Lain orang lain cara dientnya dalam misi mencapat berat badan ideal. Ada yang mencuba cara Intermintent Fasting, Diet Atkins dan juga Diet Suku-Suku Separuh.

Dan cara DSS ini sebenarnya lebih sihat dan berkesan. Seperti perkongsian wanita ini Ekin Jamil yang mengamalkan kaedah ini dan hasilnya berjaya menyarung baju dari bersaiz XXL ke M dalam masa 5 bulan.

Memulaka perjalanan dietnya bulan 8 tahun lalu selepas bersalin dan berjaya mencapai misi walaupun masih berusaha mencapat target diimpikan.

Sebelum itu, beratnya 106 kg dan setelah mengamalkan secara konsisten berat badan terkini adalah sekitar 76 kg dan berjaya hilangkan 30 kg.

Berjaya Sarung Baju Dari Saiz XXL Ke M

11.11.2020

Harini nak share walaupun belum capai berat ideal lagi tapi inchloss banyak amat. Dulu pakai baju saiz XXL sekarang dah muat M/freesize.

Sy start dsss lepas bersalin haritu. 4.8.2020 sampai harini. Baby masih susu badan. Menyusu untuk si abang nye sekali. Sebelum ni memang nak diet tapi tak sampai2 seru tu sebab dalam kepala otak, kalau nak diet, kene buat macam diet atkin.

Stress jugak tengok menu nya eat clean sangat tu yang sampai sudah kelaut je. Last-last jumpa group ni so slow-slow follow. Dalam pantang manis saya ambik lagi air horlick dalam sehari ambik 2 cawan. Lepas pantang, terus cut off sebarang manisan.

Saya sertakan sekali menu saya makan yang sempat ambik gambar walaupun tak semenggah sangat. Sat lagi ada la geng eatclean komen ‘eh tak boleh ambik kuah’  ‘eh boleh ke makan sos’  eh itu eh ini saya makan jugak semua tapi turun jugak tiap minggu

Makan jela sis/bro selagi tak lebih portion tuu.. saya maakn 5kali sehari. Snacking amik nuts or buah.

Saya punya calculation cam biasa 80% pemakanan, 20% senaman. So saya kira macam ni, dalam sehari dah ambik 80% pemakanan, so saya mesti senam 20 minit sehari.

20 minit je buat tak kira la senam apa tapi saya buat tabata, cardio, skipping, senam lengan, wall squat dan plank. Tiap kali senam saya akan mix semua ini jadikan 20minit saje..

Tinggi 175cm

IKLAN

Berat tak capai bmi lg sikit je lagi. Nanti dah capai sy share.

Harap2 kekal mcm ni smpai bila2 sebab sangat ringan badan sekarang senang nak gerak.

Tetiba ada komen ‘ala ambik mirror selfie memang la nmpak kurus’ 

Sory la takde org yang sudi jadi photographer saya

Antara hidangan yang diambil:

Makan Diet Suku-Suku Separuh

IKLAN

Snacking

IKLAN

Pilihan lain

Artikel Berkaitan:

Selain Bantu Turunkan Berat Badan, Buah Kiwi Juga Atasi Masalah Semput. Semak 6 Lagi Khasiat Lain!

Wanita Kongsi Caranya Maintain Berat Badan, Lepas Berjaya Hilangkan 28 KG Dalam Masa Setahun

Capat Berat Ideal Sepantas 3 Minggu, Gadis Dedah Rahsia Hanya Amalkan Diet Atkins