Normal Kentut 5-25 Kali Sehari, Tapi Tak Makan Pelik Kentu Tetap Busuk. Doktor Ini Jelaskan Puncanya! Kentut adalah perbuatan mengeluarkan angin tanpa kita sedar ataupun tidak dan ia mengeluarkan bau tidak enak.

Jarang sekali mereka yang kentut ini tidak mengeluarkan bau busuk dan ada juga yang tertanya-tanya kadang-kadang ia mengeluarkan bau yang sangat tidak menyenangkan.

Artikel Lain: Serik Dipanggil Makcik & Seksa Nak Solat . Wanita Berjaya Kurus Lepas Amal Ilmu Diet Betul!

Bahaya juga sebenarnya kerana ia juga mungkin disbebabkan penyakit dan beberapa faktor lain menyebabkan kentut busuk seperti perkongsian Dr Khairul Hafidz di laman twitternya.

Normal Kentut 5-25 Kali Sehari

Normal Kentut 5-25 Kali Sehari, Tapi Tak Makan Pelik Tetap Bau Busuk. Doktor Ini Jelaskan Puncanya!

Mengapa kentut berbau busuk?

1. Makanan tinggi serat

Makanan tinggi serat mengambil masa yang lebih lama untuk makanan ini terurai dalam sistem pencernaan, jadi makanan tersebut akan menapai (fermented).Makanan berserat tinggi juga kadangkala berbau, yg bermaksud kentut kita mungkin berbau juga

Gas anda mungkin berbau seperti telur busuk kerana sulfur dalam makanan kaya serat. Sulfur adalah sebatian semula jadi yang berbau seperti telur rosak. Banyak sayur-sayuran punya sulfur

2. Intoleransi terhadap makanan

Jika kita mempunyai sensitiviti atau tindak balas terhadap makanan tertentu, gas anda mungkin mempunyai bau busuk. Sebagai contoh, orang yang mempunyai intoleransi laktosa tidak dapat memecahkan laktosa gula.

Akibatnya, laktosa akan ditapai oleh bakteria dalam usus. Gas yang keluar akan berbau. Gangguan berkaitan gluten juga boleh menyebabkan kentut berbau.

3. Ubat

IKLAN

Walaupun jarang, ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan kembung perut berbau.

Antibiotik membunuh patogen berbahaya dalam badan, tetapi ia juga boleh memusnahkan beberapa bakteria “baik” dalam perut anda, yang membantu penghadaman. Tanpa bakteria ini, gas akan berbau.

Sembelit menunjukkan bahawa kita mempunyai pengumpulan najis dalam kolon. Jika kita tidak boleh membuang air besar dengan kerap, ia boleh menyebabkan bakteria dan bau berkembang. Jadi kentut akan berbau busuk.

Artikel Lain: Ekzema Sebabkan Tangan Gatal, Pakar Beri Nasihat Atasinya Elak Jadi Lebih Teruk

Selain itu:  Rahsia Perut Kempis Guna 3 Bahan Dapur. Selain Buang Lemak, Boleh Kurangkan Selera Makan!

5. Pembentukan bakteria dan jangkitan saluran pencernaan

Sesetengah bakteria boleh menyebabkan jangkitan pada usus dan saluran pencernaan. Ini boleh menyebabkan isipadu gas yang lebih tinggi daripada biasa dan bau yang kuat.

6. Kanser kolon

Penyebab kentut berbau yang lebih jarang berlaku ialah kanser kolon. Apabila polip atau tumor terbentuk dalam saluran pencernaan, ia boleh menyebabkan menutup separa ruang pencernaan yang mengakibatkan pembentukan gas dan kembung.

IKLAN

Normal Kentut 5-25 Kali Sehari, Tapi Tak Makan Pelik Tetap Bau Busuk. Doktor Ini Jelaskan Puncanya!

Bagaimana kentut (flatulence) boleh terjadi?

Ia adalah pembebasan gas usus, yg terbentuk sebagai hasil daripada pencernaan makanan. Gas boleh didapati di seluruh saluran pencernaan, termasuk perut, usus kecil, kolon, & rektum

Bila gas dah banyak, ia perlu dikeluarkan dari usus.

Tapi Tak Makan Pelik Tetap Bau Busuk

Kita kentut kerana pengumpulan gas dalam badan kita, biasanya disebabkan oleh:

– Udara yang tertelan: Manusia menelan udara sepanjang hari, termasuk daripada minuman berkarbonat atau mengambil udara semasa mengunyah.

– Pertumbuhan berlebihan bakteria dalam usus kecil: Beberapa keadaan boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria yang berlebihan, termasuk diabetes type 2, penyakit hati dan penyakit radang usus. Bakteria yang banyak ini akan menukarkan makanan kepada gas.

IKLAN

– Karbohidrat yang belum dihadam sepenuhnya: Kadangkala semua makanan kita tak dihadam sepenuhnya oleh enzim dalam usus kecil. Apabila karbohidrat yang dicerna sebahagiannya akan ke kolon, bakteria menukar sebahagian daripada makanan itu menjadi gas hidrogen dan karbon dioksida.

Makanan yang kita makan boleh menyebabkan kentut yang berlebihan. Karbohidrat, sebagai contoh, diketahui menyebabkan gas.

Doktor Ini Jelaskan Puncanya

Akan tetapi, protein dan lemak pula menghasilkan kurang gas daripada karbohidrat.

Berapa kali kita kentut setiap hari?

Adalah banyak pendapat. Setelah membaca beberapa artikel, saya boleh rumuskan manusia secara normal akan kentut 5-25 kali sehari.

Walaubagaimanapun, ia bergantung kepada keadaan juga.

Bila kita berjogging/berlari,

1. Kita bernafas lebih banyak, maknanya kita juga menelan udara lebih banyak daripada biasanya dan udara masuk ke sistem percernaan.

2. Senaman aerobik juga membantu percernaan makanan dan lebih banyak gas terhasil dari pencernaan tersebut.

Konsep yang sama iaitu telur mengandungi tinggi sulfur. Oleh kerana itu, apabila telur dicernakan oleh bakteria, ia akan menukarkan sulfur kepada hydrogen sulfide dan gas ini lebih berbau.

Normal Kentut 5-25 Kali Sehari, Tapi Tak Makan Pelik Tetap Bau Busuk. Doktor Ini Jelaskan Puncanya!

Artikel Lain: Penyakit Jilatan Jin, Gatalnya Sedap Bila Digaru. Lepas 24 Jam Tak Baik, Doktor Nasihat Buat Ini!

Selain itu:  Guna Daun Semambu, Antara Petua Tradisional Berkesan Boleh Pulihkan Penyakit HFMD
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI