Apabila usia sudah masuk angka 30, wanita sangat digalakkan untuk menitik beratkan penjagaan diri terutama perlu melakukan ujian pap smear setiap 3 tahun sekali.

Ini kerana berdasarkan Persatuan kanser Kebangsaan (NCSM) lebih 1000 wanita disahkan menghidap kanser serviks atau pangkal rahim setiap tahun yang kebanyakan menyerang wanita muda seawal usia 30-an.

Tidak dinafikan kanser serviks juga kanser serviks merupakan antara yang tertinggi di kalangan wanita di Malaysia.

Artikel Lain: Ramai Kata Sakit, Tapi Tak. Wanita Kongsi Buat Brachytherapy, Rawatan Terakhir Untuk Kanser Servik!

Jadi dinasihatkan untuk setiap wanita untuk menjalani pengesanan peringkat awal sebe;um kanser berlaku. Ini kerana pengesanan dan rawatan awal dapat menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya.

Ujian ini boleh dilakukan pada bila-bila masa kecuali pada masa haid dan nifas. Pastikan juga sehari sebelum melakukan ujian ini anda tidak melakukan hubungan intim dengan pasangan atau menggunakan sebarang ubat dalam faraj.

Keputusan yang mungkin dimaklummkan adalah normal atau tidak, jika tidak normal anda akan terus dirujuk untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut.

IKLAN

Masuk 30an, Wanita Kena Buat Ujian Pap Smear 3 Tahun Sekali. Penting Cegah Kanser Serviks!

Perkongsian dari MyHealth memberitahu bahawa wanita perlu menjalani ujian Pap Smear ini 3 tahun sekali.

– Pap Smear adalah ujian saringan bagi mengesan kanser serviks. Jika tidak dirawat, ia boleh membawa kepada kanser serviks.

– Kanser serviks merupakan kanser di antara yang tertinggi di kalangan wanita di Malaysia. Kanser serviks adalah keadaan apabila sel di serviks bertindak secara tidak normal dan berkembang menjadi kanser.

– Pap Smear dapat mengesan peringkat awal sebelum kanser itu terjadi. Pengesanan dan rawatan awal dapat menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya.

IKLAN

– Semua wanita yang pernah melakukan hubungan seks dan berumur antara 20 – 65 tahun perlu menjalani ujian Pap Smear.

Artikel Lain: Gara-Gara Nak Jadi Cantik, Wanita Ini Derita Kanser Lepas Buat Prosedur ‘Putihkan Kulit’

Selain itu:  Serik Kena 'Eating Disorder', Senaman Jadi Terapi. Rahsia Nadia Annuar Kekal Fit & Cantik!

– Ujian ini boleh dilakukan pada bila-bila masa, kecuali pada masa haid dan nifas. Sehari sebelum melakukan ujian Pap Smear, pastikan anda tidak melakukan hubungan seks dan menggunakan sebarang ubat di dalam faraj.

– Ujian Pap Smear dilakukan dengan menggunakan spekulum atau berus serviks yang akan dimasukkan ke dalam faraj. Sel permukaan serviks akan diambil menggunakan spatula atau berus serviks dan kemudian dihantar ke makmal untuk diperiksa.

IKLAN

Masuk 30an, Wanita Kena Buat Ujian Pap Smear 3 Tahun Sekali. Penting Cegah Kanser Serviks!

– Keputusan akan diperolehi selepas beberapa minggu melakukan ujian kerana pihak makmal harus memeriksa dengan teliti. Keputusan akan dimaklumkan secepat mungkin.

– Keputusan yang mungkin dimaklumkan adalah normal atau tidak normal. Jika tidak normal, anda akan dirujuk untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut.

– Anda perlu menjalani ujian Pap Smear 3 tahun sekali.

Ingat! Sayangilah diri dan keluarga anda. Lakukan ujian Pap Smear

Artikel Lain: Malu Buat Pap Smear, Tiba-Tiba Disahkan Kanser Servik. Wanita Ini Positif & Berjuang Buat Rawatan!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI