Ramai beranggapan sebelum bersenam tidak perlu ambil apa-apa makanan kerana boleh menganggu aktiviti senaman.

Sebenarnya, kita masih boleh mengambil makanan tetapi bukanlah jenis berat sepert nasi lemak.

Seelokanya pilih sajian yang boleh memberi tenaga, lebih-lebih lagi jika melakukan aktiviti dalam jangka masa panjang.

Perkongsian Syaza Nutritionist memberitahu apa diet boleh diambil sebelum melakukan aktiviti senaman.

Hari ni saya nak share pula tentang apa yang kita perlu ambil sebelum bersenam.

Sebab saya tengok ramai yang takut nak makan sebelum bersenam. Sebenarnya sangat penting untuk kita ambil makanan dulu sebelum bersenam untuk memberikan tenaga yang mencukupi ketika bersenam dan mengelakkan berlakunya pening kepala sesudah bersenam.

Ada tak yang perasan bila ketika atau sesudah bersenam jadi pening atau penat yang melampau, ini mungkin tanda-tanda badan kita kurang kalori. Jadi apa cadangan makanan yang boleh kita ambil sebelum bersenam??

IKLAN

1. Karbo – otot kita akan menggunakan karbo ini sebagai sumber tenaga. Jadi penting untuk kita ambil sekurang-kurang 1 hidangan dalam masa 15 minit sebelum mula bersenam.

2. Protein – pasti anda pernah dengar ada sesetengah orang ambil protein sebelum bersenam. Yes betul boleh membantu untuk boostkan performance ketika bersenam. Dan yang lebih menariknya kajian mendapati pengambilan protein bersama sedikit karbo boleh membantu meningkatkan pembentukan otot. 1 hidangan dah memadai tidak perlu berlebihan.

Jangan makan berat pula, sekejap lagi tak pasal-pasal muntah. Ok next, ini idea-idea makanan yang boleh anda ambil sebelum bersenam:

– Sandwich telur

IKLAN

– 1 gelas susu bersama buah 

– 1 genggam kacang dan yogurt

– 1 cawan yogurt bersama buah

– 1 hidangan buah

– 1 gelas air coklat

IKLAN

So boleh lah anda cuba untuk makanan ni sebelum bersenam. Selamat mencuba!

#syazanutritionist #pakarpemakananwanita #jomsayheart

Artikel Berkaitan:

Rajin Workout & Cheat Day Sebulan Sekali. Rahsia Gadis Lenyapkan 20KG Dalam Masa 3 Bulan!

Tak Lokek Kongsi Rahsia Jaga Kecantikan. Iman Troye Dedah Rahsia Miliki Kulit Halus & Mulus!

6 Kesilapan Jangan Buat Waktu Cuci Muka. Salah Satunya Elak Kongsi Tuala Mandi!