Penyakit kanser adalah merupakan salah satu daripada penyebab utama kematian di malaysia.

Malah menurut laporan sebanyak 12 peratus di Malaysia setiap tahun meninggal dunia disebabkan penyakit ini.

Dan salah satu penyebab adalah berpunca daripada makanan yang kita ambil. Jadi anda diingatkan untuk elakkan terus enam makanan ini untuk mencegah penyakit ini daripada berada dalam badan kita.

1. Popcorn Ketuhar Gelombang Mikro

Bahan kimia boleh menyebabkan kanser paru-paru, sekali gus bermakna makanan yang dihasilkan daripada ketuhar gelombang mikro tidak baik untuk kesihatan.

Kajian juga telah mengaitkan ketuhar gelombang mikro dengan masalah kesuburan, kanser hati, kanser testis dan kanser pankreas.

Elak Terus 6 Makanan Ini, Boleh Punca Hidap Penyakit Berbahaya. Antaranya Kanser!

2. Daging Yang Diproses

Daging yang diproses seperti bacon dan sosej mengandungi bahan pengawet. Makanan ini sentiasa kelihatan lazat dan mudah dibeli.

IKLAN

Malahan daging yang diproses mengandungi natrium nitrat dan natrium nitrit, di mana kedua-duanya boleh menyebabkan kanser, kerosakan usus dan banyak lagi kanser lain.

3. Diet Coke

Ramai yang tahu minuman bergas tidak bagus untuk kesihatan, namun masih ramai menggemari minuman cola ini.

Kajian terbaru Agensi Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) juga membuktikan pemanis tiruan dalam air tin mengandungi karsinogen aspartam dan trichloride sukrosa dan sakarin merupakan kandungan bahaya untuk kesihatan.

Elak Terus 6 Makanan Ini, Boleh Punca Hidap Penyakit Berbahaya. Antaranya Kanser!

4. Tepung Putih Halus

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cancer Epidemiology, Mile Marker and Prevention membuktikan bahawa tepung mungkin menjadi punca kanser payudara.

IKLAN

Semua ini berkaitan dengan karbohidrat yang terdapat dalam tepung putih ini. Makanan yang diperbuat daripada tepung juga boleh meningkatkan kandungan gula dalam badan.

5. Gula Halus

Semakin tinggi insulin, semakin cepat sel kanser akan berkembang. Pemanis yang kaya dengan fruktosa, seperti sirap jagung, mengandungi banyak gula. Contoh lain ialah biskut, kek, pai, jus dan sirap. Kedua-duanya mengandungi serat HFCS dan gula halus.

Selain itu:  Tanpa Produk & Senaman, Wanita Berjaya Lenyapkan 29 KG Dalam Masa 8 Bulan Ikut Ilmu Diet Betul!

Elak Terus 6 Makanan Ini, Boleh Punca Hidap Penyakit Berbahaya. Antaranya Kanser!

6. Buah-buahan Di Kedai

Buah dibeli di kedai telah tercemar kerana terdedah dengan ruang terbuka serta penggunaan racun serangga dalam kuantiti banyak. Penggunaan racun serangga adalah tinggi kerana mahu buah-buahan itu dijual dalam jangka masa yang lama dan sentiasa kelihatan segar.

IKLAN

Racun serangga adalah punca kanser dalam jangka masa panjang oleh itu, beli buah-buahan daripada penanam buah atau kedai organik yang disahkan demikian menurut The Asian Parent.

Kredit: Mstar

Artikel Berkaitan:

Lebihkan Makan Sayur & Minum Air Kosong. Lepas 4 Bulan Diet DSSS, Perubahan Ketara Di Bahagian Pipi!

6 Idea Makanan Sarapan Pagi. Beri Rasa Kenyang Lebih Lama & Tenaga Sepanjang Hari!

Letak Baby Oil, Cara Selamat Keluarkan Serangga Dalam Telinga. Doktor Ajar Caranya!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI