Bagi mereka yang mempunyai masalah berkaitan dengan kulit dinasihatkan untuk berjumpa terus dengan doktor bagi mendapatkan rawatan sewajarnya.

Perlu diingatkan jangan terus membeli apa-apa jenis ubåt difarmasi kerana bimbang salah penggunaan ubat berkenaan hingga boleh sebabkan masalah lain.

Sebagai rujukan mengenai ubatan jenis krim sapuan ini boleh baca perkongsian oleh Dr Khairul Faizie bagi mengelak kekeliruan.

Saya kongsi kan secara mudah, tentang jenis jenis ubat krim yang anda biasa dapat kalau jumpa doktor / pergi farmasi.

Secara jujurnya, jangan sewenang wenang nya pergi beli di farmasi sebarang jenis krim.Dapat kan nasihat doktor. Anda wajib tahu apa yang anda sapu di kulit anda. Anda ada tanggungjawab/ amanah atas tubuh badan yang Allah pinjamkan ini.

Saya bahagikan krim kepada 6 jenis untuk mudah faham:

1- STEROID CREAM

2- ANTI FUNGAL CREAM

3- ANTIBIOTIC CREAM

4- COMBINATION OF CREAM

5- ANTI VIRAL CREAM

6- MOISTURIZING CREAM

Krim krim ini pulak sebenarnya di sediakan oleh syarikat ubat dalam beberapa persediaan ( preparation). Kita panggil ” krim”, tapi ada beberapa persediaan ” krim” ini, iaitu:

1- OINTMENT : ianya oil based. Sebab ia asas minyak, maka ia melekat lebih bagus( lama) pada kulit, dan lebih kuat kesan nya pada kulit ( more potent). Kita gunakan “krim” jenis ointment ini pada kawasan kulit yang dah menebal & kasar sebab kesan selalu garu & bergesel ( lichenified skin area). Rujuk gambar utk faham kulit yg sudah lichenfied.

CONTOH LICHENIFICATION, IAITU KULIT JADI MENEBAL SEBAB KRONIK ECZEMA – kesan di garu lama

2- CREAM : ianya water based. Sebab ia asas air, ia kurang potent berbanding ointment. Kita sapu cream ini di kawasan yang less lichenified / kawasan kulit sensitif seperti kulit muka.

3- LOTION / GEL :  Kita sapu krim asas lotion / gel ini pada kawasan yang berbulu , juga dikawasan lipatan ( intertriginious area) spt kawasan ketiak , kelengkang, kawasan anus ke kemaluan, di bawah lipatan breast.

Jadi, bila dapat “krim”, tengok persediaan nya, adakah ianya cream? ointment ? lotion?

Next kita kenali pula jenis jenis krim itu, macam yang saya tulis kat atas, ada 6 jenis…

1) STEROID CREAM

IKLAN

Secara umum nya digunakan untuk merawat keradangan ( inflammation) pada kulit. Contoh paling tipikal utk merawat eczema.

Bagaimana nak tahu steroid cream? Perhatikan nama saintifik cream itu ( bukan brand name). Nama saintifik nya berakhir dengan ” SONE”. Contoh:

– Hydrocortisone – Clobetasone – Mometasone – Fluticasone – Betamethasone.

KRIM STEROID

Krim steroid ini ada kelas nya. Kelas satu paling kurang power, dan makin tinggi kelas, makin power ( potent) lah ia. Rujuk gambar untuk kenali kelas-kelas krim steroid ini. Tak boleh semberono korang tepek steroid krim tanpa tahu kelas. Sebabnya? Utk kelas yg potency tinggi, tak sesuai di sapu di kawasan yg sensitif seperti kulit muka /kawasan kulit yg dah menipis. Nanti kulit dapat komplikasi.

Krim krim steroid juga secara umumnya tak boleh di sapu secara berterusan untuk terlalu lama. Lama tu maksudnya > 2 weeks. Untuk kes kes allergic /eczema yang kronik, doktor mungkin start kan rawatan steroid cream/ ointment guna yg kelas paling potent untuk 5 hari, kemudia di ikuti dengan yang less potent untuk seminggu berikutnya.

KRIM STEROID CLASS 1 ADALAH PALING SELAMAT. KELAS IV PALING POWER.

Apa komplikasi tepek steroid cream terlalu lama( prolonged used on skin)? Antaranya kulit akan menipis, rosak ( atrophy), kulit hilang pigmen ( hypopigmentation), kulit itu jadi alah pula pada krim yang disapu ( allergic reaction ), meninggikan risiko jangkitan ( infection),  dan kalau di sapu di kawasan yang besar, ada risiko sapuan krim steroid luaran itu di serap dalam badan ( systemic absorption ).

2) ANTI FUNGAL CREAM

Kita gunakan untak rawat jangkitan fungus ( kulat). Jangkitan kulat ni orang Melayu panggil kurap / kulat air. Panau itu pun sebenarnya ialah jangkitan kulat.

Bagaimana nak kenal anti fungal cream? Perhatikan nama saintifik cream itu, berakhir dengan “ZOLE”.  Contoh:

– Miconazole – Clotrimazole – Econazole – Ketoconazole – Fluconazole

Dan ada satu jenis anti fungal krim yang nama saintifiknya Terbinafine ( brand name Lamisil)

INI IALAH ANTIGUNGAL JENIS TERBINAFINE. Brand name popular LAMISIL

Rujuk gambar untuk tengok contoh2 anti fungal yg biasa di pasaran Malaysia.

IKLAN
ANTI FUNGAL CREAM

3) ANTIBIOTIC CREAM

Kita gunakan untuk rawat jangkitan bakteria pada kulit. Ada pelbagai jenis jangkitan bakteria, dan pelbagai rupanya. So biar lah kerja men diagnosed itu doktor yg buat. Penat dia belajar, korang takyah susah payah main agak2 tengok imej Google

  Bukan apa, skin condition ni perlukan ilmu + latihan mata yang tajam. Doktor yang berpengalaman sendiri kadangkala buat silap masa diagnose.

Bagaimana nak kenal antibiotic krim? Perhatikan nama saintifik cream itu, kebanyakkan nya berakhir dengan ” IN”

Contohnya:

– Gentamicin – Fucidin – Neomycin – Mupirocin

ANTIBIOTIC CREAM

4) COMBINATION OF CREAM

Krim dalam jenis ke empat ini, ialah kombinasi antara 3 jenis krim di atas. Contoh kombinasi yang biasa kita jumpa:

– Steroid cream + antibiotic cream

– Antifungal cream + steroid cream.

Bila kita perlu guna krim 2 in 1 ini?

Or sometimes, ada yang 3 in 1 ( kombinasi antibiotic + steroid + anti fungal). * Rujuk gambar utk contoh.

IKLAN
KRIM POWER. COMBINATION 3 IN 1. SEMUA ADA!

Bila ada komplikasi dari jangkitan asal. Contohnya kita kena kurap ( fungal infection). Kita garu dan garu, punya syiok garu sampai luka kulit. Kuku kita bukan sterile, bawah kuku banyak bakteria. Lepas seminggu kurap kita luka, kurap kita dapat jangkitan bakteria. So dalam kes ini kita guna krim anti fungal + antibiotic /steroid.

Ataupun kita ada eczema yaag kronik. Garu punya garu sampai luka —-  lepas tu infected. So kita kena sapu krim steroid + antibiotic.

KRIM POWER. COMBINATION 3 IN 1. SEMUA ADA!
ANTI FUNGAL + STEROID CREAM

5) ANTI VIRAL CREAM

Krim jenis ini untuk jangkitan virus. Paling mudah nak faham, kalau kena chicken pox atau kayap. Kedua dua penyakit ini disebabkan jangkitan virus. Selain kena ambik ubat oral, sapuan krim anti virus pun perlu.

Sebab jarang krim ini di gunakan secara meluas ( berbanding 4 jenis krim di atas), maka saya tak menulis dengan lanjut tentang krim anti virus ini.

ANTI VIRUS CREAM

6) MOISTURIZING CREAM

Ok, krim ini sangat sangat penting. Walaupun ianya hanyalah krim pelembab, namun ia memainkan peranan penting dalam rawatan.

Contoh paling klasik ialah pesakit chronic eczema. Kulit pesakit eczema akan kering. Kering sebab cycle penyakit itu sendiri, kering sebab kesan sapu ubat steroid. Kulit yg kering = gatal. Jadinya, perlu sapu krim pelembab setiap hari. Krim pelembab boleh di sapu setiap hari untuk tempoh yang lama,

Insya Allah no problem ( tak macam krim steroid). Kita sarankan untuk mereka yang ada eczema, sapu lah krim pelembab setiap malam sebelum tidur.  Boleh juga di campur dgn steroid cream dalam nisbah tertentu ( 50 % – 50% , 60% – 40 % , etc etc) bergantung pada rawatan doktor.

KRIM PELEMBAB – AQUEOUS CREAM
KRIM PELEMBAB – BRAND EZERRA

Krim pelembab yg bagus antara nya brand Cetaphil. Cetaphil ini juga ada dlm bentuk mandian. Cakap pasal mandi, untuk orang yg kulitnya ada eczema / sensitive skin, hati hati guna sabun mandi yang berubat …contohnya Dettol…Protex..sebab chemical dari sabun2 ini boleh membuang lapisan minyak & lemak pada kulit, so end up kulit akan kering. 

So guna kan mandian yang ada moisturizer macam Cetaphil, or Dove. Untuk kulit yang super sensitive juga, kita advised untuk jangan lap badan terlalu kuat dengan towel. Tinggalkan sikit basah2 / kelembapan pada kawasan kulit terlibat, dan lepas tu sapu krim pelembab untuk maintain kelembapan area itu.

KRIM PELEMBAB YANG BEST..

=============================================

So, please kenal krim yang anda gunakan. Jangan kenal krim based on color. Contohnya ” saya nak krim warna putih tu “. Hampir semua krim warna putih! Ataupun beli krim yg di re-pack TIADA LABEL.

Zaman dulu ya doktor /farmasi re-pack krim dalam bekas bulat leper. Zaman la ni, make sure beli krim yg dalam bentuk tiub macam ubat gigi tu. Kalau di re-pack sekalipun, ada berhak tahu kandungan krim itu ( mesti ada label).

Jangan main hantam sapu krim orang lain kat badan anda. Orang tu ” serasi ” sapu krim tu, awak pun tepek kat badan awak. Padahal orang tu ada eczema, tapi awak ada kurap. Again, jangan berguru dgn Google image semata mata.

Artikel Berkaitan:

Merana Akibat Sakit Tekak. Doktor Kongsi Cara Kumur Air Garam Atau Makan Aiskrim Kurangkan Sakit!

Bahaya Sengaja Terdedah Pada Najis Unggas & Cicak. Boleh Sebabkan Alahan Kulit!

Elak Terus 6 Makanan Ini, Boleh Punca Hidap Penyakit Berbahaya. Antaranya Kanser!