Sesungguhnya tanpa kita sedar negara sekarang ini sedang dilanda gelombang ketiga penularan virus Covid-19.

Semakin hari kes baru meningkat dan angkanya masih empat angka. Malah setiap hari juga ada kematian baru dicatatkan.

Bagi yang disahpan positif akan segera mendapat rawatan di pusat kuarantin. Walaupun ada yang dijangkiti tidak mendapat apa-apa tanda sebelum itu.

Bagi seorang penguna laman sosial Facebook, Apit dia juga tidak menjangka dirinya adalah salah seorang pesakit yang dijangkiti virus merbahaya ini. Dia telah menjalani kuarantin di Pusat Kuarantin Maeps Serdang.

REMEDI.SEBENTAR

Cerita positif dari manusia positif

Assalamualaikum semua,

Aku tergerak hati nak cerita pasal pengalaman aku jadi pesakit Covid-19. Dari awal aku kena sampailah aku dikuarantin di Pusat Kuarantin Maeps Serdang. Sebelum aku teruskan pengalaman aku kena kuarantin itu, ini aku punya kronologi macam mana aku boleh kena Covid ini.

Kronologi kes :

Rabu 6/1/2021 – Rakan datang ke rumah ambil barang. Rakan tiada simptom

Khamis 7/1/2021 – Rakan hubungi melalui telefon menyatakan pekerja di kilang tempat dia bekerja ramai yang positif covid. Dia terus buat swab test

Jumaat 8/1/2021 – Keputusan ujian swabtest rakan menyatakan dia positive covid. Aku terus buat swabtest pada hari yang sama.

Sabtu 9/1/2021 – Aku dapat simptom sakit tekak, batuk dan panas badan. Demam di lain macam. Panas boleh cecah 39-40. Tapi simptom orang lain-lain.

Ahad 10/1/2021 – Aku contact klinik semula dan diorang inform yang hasil ujian swabtest aku positif.

Mereka minta aku untuk tunggu panggilan dari KKM untuk tindakan lanjut. Sementara menunggu, pihak KKM suruh aku kuarantin kat rumah dengan wife aku. Dalam tempoh kuarantin aku hanya perlu mengambil ubat deman, batuk dan sakit tekak.

Wife aku plak buat swabtest kat PKD area Meru ni. Utk pengetahuan semua, buat kat PKD ni free je. Cuma nak kena buat appointment la. result dlm 2-3 hari.

Dalam tempoh kuarantin kat rumah tu, aku banyak kali cuba call KKM dan PKD nak tau prosedur dan status. Tapi memang berangkat lah. Tak salahkah diorang gak sebab kes makin banyak. Dah tentu busy.

So, hari ke-4 aku kuarantin kat rumah, dapat call dari PKD Klang yang diorang suruh aku siap sedia untuk dikuarantin kat MAEPS. Allahu, tak sangka kena pegi jugak ke sana. Bayangkan nk kena tinggalkan wife yg kita tak tau status covid dia mcm mana. Aku risau sebab wife ada kanser. So takut effect lagi teruk kat dia. Allah saja yang tahu.

PKD Klang cakap dalam pukul 3 petang ambulans datang amik. Diorang just cakap nak amik je tanpa bagitau nak kena bawak apa. Adoi. Jadi aku main hentam je la bawak apa yang perlu.

IKLAN

Pukul 3.45 macam tu ambulans sampai. Time ni aku tak sanggup tengok muka wife sebab aku tau dia sedih. Rupanya dalam tu ada 4 orang pesakit lain jugak. So, kitorang dibawa la ke Pusat Kesihatan Bandar Botanik, Klang. Kat sini la aku rasa macam penat gila.

Kami sampai lebih kurang pukul 4.30. Kami semua tunggu proses sebelum dihantar ke MAEPS. Ada pesakit yang dihantar ke Sg. Buloh. Jadi, aku memang dihantar ke MAEPS. Bayangkan kitorang ada kat situ dari pukul 4.30 sampai pukul 9.30 malam baru bas gerak ke MAEPS. Dengan penat dan lapar lagi. Allahu.

Rasanya malam tu Klang antara paling ramai sebab ada 3 biji bas. Macam pergi rombongan Cik Kiah.

Sampai di MAEPS, aku rasa macam kat kawasan warzone. Dengan askar semua bagai. Dengan frontliner full set PPE. Macam kat dunia lain. Kita orang diasingkan. Pesakit wanita di Dewan B dan pesakit lelaki di Dewan C. Untuk warga asing ada dewan lain.

So, lebih kurang pukul 10.50 malam kita orang daftar masuk.

MACAM MANA SUASANA DALAM PUSAT KUARANTIN TU?

Okay dah daftar, tiba-tiba datang pesakit yang dah lama kuarantin jadi volunteer bantu frontliner tunjukkan katil untuk pesakit baru. Dari situ aku dah agak macam mana kuat semangat brotherhood tu.

So, aku dapat katil F45. Tingkat atas la. Katil double decker. Bawah aku pakcik yang satu bas dengan aku gak. Sebelum aku pegi lebih jauh. Aku nk share kisah hidup pakcik ni ( Ada dalam gambar).

Dia baru kehilangan isteri dia akibat covid 19 ni. Sayu cerita dia. Waktu sama2 kena kuarantin, isterinya dikebumikan. Tak dapat nak lihat jenazah isteri dia. Tapi pakcik ini kuat dan tabah. Tapi dalam hati kita tak tau. Dari haritu, aku jadi lebih positif.

Dia selalu senyum, gembirakan orang lain, tolong orang dalam pusat kuarantin ni. Walhal baru saja kehilangan isteri tercinta. Aku banyak kongsi cerita dengan pakcik ni. Semoga pakcik Jamalulail sentiada dirahmati Allah dan diberi kesihatan yang baik.

Okay kita teruskan cerita. Dalam Hall C ni boleh muat dalm 1200 orang pesakit dalam satu masa. Ada lebih kurang 6 toilet. Dalam 1 toilet tu ada lagi 3-5 bilik mandi. So, bertapa la aku dalam tu selama 4 hari.

IKLAN

Sebab apa 4 hari. Bukan 10 hari? Sebabnya dia akan kira dari hari kita buat swabtest. Aku dah kat rumah 6h hari. Campur 4 hari kat MAEPS ni jadilah 10 hari. Makan kat sini 3 kali sehari. Kalau lapar tengah malam pandai la cari makan sendiri. Kalau stay sini kena rajin berjalan dan berkawan. Kalau tak memang icang la dalam tu. Bila bersembang, boleh tukar-tukar pengalaman dan kisah hidup.

Setiap orang ada kisah hidup dia. Yang viral kat socmed pasal tiktok kat dalam tempat ni. Aku tengok dari sisi positif. Kat sini tak ada sikap kau kau, aku aku. Semua saling tolong menolong. Waktu makan, pesakit akan bantu frontliner agihkan makanan.

Charge telefon kongsi-kongsi. Tolong bersihkan kawasan tempat tidur walaupun bukan tempat tidur sendiri. Berkongsi makanan minuman. Frontliners pun layan baik. Sangat membantu.

Satu suasana baru. Bila ada pesakit baru masuk pintu akan buka n semua akan sorak. Itu memang rutin kat situ. Paling best dapat solat Jumaat sama-sama dalam tempat kuarantin tu. Solat jemaah, baca Yasin dan lain lain. Main games. Macam-macam aktviti.

Korang kalau masuk sini duduk saja memang penat la. Aku habiskan masa dengan shoot moment2 dalam tu. Tapi guna phone je la. Kat dalam ini memang nak kita rest je. Sapa minta ubat kena extend lagi 2-3 hari

Sapa yang discharge nurse akan pasang lagu yang menggembirakan macam lagi Didi n friends , Balik Kampung. Sapa yang kena kuarantin lagi nurse akan pasang lagu tak dapat balik raya. Haha. Layan.

So keperluan yang korang kena bawa bila kuarantin sini

1. Pakaian ( jangan banyak sebab korang boleh pakai baju hospital orang bersalin tu ) x nak pakai pun xpe.

2. Kelengkapan diri ( toiletteries ) towel

3. Bantal extra sebab bantal dia tak selesa sangat.

4. Selimut ( Baju sejuk ) Penting wey. Sejuk dia bukan buat main. Tambah2 dok katil atas. Jangan lupa stokin gak

5. Makanan/Minuman ( megi, gula2, 3 in 1). Malam lapar. Jangan mimpi nak order food panda ke grab ke.

IKLAN

6. Ubat-ubatan ( Panadol, Ubat demam, batuk, sakit tekak, cirit birit, minyak angin )

7. Vitamin C ( Kalau bleh yang 1000mg tu)

Kat MAEPS ni ada 3 negeri KL, Selangor dan Melaka berkumpul kat sini. Satu pengalaman yang sangat berharga untuk aku kenang. Banyak perkara yang akan aku rindu bila kat sini. Kita ambil yang positif. Okay ada info yang aku nak share. Ni aku dengar doktor explain la waktu aku dalam tempat kuarantin tu.

1. Sekiranya pesakit positif covid dah selesai menjalankan kuarantin selama 10 hari, maka dia tidak akan menjangkiti orang lain apabila dia dah discharge. Sebabnya virus tersebut sudah tidak aktif dan terperangkap dalam badan si pesakit untuk tempoh beberapa bulan. Bergantung.

2. Tetapi, pesakit masih boleh dijangkiti oleh orang lain juga yang masih aktif positif covid.

3. Jadi, ikutlah SOP, kita jaga kita. Covid batch ni lain macam sikit sebab ada yang tak menunjukkan simptom tapi positif.

4. Amalkan cara hidup sihat, makan makanan yang seimbang. Banyak makan buah dan sayur-sayuran.

5. Sentiasa amik Vitamin C. Habbatus Sauda pun elok juga ambik. Air suam kena rajin minum.

6. Aku cadangkan korang pegi la buat swabtest. Kalau swasta mahal buatlah kat gomen. FREE.

Alhamdulillah 18/1/2021 aku dah discharge. Pengalaman buat aku. Sekarang ni bukan masa untuk salahkan sesiapa. Diorang pun tak mintak dijangkiti dan menjangkiti. Stay safe korang. Doa banyak2.

Terima kasih Allah SWT untuk peluang nikmat sihat.

Terima kasih isteri, terima kasih keluarga, terima sahabat-sahabat, terima kasih semua yang mendoakan. Semoga Allah juga melimpahkan rahmat dan kesihatan yang baik ke atas kalian semua.

LOVE U LAH!

Allah uji sebab Allah sayang kita

Apit

#covidfighter

Artikel Berkaitan:

Bahayanya Hepatitis B Boleh Sebabkan Kanser Hati, Kena Tahu Cara Mencegah & Rawatan Terbaik

Selain Hilangkan Bau Mulut, Ini Rupanya Kelebihan Lain Kenapa Elok Amalkan Minum Lemon Setiap Pagi