Berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tidak memberikan alasan untuk seseorang itu malas melakukan aktiviti senaman atau riadah yang mudah.

Dan salah satu yang sering dilakukan adalah seperti aktiviti menaiki basikal, brisk walk ataupun joging di kawasan berhampiran.

Namun begitu bagi yang mengamalkan aktiviti larian diinasihatkan agar tidak melakukan sesuatu kesalahan yang boleh mendatangkan kecederaan.

Ini antara perkara perlu dielakkan tidak kira anda berlari untuk tempoh 30 minit atau satu jam.

Elak Kecederaan Waktu Jogging

1. Lari Terlalu Banyak

Pertama sekali usahlah terlalu obses ingin mencapai sasaran jarak yang kadangkala tak masuk akal. Berlari merupakan aktiviti berimpak tinggi dan boleh menyebabkan badan menjadi penat dan kejang otot.

Tidak salah untuk berlari dalam jarak yang jauh cuma perlu dilakukan dalam jadual yang sesuai dengan ketahanan diri. Jarakkan larian jarak jauh diselang-selikan dengan larian recovery. Bina ketahanan diri sedikit demi sedikit agar badan anda lebih bersedia untuk berdepan cabaran larian jarak jauh.

IKLAN
Elak Lakukan 5 Kesilapan Ini, Kalau Tak Nak Cedera Waktu Berjogging
Kredit” Pexel.com

2. Obses Dengan Kelajuan

Bila sudah lama aktif berlari setiap orang pasti ingin meningkatkan kualiti larian. Dan ia tidak lain tidak bukan dengan memperbaiki kadar pace larian dengan lebih baik.

Penggunaan peranti GPS dan jam pintar kini membuatkan semakin ramai yang obses dengan pace. Apatah lagi bila dikongsi ke laman media sosial. Kelajuan itu akan datang secara semula jadi dan tidak perlu dipaksa hingga boleh datangkan kecederaan.

3. Berlatih Dengan Terlalu Keras

Sehari selepas melakukan ,larian jarak jauh anda perlu masa untuk recover. Lakukan larian recovery pada jarak sederhana atau singkat bagi memberikan masa badan untuk pulih. Semakin jauh jarak larian semakin lama jugalah tempoh recovery.

IKLAN
Selain itu:  Zizi Kirana Pilih Petua Tradisional, Minum Jus Kunyit Untuk Kekal Cantik Usia 40-an!

Ingat, jangan paksa diri untuk melakukan larian jarak jauh dalam selang masa yang dekat.

4. Alami Kejang Otot Untuk Larian

Pencapaian hebat tidak akan dapat dalam sekelip mata. Memaksa diri untuk mencapai sasaran tak realistik hanya merugikan anda sahaja. Sebagai contoh jika anda seorang beginner dan ingin menyertai maraton dengan berlatih dalam masa 6 minggu sahaja, ia hanya mengundang masalah.

Persedian yang baik perlu dilakukan tanpa memaksa diri dan bagi mengelakkan berlakunya kekejangan otot dan kecederaan serius. Jika anda beginner berikan tempoh selama beberapa bulan sebelum menyahut cabaran menyertai maraton.

IKLAN
Elak Lakukan 5 Kesilapan Ini, Kalau Tak Nak Cedera Waktu Berjogging
Kredit: Pexel.com

5. Masuk Salah Program

Setiap orang mempunyai kemampuan fizikal tersendiri. Tidak salah untuk menyertai mana-mana program larian atau latihan asalkan ia tidak membebankan fizikal anda.

Usah terlalu terikut-ikut dengan trend larian berkumpulan yang mungkin tidak sesuai dengan anda. Hasilkan rutin larian yang selesa dan tidak membebankan. Dapatkan nasihat daripada sesonal runner yang mempunyai pengalaman.

Artikel Berkaitan:

Lompat Tali Senaman Paling Mudah & Jimat, Rugi Tak Buat Terutama Bagi Yang Bercita-Cita Nak Kurus

“2 Minggu Pertama Terus Cut Sugar & Buat Diet ‘Eat Clean’ – Rahsia Gadis Ini Berjaya Hilangkan 15 Kg!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI