
Kalau anda nak belajar cara perap ayam atau ikan versi diet untuk seminggu, ini paling senang! Cukup sesuai sangat untuk anda yang jenis sibuk dengan anak kecil.
Semua ini anda tinggal pilih nak masak cara mana, rebus, panggang atau campak sahaja dalam AF tunggu masak. Menurut Puan Fafae Mimie, terus boleh makan menu sihat jaga kalori.
Cara Perap Ayam
Okay, anda boleh perap siap-siap, nanti nak masak boleh guna cara: grill atau rebus sampai air kering. Tetapi nak guna airfryer atau kukus pun boleh.
Simpan semua dalam freezer sahaja, nak masak esok, sebelum tidur keluarkan 1 letak kat chiller. Esok dah lembut, boleh masak.
Jadi tak susah pun nak diet, bukan? Nanti anda boleh siap-sipa simpan dalam peti dan tinggal nak masak sahaja. Mudah!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tapai Masak Tukar Warna Merah Dikaitkan Wanita Datang Bulan. Dengar Penjelasan Pakar!

Tapai menjadi antara hidangan pencuci mulut yang agak popular terutama ketika ada kenduri kendara.
Namun perasan atau tidak ada kalanya kita dapat tapai yang telah berubah warna merah.
Ada mendakwa kerana ia dikaitkan dengan si pembuat yang sedang datang bulan atau haid.
Benarkan dakwaan ini dan logik atau tidak jika dikaitkan dengan pembuatan tapai.
Rentetan posting tular berkenaan, Pensyarah Kanan Kimia, Universiti Teknologi Mara, Dr. Fatimah Salim tampil memberi reaksi balasnya.
Tulisnya di laman Facebook, proses pembuatan tapai adalah sensitif kerana ia melibatkan fermentasi (penapaian) oleh mikroorganisma iaitu makhluk tersangat kecil yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.
Sebenarnya, terang beliau, tapai secara tradisional dihasilkan melalui penapaian yis (biasanya jenis Saccharomyces cerevisiae dan Schizosaccharomyces pombe) dengan pelbagai sumber kanji seperti beras putih, pulut, ubi kayu dan keledek.
“Proses ini bermula dengan memasak sumber kanji, disejukkan dan dicampurkan dengan ragi (sumber yis) sehingga sebati.
“Kemudiannya, ia akan dibungkus sedikit-sedikit dengan menggunakan daun getah, daun rambai atau daun pisang. Setiap daun pembungkus ini akan menghasilkan aroma dan rasa yang berlainan disebabkan oleh kelainan bahan-bahan kimia semula jadi pada daun-daun ini,” tambah beliau.
Menurut Dr Fatimah lagi, tapai yang telah siap dibungkus dimasukkan ke dalam bekas besar yang ditutup rapi.
“Proses penapaian ini merupakan proses anaerobic (tanpa kehadiran gas oksigen atau udara).
“Setelah diperam selama tiga hari, barulah boleh dimakan. Pada ketika ini, tapai akan mengeluarkan air yang sangat manis,” katanya.
Apakah proses kimia yang berlaku semasa penapaian?
Jawab Dr Fatiman, yis akan menghasilkan enzim glucoamylase yang berfungsi menukarkan karbohidrat (daripada makanan berkanji tadi) kepada glukosa.
“Penghasilan glukosa ini yang menyebabkan tapai menjadi manis dan proses ini dikenali sebagai saccharification.
“Yis tadi kemudiannya menukarkan glukosa kepada ethanol dan gas karbon dioksida dan apabila dibiarkan lebih lama, rasanya akan menjadi masam disebabkan oleh pengoksidaan ethanol kepada asid etanoik (asid asitik),” jelasnya.
Pun demikian, dalam beberapa keadaan, tapai boleh menjadi pahit atau bertukar warna lain (contoh merah).
“Ini disebabkan oleh proses penapaian ini telah dikontaminasi oleh mikroorganisma lain, selain daripada yang sepatutnya terdapat dalam ragi.
“Mikroorganisa lain akan menghasilkan bahan-bahan kimia (produk penapaian) berlainan yang menyumbang kepada kepelbagaian warna, bau dan rasa tapai itu.
“Jadi, mikroorganisma ini datangnya daripada persekitaran, peralatan atau tangan kita sendiri semasa proses pengendalian dan bukan disebabkan oleh period (datang bulan) ya,” tambahnya lagi.
Artikel Berkaitan:
Rasa Kebas Menyucuk Tanda Hidap Slipped Disc. Boleh Bahayakan Nyawa Kalau Tak Segera Dirawat!
3 Minuman ‘Jahat’ Elak Minum. Rupanya Penyumbang Kadar Kolesterol Tinggi Dalam Badan!
Penat Diejek Sejak Kecil, Wanita Tekad Turunkan Berat Badan. Berjaya Lenyap 16KG Dalam 4 Bulan!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Untuk Yang Tercicir, Ini Senarai Lengkap Pusat Pemberian Vaksin Secara Walk-In Di Lembah Klang

Bermula esok akan dilakukan pemberian vaksin menggunakan pendekatan ‘walk in’ atau secara terus di Lembah Klang.
Sebelum itu Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, ketika mengumumkan perkara itu berkata, suntikan inokulasi bagi tujuan berkenaan akan dimulakan secara berperingkat.
Mulai 2 Ogos, katanya keutamaan pemberian vaksin akan diberikan kepada individu berusia 40 tahun ke atas dan yang mempunyai komorbiditi.
“Kita akan buka (pemberian vaksin secara terus) mengikut kategori dahulu, justeru pada 2 Ogos, kita akan menerima ‘walk in’ untuk mereka yang berumur 40 tahun ke atas dan golongan komorbidi.

“Pada 5 Ogos, kita akan buka kepada semua, 18 tahun ke atas. Kaedah pelaksanaan ‘walk in’ akan kita akan umumkan menerusi siaran media daripada Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) dalam tempoh terdekat.
“Untuk kita elak daripada masalah berita palsu, bukan semua Pusat Pemberian Vaksin (PPV) terima ‘walk in’, kita akan maklumkan senarai PPV mana yang terima dalam tempoh beberapa jam nanti.
“Yang tular baru-baru ini, mengenai senarai PPV dengan jenis vaksin tertentu, itu tidak betul. CITF akan tentukan dan keluarkan senarai PPV, hari ini,” katanya dalam satu sidang media.
Jadi kepada mana-mana individu yang belum mendapat suntikan vaksin boleh hadir di mana-mana Pusat Pemberian Vaksin seperti ti bawah ini.
Walau bagaimanapun, anda diingatkan untuk hadir pada masa ditetapkan untuk mengelak kesesakan di tempat PPV ini nanti. Jangan lupa bawa kad pengenalan dan sentiasa update aplikasi MySejahtera.
Sumber: Berita Harian
Artikel Berkaitan:
Vaksin Covid-19 Berfungsi Melindungi. Tapi Rupanya Penerima Dos Lengkap Berisiko Jadi Pembawa Virus!
“Check Dulu Syringe… ” Ini Pesan Dr Izzar Buat Penerima Vaksin, Elak Disuntik Picagari Kosong!
Doktor Nasihat Rehat Seminggu Lepas Vaksin Sebelum Buat Aktiviti Fizikal Berat. Ini Sebabnya!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Beli Baju Online, Ikut Tip Ini Nanti Ngam Muat Elok!

Mungkin ada ramai yang nak beli baju online, tetapi tak kurang yakin sebab risau tak muat dan terlalu besar.
Memang boleh tapi kalau salah teknik, sampai-sampai tetap tak muat.Boleh jadi terlalu besar dan sangat ketat!
Haa… untuk mengelakkan kerugian dan perkara sama berlaku, anda boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Ida Ismail ini.
Cara Beli Baju Online, Ikut Tip Ini Nanti Ngam Muat Elok!
1. BAHU
Diukur di bahagian belakang daripada tulang bahu kanan ke tulang bahu kiri. Lalukan sedikit di atas pangkal leher.
2. DADA
Diukur keliling dada dari belakang sehingga melalui mercu dada.
3. PINGGANG BAJU
Ukuran pinggang untuk baju sahaja iaitu keliling pinggang yang paling ramping.
4. PINGGANG KAIN
Ada yang sama ada yang tidak dengan pinggang baju. Bagi yang memakai low waist, ukur dibahagian tersebut
5. PUNGGUNG
Ukuran diambil daripada puncak punggung yang paling menonjol sehingga ke perut . Bagi yang perut agak buncit atau mengandung, ukur dari belakang punggung hingga perut yang paling tinggi . Jika tidak sendat nanti kain di bahgian perut.
6. LABUH LENGAN
Bengkokkan sedikit tangan dan ukur dari tulang bahu ke labuh lengan yang dikehendaki. Tangan dibengkokkan untuk memberi labuh yang sebenar.
7. LEHER
Ukur dari belakang leher sehingga ke tulang leher hadapan.
8. LABUH BAJU
Sebaik-baiknya ukur dari hadapan melalui dada sehingga labuh yang dikehendaki. Ukuran melalui dada supaya baju tidak terjongket atau singkat.
9. LABUH KAIN
Ukur daripada pinggang kain terus ke lantai atau bawah tapak kaki. Pastikan anda tidak memakai kasut. Kalau untuk kasut tumit tinggi, lebihkan sedikit ukurun untuk tumit.
10. LABUH JUBAH
Ukur daripada bahu bersebelahan dengan pangkal leher melalui dada sehingga labuh yang dikehendaki.
Pastikan ukur betul-betul ya. Kalau terlalu kecil atau besar, rugi beli tak muat nak pakai. Besar boleh kecilkan, tetapi kalau terbeli yang saiz lebih kecil daripada tubuh anda, langsung tak boleh pakai.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI