Sesetengah orang mempunyai bentuk badan seperti buah pear. Bahagian seperti pinggul dan peha kelihatan berisi dan tidak seimbang dengan bahagian atas badan anda.

Sekiranya anda mengalami masalah ini, sudah tentu anda tercari-cari bagaimana cara untuk mengecilkan bahagian peha anda.

Jangan risau dengan sedikit keazaman dan disiplin berterusan anda akan dapat mengecilkan bahagian peha dalam masa sebulan, melalui beberapa senaman yang dicadangkan oleh Pakar Kesihatan dan Kecergasan, Kevin Zahri.

1. ‘Kerusi bayangan’

Berikut adalah panduan untuk senaman “kerusi bayangan”:

– Berdiri tegak sambil bersandar pada dinding.
– Rehatkan tangan pada dinding dan turunkan badan perlahan-lahan. Turunkan badan sehingga kedudukan badan seperti sedang duduk. Bayangkan anda sedang duduk di atas kerusi.
– Bila anda sudah ‘duduk’, cuba bertahan selama mana yang anda boleh sebelum anda berdiri tegak semula. Kebanyakan orang hanya boleh bertahan untuk beberapa saat sahaja pada permulaan. Setelah membiasakan diri, anda pasti akan dapat bertahan lebih lama.
– Pastikan badan anda tegak semasa ‘duduk’.
– Cuba capai 10 saat pada permulaan, dan bertahan sehingga 1 minit setelah melakukannya beberapa kali. Lakukan 5 kali setiap hari.

Latihan ini agak mencabar kesabaran dan kekuatan mental anda. Mula-mula mungkin susah, tapi kalau dah lama-lama, anda mesti rasa sudah biasa.

4 Senaman Mudah Lakukan Di Rumah, Boleh Kecilkan Peha Dalam Masa Sebulan

2. Pergerakan “menggunting”

Latihan ini menumpukan bahagian peha sebelah dalam. Senang sangat! Baring atas lantai dengan kedua belah tangan di sisi. Angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah. Bayangkan pergerakan gunting semasa memotong kertas.

IKLAN

Silangkan kaki anda dengan kaki kanan bersilang di atas kaki kiri. Kemudian, tukar kaki kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan. Ulang langkah ini 12 – 15 kali untuk setiap set. Anda akan dapat rasa tekanan di otot-otot bahagian peha anda.

Selain itu:  12 Kesalahan Orang Buat Waktu Cuci Muka, Elakkan Kalau Tak Nak Kulit Rosak!

4 Senaman Mudah Lakukan Di Rumah, Boleh Kecilkan Peha Dalam Masa Sebulan

3. Pusingan bulatan

Baring mengiring di atas lantai dengan sebelah tangan anda ke atas (baring berbantalkan lengan anda) dan letakkan tapak tangan sebelah lagi di atas lantai di hadapan perut anda. Angkat sebelah kaki ke atas setinggi yang boleh. Tarik nafas, dan pusingkan kaki yang anda angkat itu mengikut pusingan jam.

Gerakkan seluruh kaki tanpa menggerakkan pinggul anda. Buat pusingan jam sebanyak 5 kali sebelum ulang langkah tersebut menggunakan kaki yang sebelah lagi pula. Lakukan sehingga 10 set jika boleh.

4 Senaman Mudah Lakukan Di Rumah, Boleh Kecilkan Peha Dalam Masa Sebulan

IKLAN

4. Pakai kasut tinggi!

Kalau sebelum ini kita memerlukan alasan untuk pakai kasut tinggi, inilah masanya! Memakai kasut tinggi boleh membentuk otot betis dan peha. Walaupun kita kena beringat yang amalan memakai kasut tinggi ini boleh memberi kesan buruk kepada kaki dan postur, oleh itu anda perlulah berhati-hati!

Kajian mengatakan bahawa kita tidak sepatutnya menggunakan kasut tumit tinggi yang melebihi 2 inci!

4 Senaman Mudah Lakukan Di Rumah, Boleh Kecilkan Peha Dalam Masa Sebulan

5. Melompat di atas trampoline

Melompat di atas trampoline ini sangat baik untuk peredaran darah dalam badan, pembakaran lemak, meningkatkan metabolism, mengurangkan selulit dan membentuk kaki yang cantik.

IKLAN

Lakukan aktiviti ini selama setengah jam dapat membakar hampir 200 kalori dalam badan. Ia juga aktiviti yang sangat menarik yang anda boleh lakukan bersama keluarga mahupun rakan-rakan anda!

4 Senaman Mudah Lakukan Di Rumah, Boleh Kecilkan Peha Dalam Masa Sebulan

Aktiviti-aktiviti ini perlu dilakukan dengan sokongan pemakanan yang berkhasiat dan sihat secara konsisten. Semakin konsisten latihan disusuli dengan pemakanan yang sihat, semakin cepat anda boleh melihat hasilnya.

Artikel Berkaitan:

Ini Tip Senaman Larian Atas Treadmill, Untuk Dapat Manfaat Sama Seperti Mendaki Bukit

Tiada Alasan, Ini 3 Waktu Terbaik Lakukan Senaman Sepanjang Bulan Puasa

Pengambilan Daging Segar, Baik Untuk Yang Alami Anemia. Semak 5 Lagi Manfaat Lain!

Selain itu:  Zumba Fitness Dance Rapi Werk It. Lupakan Exercise, Jom Zumba!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI