Melihat kes terbaru Covid-19 yang sangat tinggi memang amat membimbangkan. Kini sesiapa saja boleh dijangkiti virus ini termasuk ahli keluarga atau kenalan kita.

Jadi apa persediaan kita dalam menjaga kesihatan diri selain mengikut SOP yang telah ditetapkan bagi mencegah penularan virus ini.

Dalam satu perkongsian di laman Instagram Dr Izzar Anwari memberitahu apa perlu dilakukan jika seseorang itu perlu kuarantin kendiri di rumah.

Menurutnya sama ada seseorang itu positif atau tidak, perlu beli 3 alat bantuan kesihatan bagi memeriksa tahap kesihatan seseorang terutama yang disahkan positif.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

KU POSITIF COVID KENAPA SURUH DUDUK RUMAH JE!

Ramai dah positif COVID-19 sekarang. Dulu kita dengar orang2 jauh je. Sekarang orang2 rapat dalam famili & kenalan pun dah kena. 

Jika anda positif COVID-19 & TAK BERGEJALA & TIDAK BERISIKO TINGGI, anda tak perlu ke CAC untuk membuat penilaian kesihatan dan menjalani kuarantin di rumah je. Syukur tak serius.

TAPI, ini tak bermakna keadaan anda tidak akan bertambah serius.Tambah2 dengan delta variant ni kan.

Selain memantau gejala di rumah, ada perkara lain yang SANGAT PENTING untuk dipantau iaitu oksigen dalam darah (spo2), kadar denyutan nadi (pulse rate), tekanan darah, dan suhu badan. 4 perkara ni anda boleh ukur sendiri di rumah kalau ada alat dia.

Sebab tu bagi saya, anda WAJIB mendapatkan:

– Pulse Oximeter – Ukur spo2 & pulse rate

– Blood pressure monitor

– Thermometer – Ukur suhu badan

Tak kisahla anda positif ke tak, beli sekarang 3 benda ni. Belikan untuk mak ayah sekali. Dengan adanya 3 benda ni, anda dan petugas kesihatan boleh mengetahui status kesihatan anda dengan lebih tepat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

IKLAN

Baru tindakan AWAL & SEGERA boleh dilakukan sebelum terlambat. Ada kes yang taktau pun dia positif pastu masuk hospital dah CAT4/5, ada yang kuarantin di rumah mula2 CAT1 pastu tiba2 CAT3/4 dah bila dia ke hospital. Kalau delta varian ni ganas ye. Jangan main2. Kalau ada 3 alat ni insyaAllah boleh pantau betul2 dan ambil tindakan segera.

Jadi, beli 3 benda ni SEKARANG kalau takde kat rumah. Beli untuk mak ayah sekali. Kalau apa2 terjadi, ingatlah bahawa ‘I’VE TOLD U SO’

Apa2 pun. Sila vaksinasi dan jaga SOP. Stay safe semua. Nanti bila free saya explain penggunaan alat2 ni

#drizzarshares

Artikel Berkaitan:

IKLAN

“Check Dulu Syringe… ” Ini Pesan Dr Izzar Buat Penerima Vaksin, Elak Disuntik Picagari Kosong!

Kena Berhati-Hati. Kerap Bersin Tanpa Sebab Lepas Vaksin Antara Gejala Diserang Covid-19!

Patut Potong Gelang, Tapi Tahap Oksigen Menurun & Siti Sarah Dikejarkan Ke Hospital. Minta Doakan Kesembuhannya!