Lain orang lain cara masakannya. Begitu juga dengan seorang pengguna di laman sosial Facebook berkongsi cara masakannya dengan meletakkan satu sudu susu pekat dalam hidangan dimasak.
Tindakan itu telah mencetus pelbagai persoalan terutamanya kuantiti gula ‘tersembunyi’ sehingga mendapat perhatian Pensyarah Kanan Kimia, Universiti Teknologi Mara, Dr Fatimah Salim.
Menulis di Facebook, susu pekat manis merupakan susu yang dihasilkan daripada membuang lebih daripada 60 peratus kandungan air dalam susu lembu dan kemudiannya ditambahkan gula (45 peratus) dan ditinkan agar tahan lama.
Ayuh, ikuti perkongsiannya.
SUSU PEKAT MANIS TINGGI KANDUNGAN GULA
“Susu pekat manis merupakan susu yang dihasilkan daripada membuang lebih daripada 60% kandungan air dalam susu lembu yang mana kemudiannya ditambahkan gula (~45%) dan ditinkan agar tahan lama.
Ads
“Kebanyakkan susu pekat manis yang berada di pasaran juga ditambah dengan lemak kelapa sawit untuk mengurangkan penggunaan susu lembu dan boleh dijual dengan harga yang lebih murah (biasanya dilabel ‘filled milk’).
“Setiap 1 Oz (30 ml) susu ini mengandungi sekitar 15 g GULA (sukrosa dan laktosa), 2.5 g lemak (lebih separuh lemak tepu) dan 2.2 g protein. Ianya juga mengandungi kalsium, natrium, fosforus, selenium, riboflavin, vitamin B12 (biasanya ditambah vitamin A dan D3) dan choline.
“Susu pekat manis sangat popular digunakan dalam pelbagai jenis minuman dan makanan. Pengambilan susu pekat manis secara kerap dan berlebihan boleh membawa kepadapelbagai risiko kesihatan seperti diabetis yang mana akan menjadi pemangkin kepada penyakit lain.
Ads
“Disebabkan tinggi kandungan gula, alternatif yang lebih bagus ialah dengan mengantikannya dengan susu sejat. Ini kerana susu sejat juga dibuat daripada pepejal susu namun tiada penambahan gula.
“Susu pekat manis sebenarnya boleh dihasilkan sendiri di rumah dengan mencampurkan 1 bahagian susu sejat dengan 1 1/4 bahagian gula. Panaskan dan kacau sehingga gula cair, susu bertekstur pekat dan sejukkan. Atau boleh juga didihkan susu dengan gula sehingga ianya menjadi pekat (~60% kandungan air meruap).
Nota:
• Susu pekat manis yang sudah dibuka perlu disimpan dalam peti sejuk kerana jangka hayatnya berkurangan sekitar 2 minggu.
Ads
• Krimer manis/ sejat BERBEZA dengan susu pekat manis/ sejat. Krimer diperbuat daripada lemak minyak kelapa sawit. Sangat minima atau TIADA langsung kandungan susu! Oleh itu, baca label sebelum membeli.
Diet sudah tetap tetap mahu tip kecilkan peha kalau seluar masih belum muat. Hah, inilah antara yang anda patut buat bila rasa tak rajin nak keluar rumah.
Ada orang gigih keluar jogging tetapi pilihan lain anda boleh buat senaman sambil baring sahaja di rumah sambil tengok TV.
Tip Kecilkan Paha
Macam saudari Eliza kongsikan ini, workout set yang boleh andalakukan untuk mengecilkan pinggul hanya dengan tidur sahaja.
Jom tengok caranya dulu:
1. SIDE LEG RAISE
(20 Repetisi x 2 Set)
Baringkan tubuh badan arah ke kiri atau kanan dan buat angkat-turunkan kaki.
2. AERIAL BICYCLE
(20 Repetisi x 2 Set)
Badan telentang dan naikkan kaki seperti sedang mengayuh basikal.
3. AERIAL OPENING & CLOSING LEGS
(20 Repetisi x 2 Set)
Badan telentang dengan kaki tegak lurus ke atas lalu buka dan tutup kaki.
4. SUPINE KNEELING STRETCH
(20 Detik x 2 Set)
Badan terlentang dengan kaki dilipat ke belakang.
Hah, nanti jangan lupa amalkan kalau rasa nak selesa beribadat dan senang pilih saiz seluar. Buat ikut kemampuan, asal nampak hasilnya.
Selamat bersenam!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebagai seorang wanita, kita bukan saja digalakkan untuk menjaga bahagian luaran, tetapi juga dalaman.
Kebiasannya untuk dalaman kita boleh cuba petua tradisional yang berasaskan tumbuhan herba seperti kunyit, halia ataupun asam jawa untuk dibuat jamu.
Jadi apa kata anda cuba buat sendiri jamu asam kunyit yang dikongsi oleh Puan Ct Mazni untuk memantapkan bahagian dalaman supaya badan lebih bertenaga. Bukan saja berkhasiat tetapi juga selamat dan menjimatkan.
Jamu Asam Kunyit Tambah Tenaga Badan
Selamat pagi Badan rasa tidak bertenaga?
Lesu, lemau? Kerap mengantuk?
Hari ni #satuharisaturesepi kita share resepi air asam kunyit guna bahan basic.
Air asam kunyit ni banyak khasiat dan sangat senang nak buat. Boleh ulang-ulang minum kalau ikut sukatan ni.
Resipi Air Asam Kunyit
Bahan-bahan: – 1/2 kg Kunyit hidup (sagat/blender) – Segenggam temu kunci (ketuk) – 1/2 genggam asam jawa – 1 biji gula melaka – 4.5liter air – 1/3 sudu kecil garam
Cara Membuat:
1. Sagat/Kisar kunyit. Ketuk temu kunci. Masak air dan masukkan semua bahan. 2. Biarkan mendidih. Dah pekat, boleh tutup api. 3. Tapis dan simpan.
Cara minum: Panaskan dan boleh diminum ketika panas. Sesuai untuk lelaki, perempuan, ibu pantang bersalin, perempuan period dan keguguran.
Khasiat Air Jamu Asam Kunyit:
– Menghilangkan sakit-sakit badan – Melancarkan peredaran darah – Mengurangkan lemak dalam badan – Memberi tenaga – Membuang angin dalam badan – Melancarkan darah haid & nifas – Merawat masalah senggugut – Menghilangkan bau-bau badan – Memberi kecergasan tubuh – Melawaskan pembuangan
Untuk yang nak berniaga, boleh jadikan kos bahan untuk pengiraan margin.
Kos; Kunyit hidup (RM6/kg) Temu kunci (RM10/kg) Asam jawa (RM3.5/500g) Gula Melaka (1biji/RM0.70)
Info Tambahan: Temu kunci saya beli dekat Pasar Besar Klang. Bahagian sayur kampung. Rasa Air Jamu Kunyit ni sedap. Tak pahit langsung. Tapi jangan terlebih temu kunci, nanti boleh pahit.