Rupanya bukan saja makanan mempunyai tarikh luput, tetapi juga air minuman. Namun begitu, bahaya atau tidak bagi air minuman yang sudah melepasi tarikh luput ini.
Ikuti penjelasan Ahli Kimia Dr Fatimah Salim yang juga merupakan Pengasas dan Pentadbir Grup Makmal Makanan (MaMa) mengenai perkara ini.
Menurutnya walaupun air minuman mempunyai tarikh luput tetapi masih boleh selamat untuk diminum.
KENAPA AIR MINUMAN MEMPUNYAI TARIKH LUPUT?
Tahukah anda walaupun terdapat tarikh luput pada botol air minuman/ mineral, namun air minuman sebenarnya tiada luput?
Peraturan menyatakan tarikh luput pada semua makan dan minuman, termasuklah air kosong adalah sebenarnya digunapakai di New Jersey (1987), USA. Ianya bertujuan untuk menyeragamkan pembungkusan air.
Sesetengah air minuman hanya diberikan tarikh luput ‘baik sebelum’ (best by) dalam tempoh dua tahun atau kurang dari tarikh pembungkusan. Tarikh ini boleh membantu dalam mengenalpasti berapa lama air minuman itu telah dibungkus dalam bekasnya.
Ads
Ini kerana bergantung kepada kaedah penyimpanan, tahap pendedahan kepada cahaya dan suhu (contoh ditinggalkan dalam kereta atau terdedah dengan cahaya matahari secara terus) dan jenis bahan botol bungkusan (terutamanya plastik), boleh mengubah rasa air minuman ini.
Suhu dan cahaya berupaya menggangu integriti bahan binaan bekas bungkusan plastik dan menyebabkan komponen plastik bocor ke dalam air minuman.
Penyimpanan dalam tempoh masa yang lama juga boleh menyebabkan bahan penstabil (antioksida) pada bekas berkurangan berfungsi dan meningkatkan juga potensi kontaminasi bakteria.
Ads
Disamping, air juga berpotensi menyerap bahan kimia gas lain daripada persekitaran menyebabkan rasa air berubah.
Namun usah risau kerana kebanyakkan botol untuk membungkus air minuman/ mineral adalah diperbuat dari plastik jenis polyethylene terephthalate (PET- RIC No.1) dan high-density polyethylene (HDPE- RIC No.2).
Walaupun berlakunya bocoran, namun kedua jenis plastik ini adalah antara plastik yang paling selamat dan TIDAK akan membahayakan kesihatan.
Ads
Maka, walaupun telah melepasi tarikh luput, air minuman masih lagi selamat diminum.
Penyanyi, Tajul Ariff mengakui yang dia tak kisah isterinya Ica atau nama penuhnya Nurul Shahmieza Eddie untuk membuat rawatan muka atau facial di klinik estetik demi kelihatan lebih cantik.
Tajul Ariff Tak Kisah Isteri Buat Perubahan Wajah, Demi Cantik!
Tajul tiada masalah untuk isterinya membuat perubahan kerana dia sendiri yang memberi keizinan.
“Saya rasa benda (perubahan) itu normal. Pada saya ok la sebab saya yang suruh kan. Tak tahu la kalau orang perempuan lain macam mana.
“Saya yang suruh sendiri dia pergi buat facial.. Dia tak pernah buat sesuatu perkara yang saya tak suka atau pun tanpa pengetahuan saya. Semua itu atas diri saya sendiri,” katanya.
Terdahulu, nama isteri Tajul hangat menjadi perbualan netizen selepas ditegur melakukan perubahan wajah iaitu ‘nose lifting’di sebuah klinik estetik.
Sekadar info, Tajul dan isterinya berkahwin pada 10 Disember 2017 dan hasil perkahwinan mereka dikurniakan dua cahaya mata bernama Adriana Carissa dan Adrian Rifqy.
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ramai antara kita kini menggunakan peralatan air fryer bagi memudahkan tugas memasak.
Malah bagi mereka yang mengamakan gaya hidup sihat juga turut menggunakan peralatan ini kerana tidak menggunakan minyak ketika memasaknya.
Namun adakah benar ianya selamat digunakan untuk kesihatan kita. Pakar Kimia, Dr Fatimah Salim berkongsi mengenai keberkesaan penggunaan air fryer ini.
AIR FRYER
Ramai yang sukakan makanan yang bergoreng disebabkan teksturnya yang ranggup dan rasanya yang sedap. Umum maklum yang makanan digoreng ini tinggi kandungan lemak yang mana dikaitkan (walaupun tidak konklusif) dengan penyakit terutamanya berkaitan jantung dan keradangan.
Maka, antara inovasi yang telah dicipta bagi memenuhi keperluan yang sama namun lebih sihat (dalam konteks menggoreng bahan masakan yang sama) adalah dengan menggunakan peralatan memasak seperti air fryer.
Air fryer merupakan convection oven bersaiz kecil yang direka khas untuk mendapatkan kesan menggoreng tanpa perlu menenggelamkan masakan dalam minyak mengoreng yang banyak.
Bergantung kepada selera masing-masing, masakan hanya perlu direnjis atau diselaput nipis dengan minyak untuk mendapatkan kesan gorengan yang diinginkan. Dan ini dapat mengurangkan penggunaan minyak masak sehingga 70-80%.
Bagaimana air fryer berfungsi?
Air fryer mempunyai kipas yang berfungsi mengitarkan udara panas pada kelajuan yang tinggi dalam ruang memasak yang disediakan. Udara panas yang boleh mencapai suhu setinggi 250 degree Celcius (bergantung kepada model) akan membenarkan kesan gorengan berlaku pada permukaan makanan dengan cepat dan sekata.
Suhu yang tinggi mencetuskan tindakbalas Maillard pada permukaan masakan lalu memberikan warna, bau, rasa dan tekstur masakan yang ranggup di luar dan lembab di dalam. Tindakbalas Maillard berlaku pada suhu 200 degree Celcius dalam air fryer (140-165 degree Celcius dalam proses menggoreng biasa).
Bergantung kepada kuantiti masakan dan kawalan suhu, air fryer dapat mengurangkan masa memasak sehingga 20% dibandingkan penggunaan ketuhar biasa.
Selain daripada menggoreng, air fryer juga digunakan untuk memanggang dan membakar (biskut dan kek).
Terdapat pelbagai jenama, model dan jenis air fryer yang berada di pasaran. Pemilihan adalah bergantung kepada kegunaan, saiz dan kapasiti, penggunaan elektrik, rekabentuk, kualiti, jenama dan semestinya kemampuan masing-masing. Maka, boleh pilih yang mana bersesuaian dengan tujuan penggunaan anda.
Antara kebaikkan air fryer adalah:
– Tanpa minyak tambahan/ sangat kurang penggunaan minyak menggoreng
– Masa memasak dapat dipendekkan
– Pelbagai guna (mini oven)
– Mudah digunakan (digital vs analog)
– Mudah dibersihkan jika dibandingkan oven
– Kurang berbau masakan
– Kurang haba panas jika dibandingkan oven biasa
– Tiada percikan minyak/ terkena minyak panas
Adakah memasak dengan air fryer adalah lebih sihat jika dibandingan dengan kaedah memasak yang lain?
Bergantung kepada jenis masakan dan bahan masakan. Sememangnya memanggang dan membakar adalah lebih sihat hasil masakannya daripada menggoreng. Dan masakan daripada bahan terproses seperti sosej, nugget, daging burger dan sebagainya juga tidak sihat jika dibandingkan dengan bahan segar seperti ayam, ikan, daging dan sebagainya. Ingat, air fryer ialah peralatan memasak. Bukannya ‘magic pan’ yang boleh mengubah komposisi masakan!
Benarkah memasak dengan air fryer boleh menghasilkan bahan kimia punca kanser?
Bergantung kepada suhu dan bahan masakan. Suhu dalam air fryer yang tinggi mampu menghasilkan bahan kimia punca kanser (kasinogen) seperti acrylamide, polycyclic aromatic hydrocarbons dan heterocyclic amines.
Namun bahan-bahan kimia ini BUKAN dihasilkan dalam air fryer saja. Mereka juga terhasil daripada proses memasak dengan kaedah menggoreng, memanggang dan membakar tradisional juga. Contoh acrylamide terhasil daripada tindakbalas komponen dalam masakan yang mengandungi gula (boleh jadi gula tambahan atau semulajadi) dan asid amino (asparagine dan glutamine).
Sebenarnya pembentukan bahan kimia punca kanser dalam masakan tidak dapat dielakkan sepenuhnya, namun ianya boleh dikurangkan dengan MENGAWAL suhu memasak dalam air fryer.
Kajian menunjukkan semakin gelap warna masakan yang dipanggang, dibakar atau digoreng, semakin tinggi kandungan bahan kimia acrylamide. Maka, pastikan masakan sebegini masak cuma cukup-cukup saja (kekuningan) dan elakkan terlebih masak. Ulasan terperinci mengenai bahan-bahan kimia ini akan saya usahakan kemudian, InsyaAllah.
Seperti yang selalu dipesan, bersederhanalah dalam apa juga jenis makanan yang kita ambil. Neutralkan kesan risiko pelbagai jenis penyakit daripada pemakanan sebegini dengan pengambilan sayuran hijau yang kaya dengan fitokimia yang mana bersifat antioksida, antiradang, antikanser dan sebagainya.
Masih ramai yang terpengaruh dengan beauty hack dikongsikan di media sosial, ada yang kononya membantu hilangkan masalah kulit tetapi rupanya tak sesuai dan boleh buat kulit wajah semakin teruk.