Berpuasa bukanlah alasan bagi seseorang itu untuk tidak mahu melakukan tugas-tugas harian seperti sebelumnya.

Walaupun menjelang petang diakui tubuh menjadi sedikit lemah kerana kekurangan tenaga, tetapi kita perlu meneruskan puasa kerana ia adalah perintah Allah yang diwajibkan.

Terdapat pelbagai cara dilakukan untuk memastikan tubuh badan kekal bertenaga sehingga waktu berbuka sepanjang berpuasa ini dan salah satunya adalah makan ketika waktu sahur.

Antara hidangan boleh diambil bagi memastikan tubuh kekal bertenaga adalah dengan mengambil overnight oat drink.

Hanya menggunakan bahan utamanya rolled oat dengan beberapa bahan sampingan lain sebagai penambah rasa.

Rolleh out ini dikatakan lebih kenyang berbanding nasi dan sangat sesuai untuk dimakan bagi mereka yang tidak berselera makan ketika sahur.

Perkongsian Noraniza Azmei memberitahu cara mudah membuat overnight oat drink ini dan sangat sesuai juga diamalkan oleh ibu hamil supaya tahan lapar dan bertenaga.

IKLAN

3 BAHAN MENU SAHUR SIMPLE DAN MUDAH UNTUK MAK MAK MENGANDUNG TAHAN LAPAR.

OVERNIGHT OAT DRINK

Bahan bahan.

1. Rolled Oat (ikut suka nak berapa banyak)

2. Susu Full Cream Dutch Lady Dua Kotak Kecik. (Boleh jer nak guna susu apa pun)

IKLAN

3. 7 biji kurma (Buang Biji)

Cara cara.

1. Rendam rolled oat bersama sekotak susu. (Biarkan semalaman dalam peti ais)

2. Rendam Kurma bersama setengah cawan air. (Biarkan semalaman dalam peti ais)

IKLAN

3. Esok pagi blend kan Rolled Oat, Kurma yang direndam dengan sekotak susu.

Boleh juga nak guna buah instead of kurma. Contoh macam pisang dan lain lain buah. Sejuk sejuk memang syedapp

Insyallah tahan lapar lama sikit. hehe. Sesuai juga untuk orang yang tak makan nasi masa sahur.

 

#ResepiRumahNora

Artikel Lain: Ini Cara Buat Jus Kurma Madu Untuk Kembalikan Semula Tenaga. Ambil Sebelum Makan!