Proses untuk menurunkan berat badan akan jadi lebih menyeronokkan lika ada teman yang sama-sama menyimpan misi mahu kurus.

Diet dilakukan bukan saja untuk kurus tetapi juga jadi lebih sihat supaya mudah lakukan urusan lain. Misalnya dalam mencari baju bersesuaian.

Seperti perkongsian pasangan suami isteri ini, Azizan Zainal yang sama-sama target untuk mendapat berat badan ideal.

Setelah mendapat kesedaran memikirkan berat makin naik dan penyakit datang, mereka akhirnya mengamalkan gaya hidup sihat seperti pemilihan protion makanan dan juga melakukan aktiviti senaman bersesuaian.

Artikel Lain: Setahun Buat Diet Intermittent Fasting, Wanita Ini Akhirnya Miliki Berat Idaman!

Hasilnya setelah hampir dua tahun berdiet, akhirnya kedua-dua berjaya mendapatkan berat badan ideal. Ayuh, ikuti perkongsiannya.

Lepas 2 Tahun Diet, Pasangan Ini Dapat Berat Ideal

Gemok bersama. Kurus pun mesti bersama. Bahagia bersama hendaknya.

Gambar dulu tu lepas dapat anak ketiga memang kami berdua berkembang dengan jayanya. Makan tak jaga. Tak ada bersenam apa.

Tapi, 2 tahun lepas mula dapat kesedaran. Mula start jaga makan dan exercise. Tahun ni syukur dah ada perubahan.

Sebenarnya dah laaaaama nak diet kononnya tapi asyik kelaut dalam. Bila start kena macam-macam penyakit sampai masuk hospital. Saya pun tekad tukar pemakanan dan lifestyle.

Saya buat DSSS dan berbasikal. Tu pun tak strict sangat. Gula still ambil. Takde cut apa sangat.

IKLAN

Wife buat eat clean, IF, dan skipping, aerobix sikit-sikit kat rumah.

Memang cara kami berbeza, tapi tujuan tetap sama kan. Gitulah kerukunan dalam rumah tangga. Seronok dapat pasangan yang support dan sehaluan bila nak diet ni.

Kalau tak dulu asyik kena habiskan makanan je, mana aku tak gemok. Pastu pantang ada tempat makan viral semua nak pergi.

Sekarang usia kami dah 35 tahun, anak dah 3. InsyaAllah akan kekalkan cara hidup yang lebih sihat lepas ni. Bukan tak boleh makan macam-macam tapi berpada-pada. Kami pun ambil masa hampir 2 tahun. Tak perlu rush. Buat rilek2 ja.

Artikel Lain: Lepas 9 Bulan Diet, Berjaya Dapat Berat Ideal. Gadis Kongsi Menu Sihat Seminggu Diamalkan!

Berat pun takdelah banyak sangat turun. Tapi ada inch loss. Nak cari baju pun senang. Kalau masuk Padini ke Giordano ke bolehlah sarung saiz S dah.

Yang penting Diet ni bukanlah kurus semata2. Tapi kesihatan yang utama. Paras kolestrol dah turun. Asid urik dah turun. Gula normal. Badan rasa fresh. Tak cepat letih. Dan enjoy ur life. Nak makan minum apa pun boleh je, tapi berpada-pada.

Jangan diet sampai berlapar dan stress tak boleh makan itu ini. Sampai pergi kenduri kahwin pun makan tembikai ja buat apa.

IKLAN

Ini antara tip diberikan bagi beginner yang nak diet

1. Mulakan dengan senaman STRETCHING / senaman regangan. Stretching amat dan saya ulang , AMAT bagus untuk melegakan otot, meregangkan otot dan memanjangkan otot anda. Sekian lama anda tidak bersenam, pasti gaya hidup pun kurang sihat dari segi asyik duduk, tidur ,makan, duduk, kerja, tidur ..

Maka otot anda akan menjadi pendek , tegang dan sakit. Sebab itu kebanyakkan orang sekarang mengalami sakit otot, ke sakit sendi sebab kurangnya pergerakkan, kurangnya senaman regangan. Mulakan hari anda dengan senaman regangan selama 15 ke 30min untuk melegakan otot anda, untuk me-relaks-kan otot anda. Banyak senaman yoga diyoutube. Senaman regangan itu sahaja dapat membakar 100 Kalori.

2. Senaman Yoga Senaman Yoga tidak melibatkan pergerakkan yang membuat anda temengah mengah, atau semput seperti jogging. Ia sesuai dibuat dirumah kalau segan nak ke gim. Yoga sangat bagus untuk menenangkan fikiran kita yang stress. Senaman yoga juga sangat bagus untuk memperbaiki postur badan kita juga 

3. Chair Workout Boleh juga cari di youtube Char Workout sebagai permulaan . Menggunakan kerusi , ia membantu menyokong anda untuk mulakan senaman. Warga emas , orang yang sedang dalam rawatan baik pulih badan juga boleh manfaatkan senaman Chair Workout.

IKLAN

Selain senaman regangan tips tips dibawah juga sangat membantu + Makan ikut porsi (portion) sukatan yang betul.

1. Banyakkan minum air kosong. Bukan air ais, ais beku, atau ais letak stevia. Minum air kosong sahaja. Sebab apa? Sebab air kosong itu mampu mendetokskan toksin yg terkumpul dalam organ kita. Jangan kita nak tiou diri sendiri dengan acah acah minum air kosong tapi tambah perisa lain. Jika anda menipu badan anda dgn air kosong, maka anda akan terjerumus menipu badan anda dgn pelbagai cara atau mencari alasan buat benda short-cut. Dalam penurunan badan , tiada short cut.

2. Banyak makan buah tapi bukan sembarangan buah. Kenapa? Sebab kalau asyik makan anggur dan tembikai sebagai contoh, susah juga nak turun berat badan sebab buah ini sangat manis. Dan anda sepatutnya mengurangkan atau membiasakan diri anda untuk mengurangkan makanan manis.

Dah bertahun tahun menikmati makanan manis, tiba masanya untuk mengurangkannya. Banyak makan buah seperti Oren, Grapefruit ( Limau Gedang), Epal, Betik, Jambu Batu. Buah ini kurang manis tapi kaya dengan zat zat dan nutrisi. Bila berat anda sudah menurun ke tahap yg memuaskan, (ikut individu), maka bolehlah selit sedikit buah buah yang manis

3. Sayur Sayuran segar. Banyakkan sayur sayur yang segar sebab sayur sayuran tinggi dalam serat, vitamin dan mampu membuat anda kenyang dengan lebih lama. Kalau jenis badan kuat angin, makan sayur yang dah dicelur, kurangkan makan sayur mentah. 

4. Tidur dan Rehat yg mencukupi. Rehat dan tidur yang mencukupi mampu mendetokskan badan dengab lebih effektif dan memberikan anda lebih tenaga sepanjang hari. Tidur selewatnya 11 malam ke 7pagi.

Tidur yang berkualiti mampu menyegarkan anda dan, minda lebih cergas . Berbanding anda tidur 2am ke 10am , masih 8 jam tapi aturan waktu nya akan mengganggu proses detoks badan anda. Anda masih tidur 8jam, tapi tidurnya kurang kualiti dan anda akan bagun berasa lebih letih dan moody.

5. Dah baca, buat dan Ulang perkara diatas.

Artikel Berkaitan:

Rajin Join Aktiviti Hiking, ‘Ubat Kurus’ Paling Cepat Buat Wanita Ini Berjaya Turunkan Berat Badan