Nampaknya Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) berjalan lancar seperti yang dirancang sebelum ini.

Setiap hari semakin ramai yang menerima suntikan mengikut pusat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang disediakan. Dan lebih 11 juta sudah menerima vaksin masing-masing.

Walaupun selepas menerima suntikan seseorang itu akan menerima kesan sampingan seperti, demam, mengantuk atau lapar, namun setakat ini tiada kes membimbangkan dilaporkan.

Jutsteru bagi mereka yang baru saja menerima suntikan diingatkan agar tidak melakukan aktiviti fizikal yang berat bagi mengelak sebarang kemudharatan.

Perkara ini dikongsi oleh Doktor Perubatan, Dr. Arisman Wenge Abdul Raman di laman sosial Facebook memberitahu khususnya kepada golongan lelaki muda berusia 30 tahun ke bawah, elakkan melakukan aktiviti fizikal yang berat sehingga badan betul-betul berasa ada tenaga untuk melakukannya.

Ikuti perkongsiannya yang menasihatkan agar penerima vaksin hanya berehat di rumah dan elak lakukan aktiviti berat sehari atau hingga tiga hari.

“Kenapa nak elakkan aktiviti berat selepas vaksin? Kenapa baru sekarang bagi nasihat??”

Sebelum kenyataan ini dikeluarkan oleh KKM kelmarin, rata-ratanya kami para doktor akan menasihatkan kepada individu selepas vaksin untuk tetap berehat di rumah dan elakkan melakukan aktiviti berat sehari atau hingga tiga hari. Sehingga badan betul-betul merasa ada tenaga untuk melakukannya.

Doktor Nasihat Rehat Seminggu Lepas Vaksin Sebelum Buat Aktiviti Fizikal Berat. Ini Sebabnya!

Walaupun hanya ada beberapa data dilaporkan akibat dari kesan sampingan vaksin tertentu. Seperti membabitkan kes remaja di Singapura dikatakan meninggal dunia lepas menerima suntikan akibat melakukan senaman berat.

Setelah berjuta vaksin disuntik di seluruh dunia dan beberapa data yang dilaporkan akibat dari kesan sampingan vaksin tertentu. Begitu juga dengan negara jiran kita Singapura yang melaporkan bahawa terdapat 1 kes remaja yang meninggal selepas vaksin Pfizer diberikan apabila individu itu sedang melakukan senaman berat. Punca kematian masih belum diputuskan.

Tetapi ada kemungkinan disebabkan oleh peradangan teruk pada dinding otot jantung, iaitu acute severe myocarditis yang boleh menyebabkan jantung tiba-tiba berhenti(cardiac arrest) semasa melakukan senaman berat.

Sehingga 30 jun kelmarin, Singapura melaporkan lebih kurang 12 individu mengalami masalah pada jantung sama ada myocarditis (peradangan dinding otot jantung) dan pericarditis (peradangan pada selaput pembungkus jantung) yang dikaitkan dengan vaksin Covid di negara itu. Terutamanya golongan usia 30 tahun ke bawah.

IKLAN

Beberapa kes juga turut dilaporkan di negara US dan Israel.

Doktor Nasihat Rehat Seminggu Lepas Vaksin Sebelum Buat Aktiviti Fizikal Berat. Ini Sebabnya!

Justeru KKM menasihati agar mengambil langkah berhati-hati agar tidak melakukan beberapa senaman berat selepas terima suntikan sama ada dos pertama atau kedua.

Oleh demikian, KKM mengambil langkah berhati-hati dan belajar dari data tersebut untuk menasihatkan individu penerima vaksin supaya tidak melakukan beberapa senaman berat selepas menerima suntikan sama ada dos pertama atau kedua. Bagi setiap jenis vaksin.

Senaman yang perlu dielakkan adalah;

1. Berenang

2. Berbasikal

3. Berlari atau jogging

4. Angkat berat

IKLAN

5. Bermain bola/ sukan

6. Competitive sports

Doktor Nasihat Rehat Seminggu Lepas Vaksin Sebelum Buat Aktiviti Fizikal Berat. Ini Sebabnya!

Senaman yang selamat dilakukan adalah;

1. Berjalan kaki

2. Senaman regangan (Stretching)

3. Buat kerja rumah.

Orang ramai juga perlu tahu badan kita akan dirangsang untuk membentu antibodi melalui sistem imun tubuh. Jadi keadaan ini menyebabkan seseorang mengalami demam, sakit badan atau sakit kepala. Jadi disaran berehat dan dapatkan tenaga secukupnya.

Oh ya, selepas menerima vaksin, badan kita akan dirangsang untuk membentuk antibodi melalui sistem imun tubuh. Keadaan ini hampir pasti akan menyebabkan individu tersebut mengalami gejala demam, sakit badan, sakit kepala dan lemah atau lenguh seluruh badan. Terutamanya orang muda kerana sistem imuniti mereka masih kuat berbanding dengan warga emas.

IKLAN

Dalam keadaan sedemikian, disarankan untuk berehat dan dapatkan tenaga yang semaksimalnya dengan meminum cukup air dan memakan diet yang sihat.

Nasihat saya kepada mereka golongan muda selepas menerima vaksin, “please listening to your body. Don’t push yourself. Recovery is part of exercising too.”

Doktor Nasihat Rehat Seminggu Lepas Vaksin Sebelum Buat Aktiviti Fizikal Berat. Ini Sebabnya!

 

Selain itu:  Umur Dah Masuk 40 Tahun Tapi Sukar Turun Berat Badan. Ini Caranya Boleh Amalkan Setiap Hari!

Dr. Arisman, MD.

“Sama-sama belajar”

Artikel Berkaitan:

Boleh Undang Bahaya Pada Mata, Jika Kongsi Kanta Lekap Dengan Orang Lain. Ini Tip Betul Penjagaannya!

Kekacang ‘Snacking’ Paling Baik Untuk Yang Selalu Lapar. Pakar Nutrisi Kongsi Makanan Lain Boleh Ambil!

Pernah Alami Masalah Wajah Breakout, Wanita Kongsi Cara Pulihkannya Dalam Masa Singkat

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI