Seperti yang kita maklum minggu ini telah berlangsunganya penerimaan suntikan vaksin bagi AstraZeneca kepada sukarelawan di empat buah pusat terpilih.

Salah seorang sukarelawan yang turut menerima suntikan ini adalah selebriti Elfira Loy, 28 tahun.

Dia yang menerima suntikan vaksin ini di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi adalah atas diri sendiri dan orang sekeliling serta kebimbangan terhadap penularan wabak Covid-19 ini.

Dalam satu laporan, Elfira mengakui sebenarnya seorang yang takut untuk berjumpa doktor dan tengok jarum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elfiraloy

Tetapi dalam masa sama teruja untuk mendapatkan vaksin. Menurutnya urusan dan proses vaksinasi tidak lama dan sekejap saja. Malah tambahnya lagi ujian calitan lebih sakit dari suntikan ini.

Menulis dalam posting di laman Instagramnya Elfira turut menceritakan pengalamannya menerima vaksin setelah 24 jam berlalu. Hanya mengalami sakit kepala dan mengantuk saja.

Turut memberi tip salah satunya agar memakai baju yang sesuai ketika datang menerima suntikan.

Sangat takut pada hospital dan boleh dapat anxiety, tetapi penat dengan Covid menyebabkan terpanggil untuk menjadi sukarelawan

VACCINATED!

Alhamdulillah 24hrs observation done. Soooo story time!

El memang seorang yang sangatlah takut pada Hospital , Dr atau ubat. I will get anxiety bila berhadapan dengan benda-benda macamni. But i don’t how , i registered myself untuk ambik vaccine type Astrazeneca ni . Probably because i’m tired of COVID , and i just want to do my part.

IKLAN

Kalau anda was-was & ragu-ragu , Don’t worry di tempat vaksinasi tu sendiri ada Dr yang akan explain about it & akan guide anda sehingga yakin. Tiada paksaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elfiraloy

Setelah 24 jam, hanya mengalami simptom sakit kepala dan mengantuk saja. Doktor turut mengingatkan untuk makan panadol selepas divaksin.

My symptoms was just mild headache & ngantuk sahaja. Dr advised me to take panadol 8hrs after vaccination, thats what i did & okay je. Sore sikit dekat tangan tapi tu normal mana mana jabs pun lenguh.

The vaccination process sangatlah mudah.

1 : Anda akan diberi borang untuk diisi , tunjuk ic & borang yang lengkap di pintu masuk & scan mysejahtera.

2: Pendaftaran.

Serahkan borang , mereka akan semak borang tersebut & tekan link di mysejahtera apps untuk scan code disitu.

IKLAN

3: Anda akan diberi pass number untuk berjumpa dengan Dr/mereka yang bertugas to explain about the vaccine atau menjawap soalan anda kalau ada

4. NEXT , adalah cubicle anda divaksin!

its so fast & easy. Kena bukak balik apps tu untuk scan code bahawa anda sudah terima vaksin.

5. Serahkan borang & anda akan terima card anda telah divaksin. Bukak apps again & tekan link lagi to scan the code.

6. Observation area. Tunggu 15/30minit untuk tengok jika ada symptoms.

7. Then you’re done!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elfiraloy

IKLAN

Antara tip yang turut dikongsi untuk memudahkan urusan suntikan

TIPS : datang awal 30minit je . Walaupun appointment anda contohnya pukul 3 kalau datang awal dia akan proceed jugak. Mine is at 3 tapi by 3.03pm dah settle.

second , baju yang sesuai of course .

Mine ada button kat tengah so just selak dari atas sahaja sikit.

GOODLUCK GUYS!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elfiraloy

Kredit Foto: Instagram Elfira Loy

Artikel Berkaitan:

Elak Sarung Kebaya Ketat & Tudung Lilit Datang Suntikan Vaksin Covid-19, Ini Baju Yang Perlu Dipakai

Pemberian Vaksin AstraZeneca Bermula Hari Ini, KKM Ingatkan Penerima Jangan Lupa Bawa Mykad

Sapa Yang Derma Darah Lebih 50 Kali, Boleh Dapat Vaksin Covid-19 Lebih Awal