Penyebaran virus omicron yang sangat aktif dan tinggi membuatkan kita berada dalam kebimbangan bila ada gejala awal seperti demam, selesema atau batuk.

Adakah bila ada gejala awal seperti ini, boleh terus melakukan ujian RTK di rumah atau sebaliknya.

Menurut Dr. Arisman MD beliau mengesyorkan mereka yang ada gejala buat uujian ini pada hari ketiga untuk menentukan keputusan lebih tepat.

Menurutnya jika ujian negatif dan demam masih belum reda, terus saja berjumpa doktor. Bimbang ada penyakit lain seperti denggi, pneumonia atau influenza.

Bila Bergejala Awal, Doktor Ingatkan Buat Ujian RTK Kendiri Hari Ketiga Untuk Keputusan Lebih Tepat

Saya puji masyarakat kita kebanyakan sudah bijak mengambil inisiatif sendiri atau langkah paling berhati-hati dengan melakukan ujian kendiri RTK di rumah sebaik sahaja gejala muncul hari pertama. Rata-ratanya datang ke klinik beritahu “Saya dah buat RTK pagi tadi di rumah, negatif doktor.”

IKLAN

Alhamdulillah.

Tahniah untuk diri anda sendiri yang melakukannya. Ini step yang sangat membantu kami frontliner kesihatan khususnya dalam mengawal penularan wabak Covid musim Omicron khususnya.

Tetapi jika berjumpa saya di klinik, saya pasti akan selalu nasihatkan kepada pesakit-pesakit yang timbul gejala saluran pernafasan atau demam untuk periksa ulang ujian kendiri air liur atau swab pada hari KETIGA bergejala.

IKLAN

Bila Bergejala Awal, Doktor Ingatkan Buat Ujian RTK Kendiri Hari Ketiga Untuk Keputusan Lebih Tepat

Jika ujian negatif dan demam masih tidak reda, maka datang semula berjumpa doktor. Perlu risau ada banyak lagi penyakit lain di luar sana, misalnya denggi, influenza, pneumonia, dll.

Ada juga pesakit yang jawab “Saya dah buat RTK dah doktor, 5 hari lepas tapi negatif.”

IKLAN

Saya jawab semula “tapi encik punya gejala baru mula kelmarin. Ujian 5 hari lepas dah tak boleh pakai dah. Encik kena buat ujian yang baru utk lihat ada virus Covid atau tak pada sakit sekarang.”

Dr. Arisman, MD.

“Sama-sama belajar”

Bila Bergejala Awal, Doktor Ingatkan Buat Ujian RTK Kendiri Hari Ketiga Untuk Keputusan Lebih Tepat

Selain itu:  Pernah Alami Masalah Berat Badan, Tya Arifin Tak Lokek Kongsi 4 Tip Kurus Lepas Bersalin
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI