Dato’ Sheila Majid

Dato’ Sheila Majid masih cantik dan kekal dengan badan kecil moleknya yang kini berusia 57 tahun pada tahun ini. Macam tak sangka lagi tiga tahun, beliau bakal menginjak ke usia 60 tahun.

Ratu Jazz ini sentiasa tampil awet muda bak anak dara. Nah ini kami kongsikan tip beliau.

Wajah Dato’ Sheila Majid Tak Makan Dek Usia, Inilah Amalannya

1. Sentiasa bersenam

Dato’ Sheila pernah mendedahkan beliau sentiasa bersenam walaupun pada usianya yang lebih separuh abad. Ujarnya antara senaman yang diamalkan adalah larian di treadmill dan pilates.

2.  Tiada sarapan pagi yang berat

Seterusnya Dato’ Sheila turut memberitahu bahawa beliau tidak pernah mengambil makanan berat atau sarapan yang berlebihan. Kebiasaannya, ibu kepada empat anak ini akan makan yogurt bersama secawan kopinya dan buah-buahan.

Untuk pengetahuan kamu, yogurt mengandungi probiotik iaitu bakteria sihat yang terdapat secara semula jadi dalam saluran penghadaman wanita yang boleh meningkatkan fungsi pencernaan yang baik.

IKLAN

Wajah Dato’ Sheila Majid Tak Makan Dek Usia, Inilah Amalannya

3. Amalkan makanan yang sihat bersama keluarga

Mahu sihat bersama keluarganya, Dato’ Sheila menekankan pengambilan makanan sihat. Ujarnya beliau sekeluarga tidak kerap dan amalkan minuman bergas, sebaliknya hanya minum air kosong dengan cukup untuk kesihatan mereka.

“Ibu saya adalah idola dalam banyak benda termasuklah dari segi penyediaan makanan berkhasiat dan bernutrisi. Saya amalkan perkara yang sama untuk keluarga. Hanya sekali sekala saja saya benarkan anak-anak menikmati makanan ringan.”

IKLAN

Wajah Dato’ Sheila Majid Tak Makan Dek Usia, Inilah Amalannya

4. Tak biarkan solekan terlalu lama di wajah

Untuk mengekalkan wajah sentiasa awet muda dan kurangkan tanda penuaan, Dato’ Sheila mendedahkan beliau tidak akan membiarkan solekan di wajah berada terlalu lama. Sekiranya habis sahaja kerjanya, beliau akan cuci dengan segera.

“Setiap hari saya amalkan rutin penjagaan kecantikan secara sederhana tetapi konsisten. Saya lakukan rawatan wajah di spa sebulan sekali kerana saya sering bersolek tebal untuk sesi fotografi dan pertunjukan.”

IKLAN

Wajah Dato’ Sheila Majid Tak Makan Dek Usia, Inilah Amalannya

Antara produk yang Dato’ Sheila menitikberatkan setiap kali rutinnya adalah pelembap dan sunscreen kerana kedua-dua produk ini berkesan dalam memberikan kelembapan kulit yang berkesan dan melindungi kulit daripada kerosakan.

Selain itu:  Kulit Maryam Bersih Tanpa Cela, Ini Rutin Nak Cantik Cara Kilat

 

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI