.
 
Hari kelima dah bole discharges alhamdulillah. Kali ini baru rasa insaf tak mahu dah makan benda-benda merapu. Azabnya Allah saja yang tahu.

Sebelum itu, mengalami sakit yang teramat sangat hingga memasak buat rawatan doktor

Ramai sangat wasap masuk,pm masuk tanya kenapa kak eyza admit??kenapa kak eyza operate?? Sampai terbalas wasap..

Ok ni la hampa sejenis cyst besaq kan?? kak eyza tak pernah rasa sakit pun sebelum ini. Period datang macam biasa tak pernah senggugut

Pernah scan bulan 12/2018 tapi tak ada lagi benda ini. Tak tahu kot tak nampak lagi ka macam mana kan.

Tapi minggu lepas kak eyza rasa macam sakit badan ingat angin, sampai nak pitam. Ambik tukang urut dan dia kata ada ketul terus suh kak eyza scan. Dia tak berani nak tungku.

IKLAN

Bila scan ada dua ketul dan salah satunya ada rambut

Malam itu jugak  kak eyza scan. Betul akan dua ketul. Minggu lepas scan 5.7cm dan 2.8cm. minggu ini mendadak naik 9.7cm dan 5.7cm.

Akhirnya jumpa pakar KMC, terus kena operate secepat mungkin. Sebab cyst yang besar itu macam ada sesuatu siap ada rambut.

Doktor bagi tahu benda ni ada dekat semua perempuan cuma active dengan tak saja. Salah satu punca sebab Kak Eyza suka sangat makan fast food, mcd kfc, seafood,soya. Makanan dalam tin.

Ingat jangan makan ayam banyak sangat sebab ayam cucuk ,jangan makan fastfood sangat. Tauhu pun cepat activekan dia. Soya pun jangan.


 
Artikel Berkaitan:

Berjaya Hilangkan 20 Kg Dalam Masa 4 Bulan, Gadis Ini Kongsi Diet Mudah Tanpa Perlu Berlapar

Elak Sarung Kebaya Ketat & Tudung Lilit Datang Suntikan Vaksin Covid-19, Ini Baju Yang Perlu Dipakai

Terus Jumpa Doktor Lebih 2 Minggu Ulser Mulut Tak Sembuh. Takut Rupanya Simptom Awal Kanser!