Resepi Patty Ayam Dan Sosej, Yang Diet Boleh Makan Tanpa Rasa Bersalah

Share

Nampak agak menarik resepi Patty Ayam dan Sosej yang dikongsikan oleh seorang wanita, Puan Umaina Aziz, dalam laman group Diet Suku-suku Separuh baru-baru ini.

Sesekali nak juga makan sedap tetapi risau terlebih kalori, jadi mungkin anda boleh cuba buat kudap-kudap ini.

Makan Tanpa Rasa Bersalah

Menurut Umaina, dia saja nak kongsi resepi patty ayam dan sosej homemade itu untuk anda makan tanpa fikir rasa bersalah macam makan sosej dan food process yang lain.

“Saya belajar buat ni masa saya amalkan diet atkin dulu. Sekarang guna Diet Suku-suku Separuh je senang.

“Saya kongsi resepi, mana tahu boleh tambah idea untuk cipta menu-menu harian yang best guna patty dan sosej homemade ni.

“Sukatan dan bahan semua guna cara saya. Kalau ada sesiapa yang pandai kira kalori boleh lah beritahu ya,” kongsinya.

Resepi Patty Ayam Dan Sosej

500 gm isi ayam
5 biji telur
1 labu bawang putih
1 biji carrot (parut halus)
3 sb tepung ubi

Bahan perasa secukupnya

** sedikit lada hitam
** 3 biji bawang merah
** sebiji bawang besar
** Yang ni optional. Nak bubuh tak apa, tak bubuh pun tak apa. Kalau nak ganti bawang holland pun boleh.

Cara-cara:
1. Kisar isi ayam, telur, bawang putih, lada hitam, bawang merah, bawang besar dan carrot sampai hancur. Kalau blender tak boleh putar, boleh tambah sedikit susu fresh/full cream atau sedikit air. (tambah agak-agak bagi boleh blend ja. Saya tambah dalam ½ cawan susu full cream).

2. Masukkan bahan blend tadi dalam bekas. Tambahkan bahan perasa sikit dan tepung ubi (tepung apa-apa pon boleh). Gaul sebati.

Saya tambah 3 sudu kecil maggi cukup rasa, 3 sudu kecil serbuk lada putih dan 3 sudu kecil serbuk lada hitam.

Boleh juga kalau nak tambah apa-apa herb. Saya tak ada, jadi tak bubuh.

3. Masukkan dalam loyang, kukus 20 minit.

Saya kukus dalam acuan kek saiz 4 inci. Timbang 50 gm setiap satu bekas. Dapat 10 bekas, kukus 10 minit guna bekas ni.

Selebihnya saya masukkan dalam plastik ais krim malaysia untuk buat sosej. Ikat plastik dan kukus (saya dapat 10 plastik. Satu plastik 70 gm).

Kalau nak tahu sosej dah masak bila dia keluar pecah dari plastik. Boleh frozen sesiap macam sosej di kedai.

Nak best lagi sebelum goreng celup telur dan gaul serbuk roti. Rasa rangup-rangup gitu.

Boleh juga kalau nak buat nugget. Kukus dalam loyang then potong ikot selera. Atau boleh kukus dalam apa-apa bekas silicon/acuan pelbagai bentuk.

Ayam tu boleh juga gantikan dengan daging fresh, ikan, udang, ketam atau haiwan lain.

Selamat mencuba.

Published by
Nadia