Lokasi merupakan salah satu faktor yang boleh membuatkan kita rasa lebih seronok dan bersemangat nak buat aktiviti.

Dikongsikan beberapa lokasi yang boleh membuatkan anda rasa seronok melakukan aktiviti kecergasan.

Tahukah anda bila kita lakukan aktiviti di pelbagai lokasi, mood dan juga aktiviti yang kita buat pastinya berbeza.

Taman Rekreasi

Boleh ke taman rekreasi yang berdekatan. Kawasan ni tak sunyi dan selamat sebab ini tempat tumpuan keluarga membawa anak-anak mereka beriadah. Di taman rekreasi selalunya ada fasiliti yang sesuai untuk beriadah. Ada trek joging atau berjalan kaki, berbasikal dan lain-lain.

Kenal Pasti 7 Lokasi Selamat Untuk Lakukan Aktiviti Kecergasan Selain Di Rumah

 

Padang Luas

Sekiranya kita rancang untuk buat aktiviti secara berkumpulan dan beramai-ramai dengan kawan-kawan atau kenalan, adalah lebih baik kita lakukan di kawasan lapang seperti di padang. Tak mengganggu orang lain .

IKLAN

Taman Tasik

Berjalan kaki mengelilingi tasik pastinya menenangkan. Sambil berjalan, sambil tengok tasik. Tak adalah rasa jauh sangat perjalanan bila ada pemandangan yang cantik dan menenangkan jiwa.

Kenal Pasti 7 Lokasi Selamat Untuk Lakukan Aktiviti Kecergasan Selain Di Rumah

 

Gimnaisum

Anda perlukan khidmat nasihat profesional kerana mungkin anda ada masalah kesihatan ? Atau anda perlu gunakan alatan senaman yang sesuai ? Gimnasium merupakan lokasi yang paling sesuai. Anda boleh melanggan yuran perkhidmatan secara bulanan atau tahunan.

IKLAN

 

Dewan

Nak buat aktiviti di dewan kena buat tempahan dulu. Tak kiralah dewan di hotel, sekolah atau dewan orang ramai. Tapi pastinya ada tujuan tertentu bila nak buat aktiviti di dewan kan? Sebagai contoh, anda mungkin mengatur (organize) aktiviti berkumpulan secara formal. Bersama persatuan , sekolah-sekolah, universiti atau lain-lain. Ianya lebih mudah dibuat di sini supaya senang dikawal.

Untuk aktiviti seperti yoga, tentunya anda boleh lakukan sahaja di rumah. Beli sahaja tikar yoga (yoga mat) dan anda boleh lakukan di rumah. Pergerakan senama yoga boleh dilihat melalui video atas talian (online) . Tak ada masalah bukan ? Senaman dari rumah juga sesuai pada mereka yang introvert atau pemalu. Ia pasti menjadi pilihan utama.

Selain itu:  Kreatif, Unik & Cantik, Gaya Selebriti Di Karpet Merah ABPBH 34! Penampilan Dr Malar Turut Curi Tumpuan!

Kenal Pasti 7 Lokasi Selamat Untuk Lakukan Aktiviti Kecergasan Selain Di Rumah

IKLAN

Tepi Pantai

Inginkan kelainan atau sedang bercuti di pantai bersama keluarga? Apa kata lakukan aktiviti kecergasan di tepi pantai. Sambil menikmati pemandangan laut dan ombak. Boleh berjalan kaki, boleh TaiChi, boleh yoga dan macam-macam lagi. Yang penting ia pasti tak membosankan anda dan anda rasa sangat tenang.

Artikel Berkaitan:

Ini Senaman Dicadangkan Untuk Kekal Cergas Sepanjang Hari, Walaupun Kerja Dari Rumah

Buat Empat Minit Kesannya Macam Larian 40 Minit. Ini Kehebatan Senaman Tabata Ramai Tak Tahu!

Lakukan 4 Senaman Efektif Ini, Kalau Nak Bahagian Kaki Lebih Berotot & Pejal

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI