Datin Lisa Surihani

Setiap kali melihat perkembangan Datin Lisa Surihani, rasa sejuk mata memandang. Bermula dengan tukar penampilan memakai hijab dan terus memilih pakaian longgar dan terkini baiki bacaan al Quran.

Selayaknya dia dijadikan inspirasi buat wanita yang mahu ‘berhijrah’ dalam fesyen dan gaya hidup.

Datin Lisa Surihani Baiki Bacaan Al Quran

Datin Lisa Surihani Baiki Bacaan Al Quran, Cukup Pakej Dengan Rupa Cantik

Datin Lisa ada berkongsi tentang penglibatannya dalam sebuah program tadarus al-Quran. Kalau ikutkan dia rasa kurang yakin dengan bacaan ketika mengaji namun bagi menangani situasi itu, Lisa atau nama penuhnya Lisa Surihani Mohamed, 37 tahun mengambil pelbagai inisiatif dengan menyertai pelbagai kelas mengaji termasuk usaha melawan masalah pelat huruf R.

“Beberapa kali dipelawa untuk terlibat dalam program tadarus al-Quran tetapi saya selalu menolak dengan baik sebab terfikir cara bacaan agak merangkak, segan dan banyak lagi alasan diberi.

IKLAN

Datin Lisa Surihani Baiki Bacaan Al Quran, Cukup Pakej Dengan Rupa Cantik

 

“Sementara itu, saya pasang niat supaya hubungan dengan al-Quran diperbaiki lagi. Saya cuba sertai kumpulan tadarus bersama qariah kejiranan kawasan perumahan, mengaji online dan mendaftar kelas tajwid serta tadabbur.

IKLAN

“Subhanallah memang sukar ditambah pula dengan pelat sebutan huruf R. Syukur saya dikelilingi keluarga dan sahabat rapat yang banyak memberi dorongan,” tulisnya dalam Instagram.

Datin Lisa Surihani Baiki Bacaan Al Quran, Cukup Pakej Dengan Rupa Cantik

Usah Fikr Negatif Cakap Orang

Pelakon itu turut berpendapat tidak mengapa bacaan kurang sempurna namun sekurang-kurangnya mempunyai usaha untuk menjadikan al-Quran sebagai sahabat baik.

IKLAN

“Tahun ini saya berdoa agar dipasangkan niat dengan betul. Anggap ini satu kelas mengaji yang dipantau oleh qari dan qariah.

“Sekiranya penglibatan saya ini dapat membuka pintu hati mereka yang lalui kesukaran seperti saya untuk jadikan al-Quran kawan baik mereka, bukakanlah pintu ruang dan peluang itu untuk mereka dan permudah usaha mereka,” jelasnya.

Selain itu:  Mek Yun Hilang 14kg Setahun, Join Sukan Lasak Dan Amalkan Detoks

Ujarnya lagi, setiap individu juga tidak perlu terlampau memikikan pandangan negatif orang ramai sekiranya bacaan al-Quran masih kurang mahir.

Bahkan, meskipun seseorang itu sudah fasih membaca al-Quran, kita tetap perlu belajar atau berguru kerana masih banyak intipati tersirat yang boleh diteroka.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI