buah epal

Buah epal biasanya lepas potong akan mula kelihatan lebam dan tidak lagi rangup untuk dimakan.

Tetapi sebenarnya ada cara nak bagi buah epal itu cantik dan segar selepas dipotong, cuba baca tip daripada Puan Lailatul Munira Zainuddin, sangat berkesan. Barulah cantik nak hidang!

4 Cara Elak Epal Jadi Lebam Lepas Potong, Barulah Cantik Bila Dihidang

Air garam boleh membantu mengekalkan kesegaran hirisan buah epal.

1) Air garam

Sediakan air biasa, tambah secubit garam kemudian rendam sekejap hirisan epal ke dalam air tersebut. Boleh direndam selama lima minit.

Kemudian toskan. Garam jangan diletakkan terlalu banyak bimbang buah epal akan menjadi masin. Letakkan ikut kadar yang bersesuaian.

Ads

2) Madu

Buat mereka yang tidak suka kewujudan rasa masin pada buah epal, boleh menggunakan madu.

Caranya cukup mudah, campurkan dua sudu madu dalam segelas air biasa. Kemudian, rendam potongan epal ke dalam campuran itu selama beberapa minit.

Lepas itu, toskan dan dah boleh dihidangkan.

Ads

4 Cara Elak Epal Jadi Lebam Lepas Potong, Barulah Cantik Bila Dihidang

3) Jus lemon

Petua elak epal lebam yang ini pun sangat mudah.

Hanya perlu perah sedikit jus lemon ke dalam air. Kemudian, rendamkan potongan epal ke dalam campuran itu selama beberapa minit dan toskan sebelum dihidang.

Ads

4) Pisau tajam dan limau nipis

Gunakan pisau tajam untuk memotong epal. Tetapi sebelum itu, sapu atau geselkan pisau tersebut dengan limau nipis. Kemudian baru potong epal seperti biasa.

Katanya, petua ini pun boleh digunakan untuk mengelakkan kita ‘menangis’ masa nak potong bawang. Cubalah!

Kalau tak ada jus lemon, boleh juga gantikan dengan jus limau nipis atau apa-apa jus buah yang bersifat sitrus seperti oren atau nanas.

Petua ini juga boleh digunakan untuk buah pear, lai, pisang, atau buah-buahan lain.

Sumber: Lailatul Munira Zainuddin

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI