Ramai antara kita yang gemar mengambil suplemen tambahan untuk kesihatan tubuh badan.
Kebanyakan suplemen ini dijual dalam bentuk tablet, kapsul ataupun air minuman. Dan ramai beranggapan ia mudah dimakan dan dalam masa mempunyai daya ketahanan penyakit yang tinggi.
Namun sebenarnya jika kita makan buahan atau sayuran itu sendiri lebih selamat dan terjamin.
Malah anda tidak perlu keluarkan bajet yang mahal setiap bulan untuk membelinya bagi tempóh tertentu.
Ini antara khasiat buahan atau sayuran itu senditi untuk menguatkan sistem ketahanan badan kita. Kita disaranan mengambil tiga sajian setiap hari dengan pelbagai warna, Manakala buahan pula dua sajian setiap hari.
Antara buah-buahan tempatan yang mempunyai banyak khasiat menakjubkan untuk tubuh. Khasiat terkandung dalam sebiji pisang bersaiz sederhana ialah kalium, vitamin B6, vitamin C, magnesium, tembaga, protein dan lemak.
Kandungan tinggi serat pada pisang, menjadikan buah ini sebagai makanan pilihan bagi mereka yang sedang berdiet dan mahu menurunkan berat badan. Pisang juga mengandungi tryptophan iaitu sejenis asid amino yang boleh ditukar kepada serotonin. Ia dikatakan boleh membaiki mood seseorang kerana sifatnya antikemurungan.
Ia boleh dianggap sebagai buah unggul kerana mengandungi vitamin C yang tinggi dan sangat diperlukan untuk kesihatan tubuh terutama dalam penyembuhan luka. Kandungan vitamin B terutama B1 dapat membantu proses penghadaman dan melancarkan proses pencernaan.
Kandungan potasium bersama sodium dalam nanas pula dapat mengawal imbangan air dalam tubuh. Enzim proteolitik iaitu bromelin pada nanas dipercayai mampu mencegah panyakit barah selain mengurangkan keradangan penyakit sendi.
Mengandungi tiga hingga enam kali ganda lebih tinggi vitamin C berbanding oren dan 10 hingga 30 kali ganda lebih banyak daripada pisang. Banyak kajian menunjukkan kandungan tinggi antioksida dan vitamin pada jambu batu membantu melindungi hati daripada kerosakan akibat radikal bebas.
Vitamin A dan kalium pada jambu batu boleh mengurangkan tahap kolesterol dalam darah. Selain itu, ia juga mengekalkan fungsi otot dalam badan termasuk jantung.
Meskipun sayur ini mempunyai rasa lemak manis dan sedikit pahit, tetapi memiliki banyak khasiat yang sangat baik kepada kesihatan. Satu cawan sawi mempunyai nutrisi seperti protein, lemak, karbohidrat, serat, air,kalsium, zat besi, kalium, vitamin C, vitamin B1, B2, C, vitamin K, vitamin E dan vitamin A.
Sawi juga kaya antioksida yang berfungsi membantu melawan radikal bebas dalam tubuh. Selain mempunyai komponen antibarah, sayur ini turut bermanfaat untuk kesihatan mata terutama melindungi kerosakan retina daripada sinaran biru.
Terkenal sebagai sayuran yang mengandungi zat besi yang tinggi, berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubuh, mencegah anemia, meningkatkan metabolisme dan fungsi otak.
Ia juga dianggap sebagai makanan unggul kerana mengawal tekanan darah, menguatkan otot, meningkatkan kesihatan tulang dan penjagaan kulit. Antioksida pada bayam iaitu asid alpha-lipoik dipercayai membantu menurunkan tahap glukosa pesakit diabetes.
Artikel Berkaitan:
Doktor Ini Kongsi Cara Betul Defrost Bahan Mentah Elak Bakteria Membiak, Punca Keracunan Makanan
Amalkan Minum Air Lemon & Teh Halia, Cara Sihat Kembalikan Perut Kempis Bagai Anak Dara