Selain aktiviti kardio seperti jogging, berbasikal atau hiking, renang juga antara senaman yang paling sesuai dilakuka untuk membakar lemak.

Renang merupakan satu bentuk aktiviti kecergasan yang cukup hebat. Lihat sahajalah atlet-atlet renang yang memiliki bentuk badan cukup mantap dan kuat. Malah stamina yang dimiliki mereka juga luar biasa.

Bagi anda yang baru ingin berjinak-jinak dengan aktiviti renang, ayuh kita lihat kebaikan sukang renang yang ramai tak tahu.

Mental Lebih Sihat & Bantu Mantapkan Stamina Antara Kebaikan Senaman Renang

Kebaikan Senaman Renang Untuk Kuatkan Otot

1. Tak Perlu Kos Tinggi

Seperti larian, melakukan aktiviti renang tidak memerlukan kos yang tinggi. Tidak kisahlah di mana anda berenang, sama ada di air terjun, tasik, atau kolam renang awam, anda tidak perlu berbelanja dengan tinggi untuk aktiviti ini. Sama juga seperti berenang, hanya terjun dalam kolam, dan berenang mengikut tempo yang sesuai dengan diri anda.

2. Bakar Kalori Dengan Cepat

Tahukah anda melakukan renangan selama kira-kira satu jam mampu membakar sebanyak 500 kalori. Ini kerana ketika berenang, anda menggunakan otot seluruh badan untuk melakukan aktiviti ini.

IKLAN

Senaman ini tidak perlu fokus kepada sesuatu bahagian tubuh, ia akan guna semua otot yang ada di badan. Kajian juga menunjukkan sukan berenang adalah sukan yang berisiko kecederaan sangat rendah berbanding sukan berlari, angkat berat dan lain-lain.

3. Paru-Paru Jadi Lebih Sihat

Aktiviti renang juga boleh membantu melatih dan meningkatkan prestasi paru-paru. Kena ingat, bukan badan sahaja yang perlukan senaman. Paru-paru juga perlukan senaman yang sesuai. Untuk buatkan paru-paru anda dapat senaman yang diperlukan, berenang adalah jawapannya.

Ini kerana apabila berenang, paru-paru anda perlu bekerja keras untuk menghantar oksigen yang mencukupi di seluruh badan. Ini membuatkan paru-paru anda lebih kuat serta tingkatkan sistem pernafasan.

Selain itu:  Bersungguh Lepas Geram Pada 'Punching Bag'. Shila Amzah Enjoy Pilih Muaythai Urus Tekanan!

Mental Lebih Sihat & Bantu Mantapkan Stamina Antara Kebaikan Senaman Renang

IKLAN

4. Mampu Kawal Diabetes

Sukan ini juga mampu bantu pesakit diabetis. Ia bantu mengawal tahap glukosa darah dan sangat sesuai untuk pesakit diabetis tahap 2. Masa yang sama ia bantu kuatkan jantung yang mana penyakit ini seringkali memberi kesan pada jantung.

Jika senaman lain agak keras dan membuatkan pengamalnya stress, berenang adalah jawapannya. Sukan renang memberikan anda ketenangan kerana apabila berada dalam air, anda tidak akan dengar suara orang lain.

5. Mental Jadi Lebih Sihat

Seperti yang dinyatakan tadi, sukan renang bantu anda untuk lebih tenang. Tiada suara orang menjerit anda akan dengar, kerana di dalam air, ia lebih tumpat daripada permukaan kerana terdapat udara.

IKLAN

Setiap strok renangan yang anda buat, pasti akan bantu otak anda melepaskan segala stress yang pernah anda hadapi. Ia juga dikenali sebagai salah satu bentuk meditasi dalam air.

Artikel Berkaitan:

Konsisten Minum Campuran 3 Bahan Sebelum Tidur. Hasilnya Lepas Seminggu, Perut Jadi Kempis!

Amal Minum Campuran Susu Kunyit Badam Madu Sebelum Tidur. Rahsia Kulit Glowing, Pinkish & Awet Muda!

Terus Bertangas Walau Dah Sebulan Berpantang. Cara Ozlyn Jaga Badan Lepas Bersalin 6 Orang Anak!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI