Dipercayai ada pork gelatin & tak halal, pengguna dinasihat elak beli produk Soft Candy With Jam. Golongan kanak-kanak memang sangat menggemari gula-gula sama ada yang keras atau lembut.

Dengan pelbagai corak serta warna menyebabkan gula-gula ini cepat viral dan menjadi salah satu tarikan untuk kanak-kanak merasainya.

Dipercayai Ada Pork Gelatin & Tak Halal

Artikel Lain: ‘Dua-Dua Cantik, Tak Jemu Melihat’ – Macam Kembar, Penampilan Fazura & Tengku Permaisuri Selangor Jadi Perhatian

Namun begitu, sebagai pengguna kita perlu peka dengan sebarang produk gula-gula yang dimakan oleh anak-anak kerana ada antaranya mengandungi bahan terlarang.

Dipercayai Ada Pork Gelatin & Tak Halal, Pengguna Dinasihat Elak Beli Produk Soft Candy With Jam

IKLAN

Seperti perkongsian seorang pengguna laman sosial Facebook Syasya Eyrah yang menyedari bahawa gula-gula Soft Candy With Jam ini rupanya mengandungi gelatin babi.

Jelas tertera pada isi kandungan tertulis Pork Gelatin walaupun diletakkan logo halal JAKIM di muka depannya. Gula-gula ini dikatakan boleh dibeli secara dalam talian.

Artikel Lain: Rahsia Awet Muda Masuk Usia 50. Kakak Kris Dayanti Rajin Pilates & Pakai Masker Cegah Kedut Wajah!

IKLAN

Pengguna Dinasihat Elak Beli

Walau bagaimanaun setelah disiasat oleh pihak JAKIM, rupanya logo halal yang digunakan adalah tidak diiktoraf oleh JAKIM dan ia telah disalah guna oleh pihak pengilang berkenaaan yang juga telah merahsian alamat seenar produk dikeluarkan.

Dipercayai Ada Pork Gelatin & Tak Halal, Pengguna Dinasihat Elak Beli Produk Soft Candy With Jam

Ini juga bertujuan untuk mengelirukan umat islam yang pasti akan tertarik untuk membelinya disebakan ada memaparkan logo Halal berkenaan tanpa menyedari isi kandungannya.

IKLAN

Pada produk tersebut juga turut tertera logo Halal Food Council International $ Asia Region dan situasi ini sedikit sebanyak memgundang rasa salah faham masyarakat terhadap pensijilan Halal Malaysia.

Untuk maklumat semua, produk tersebut telah menggunakan logo halal yang tidak diiktoraf oleh JAKIM. Sehubungan itu penggunaan logo halal tersebut adalah menyalahi Akta Perihal Dagangan 2011 dan boleh dikenakan tindakan melalui peruntukan perundangan yang berkaitan negara ini.

Dipercayai Ada Pork Gelatin & Tak Halal, Pengguna Dinasihat Elak Beli Produk Soft Candy With Jam

Produk Soft Candy With Jam

Pengguna yang menjumpai produk tersebut di pasaran dinasihatkan mengemukakan aduan lengkap dan menyalurkannya kepada pihak berkuasa iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melalui e-mel pr_halal@islam.gov.my atau kepada pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melalui e-mel e-aduan@kpdnhep.gov.my / http://e-aduan.kpdnhep.gov.my/
Untuk mengetahui senarai badan-badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM, layari Portal Rasmi Halal Malaysia di www.halal.gov.my atau muat turunnya di https://drive.google.com/…/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1…
Dipercayai Ada Pork Gelatin & Tak Halal, Pengguna Dinasihat Elak Beli Produk Soft Candy With Jam