Ekzema Sebabkan Tangan Gatal, Pakar Beri Nasihat Atasinya Elak Jadi Lebih Teruk. Alangkah pedihnya tangan apabila mengalami masalah menggelupas akibat beberapa masalah seperti salah menggunakan bahan pencuci pakaian atau alatan memasak.

Apabila terkena air atau membasuh seafood atau memberus baju sakitnya hanya Tuhan yang tahu. Pedih walaupun terkena percikan air pada tapak tangan.

Artikel Lain: Tak Susah Cari Sabun Pembersih Untuk Kulit Sensitif. Ini Pilihan Produk Disyorkan!

Ekzema Sebabkan Tangan Gatal

Dalam satu perkongsian Dr Syazween di laman twitter memberitahu sebab terjadinya masalah yang disebut ekzema ini.

Ekzema Sebabkan Tangan Gatal, Pakar Beri Nasihat Atasinya Elak Jadi Lebih Teruk

1) Ni namanya hand eczema ye. Hand eczema boleh jadi tanpa sebab (constitutional hand eczema). Boleh juga jadi sbb kesan bahan kimia yang kuat pada kulit (irritant contact eczema). Satu lagi, boleh jadi sebab allergic kepada product yang terkena dekat tangan (allergic contact eczema).

2) Apa contoh produk yang mungkin tak sesuai untuk hand eczema? Boleh jadi sebab sabun, shampoo, pewarna, pewangi, besi, getah dan mcm2 lagi. Basically barang yang kita guna seharian ada potensi untuk jadi allergic/irritant pada kulit kita.

Ekzema Sebabkan Tangan Gatal, Pakar Beri Nasihat Atasinya Elak Jadi Lebih Teruk

IKLAN

3) Tapi ni semua macam barang yang dicipta manusia, dr..kenapa saya setiap kali basuh seafood je mesti gatal? Ok good question. Kajian ada menunjukkan ikan & udang mengeluarkan jus semulajadi & enzymes yang boleh ganggu lapisan kulit kita yg paling luar & menerukkan eczema.

Artikel Lain: Awas! Keluar Lelehan Cecair Darah, Salah Satu Petanda Kanser Payudara!

4) Ok so apa patut ada buat skrg ni?

i) Firstly, jika suspect ada hand eczema, datang jumpa doktor. If needed, dr akan arrange untuk buat ujian patch test. Untuk cek apa benda yg anda mungkin allergic. So, jika ada benda yang confirm allergic, please AVOID.

IKLAN

Pakar Beri Nasihat Atasinya

Ekzema Sebabkan Tangan Gatal, Pakar Beri Nasihat Atasinya Elak Jadi Lebih Teruk

ii) Elakkan bersentuhan dengan produk yang boleh irritate kulit. Macam sabun yang terlalu kuat. Air yang terlalu banyak pun boleh rosakkan kulit ya.

iii) Jika guna sabun, cari sabun yang tidak berbuih dan tiada wangian. Lepas cuci, pastikan lap kering dengan lembut. Jangan gonyoh kulit tu dengan scrub or sponge. Nanti lagi rosak kulit.

iv) Bila buat aktiviti basah menggunakan tangan (wet work), gunakan glove. Nak guna glove pun ada teknik dia :
-Pastikan gloves tiada lubang-lubang yang boleh cecair luar msuk
-Jangan pakai glove lama sgt, non stop. Kejap2 kena buka

IKLAN

Ekzema Sebabkan Tangan Gatal, Pakar Beri Nasihat Atasinya Elak Jadi Lebih Teruk

-Peluh yang berlebihan bawah glove pun tak elok utk kulit
-Bole gunakan glove cotton bahagian dlm , lepas tu dkt luar tu glove getah , utk beri lebih keselesaan
-Jika pakai glove pun gatal, datang jumpa doktor. Anda mungkin allergic kepada glove pula.

Elak Jadi Lebih Teruk

v) Dapatkan rawatan sepatutnya. Seperti biasa, kulit kering sapu pelembab. Kulit radang (gatal merah), sapu krim antiradang (steroid atau calcineurin inhibitor) mengikut kesesuaian kulit anda. Jangan pandai2 beli sendiri, minta pandangan doktor which ubat yang sesuai.

vi) Jika terlalu teruk hand eczema, ada rawatan seterusnya seperti ubat makan. Usuall jika sampai tahap ni, ideally dah kena jumpa doktor kulit. In sha Allah we will do our very best to help you. 

vii) Dan teknik yang paling penting dan paling berkesan, jangan basuh pinggan. Gunakan alasan ini minta suami / Mr Jannah anda untuk basuh pinggan. Kalau nak lebih mengada, suruh dia masak, basuh sayur, basuh seafood, siang ikan, cuci peti ais skali hehehehe

Yang benar,
Dr Syazween XX
Pakar Kulit

Artikel Lain: Selalu Sakit Perut & Muntah Wanita Nekad Diet Air Kosong. Lepas 41 Tahun Kekal Sihat Bertenaga!