Tidak dinafikan ketika melakukan aktiviti senaman, pemilihan pakaian lebih penting bagi memastikan keselesaan ketika melakukan aktiviti riadah.

Sama ada lakukan senaman di luar atau berada di gym antara perkara yang penting ialah memilih pakaian yang sesuai.

Setiap orang pastinya mempunyai kecenderungan tersendiri untuk memilih pakaian yang lebih ketat atau longgar ketika melakukan senaman.

Salah satu perkara yang sering diambil ringan oleh ramai orang ialah memilih pakaian yang selesa, breathable dan memberikan sokongan yang baik. Jadi adakah pakaian lebih ketat atau longgar lebih baik untuk melakukan senaman?

Bersenam Di Luar Atau Gym, Pilihan Pakaian Penting. Mudahkan Pergerakan & Elak Cedera!

Keselesaan & Elak Kecederaan

Melakukan senaman menggunakan pakaian lebih ketat memberikan sensasi tubuh badan menjadi lebih kompak dan secara tidak langsung memberikan visual bahawa anda lebih kurus. Namun jika melakukan senaman menggunakan pakaian terlalu ketat ia akan menyebabkan aktiviti senaman jadu kurang selesa.

IKLAN

Malah jika ia berlarutan boleh menyebabkan berlakunya kecederaan. Perkara paling penting dalam memilih pakaian senaman yang sesuai ialah memberikan penekanan di bahagian pinggang, perut dan juga punggung.

Tidak dinadikan pakaian lebih ketat sering menjadi pilihan ramai untuk bersenam kerana ia membuatkan badan anda lebih kompak. Akan tetapi apabila ia terlalu ketat bahagian sekeliling pinggang dan punggung boleh terasa sakit dan berlakunya kecederaan serius. Ia juga boleh menjejaskan aliran darah terganggu di bahagian tersebut.

Untuk atasu masalah ini anda harus pastikan untuk memilih pakaian yang membenarkan anda melakukan pelbagai gerakan dengan selesa. Pakaian yang longgar pula memberikan keselesaan untuk bersenam. Cuma masalahnya ia tidak melekat pada badan lalu membuatkan kita berasa sedikit tidak selesa.

Apa yang paling penting ilah tidak memilih pakaian terutamanya baju yang terlalu menggelebeh. Apatah lagi memakai baju yang saiz lebih besar dari saiz normal anda. Pakain extra loose dan baggy adalah BIG NO!

IKLAN
Selain itu:  Wajib Lakukan 'Warm Up' Atau Pemanasan Badan Sebelum Bersenam, Untuk Elak Risiko Kecederaan

Bersenam Di Luar Atau Gym, Pilihan Pakaian Penting. Mudahkan Pergerakan & Elak Cedera!

Pakaian Mengikut Aktiviti Senaman

Melakukan senaman berbeza dalam persekitaran yang juga berlainan menuntut anda untuk memilih pakaian sesuai. Sebagai contoh untuk melakukan larian di kawasan terbuka anda perlu elak memakai seluar yang terlalu ketat dan membataskan pergerakan.

Begitu juga untuk aktiviti yoga di mana ia merupakan senaman berimpak rendah dan lebih relaks. Jadi untuk senaman ini anda bolehlah pilih pakaian yang lebih longgar.

Sebelum melakukan apa-apa aktiviti senaman atau kecergasan, usah terlalu terburu-buru. Pilihlah pekaian yang sesuai kerana bukan sahaja ia memberikan keselesaan tetapi memberikan kualiti senaman yang jauh lebih baik!          

IKLAN

Bersenam Di Luar Atau Gym, Pilihan Pakaian Penting. Mudahkan Pergerakan & Elak Cedera!

Artikel Berkaitan:

Kongsi 30 Menu Sihat Diambil Sepanjang Diet. Hasilnya Lenyap 24KG Dalam Masa 10 Bulan! 

Rasa Kebas Menyucuk Tanda Hidap Slipped Disc. Boleh Bahayakan Nyawa Kalau Tak Segera Dirawat!

Gara-Gara PKP, 4 Bulan Berjaya Lenyapkan 25 KG. Rahsianya Skip Gula & Makanan Berminyak!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI