gua sha

Semakin ramai wanita urut wajah guna Gua Sha semata-mata nak dapatkan wajah runcing. Malahan tular di laman TikTok, beberapa video berkongsi tentang cara nak urut wajah menggunakan batu jed ini.

Hasilnya persis wajah Bella Hadid yang digelar wanita paling cantik di dunia, dagu jadi runcing dan nampak sempurna.

Urut Wajah Guna Gua Sha, Teknik Ini Buat Dagu Runcing

Hah, kalau anda nak memiliki wajah runcing seperti Bella, boleh lah disiplin dan rajin amalkan teknik penjagaan wajah orang China turun-temurun dengan menggunakan Gua Sha.

@makeup.dora0 The best thing! I’ll forever do this till im old#guasha #guashatutorial ♬ Swear By It – Chris Alan Lee

IKLAN

Urut Wajah Guna Gua Sha, Teknik Ini Buat Dagu Runcing

Teknik urutan wajah menggunakan batu jed, atau dipanggil Gua Sha semakin mendapat tempat di kalangan wanita. Gua Sha merupakan teknik penjagaan wajah tradisional dari China menggunakan batu jed. Kesan urutan ini menjanjikan wajah runcing di samping kelancaran peredaran darah.

@mountlai if you’re only going to watch one video about how to gua sha, this is it! #mountlai #guasha #guashatutorial #guashafacial #guashatool #guasharoutine #guashatips #calmingherbalrepair #tremellatonic ♬ original sound – Mount Lai

Ada banyak bonus teknik urutan Gua Sha, ini termasuk meningkatkan peredaran darah, memberi kelegaan dan menghilangkan tekanan. Kalau guna Gua Sha setiap hari, wajah anda bukan saja dapat kembali cantik terbentuk seperti masa remaja. Malah wajah akan lebih berseri dengan perjalangan darah yang lancar pada wajah.

IKLAN

Keburukan Guna Gua Sha

Gua Sha boleh mendatangkan kesan yang melibatkan gosokan kulit dengan batu. Ini boleh menyebabkan saluran darah terganggu (bila tekan kulit dengan cara mengurut yang salah), dan boleh menyebabkan lebam dan pendarahan kecil.

Selain itu:  Kulit Cantik Dengan Masker Kentang, Rugi Kalau Tak Cuba!

Urut Wajah Guna Gua Sha, Teknik Ini Buat Dagu Runcing

IKLAN

Namun menurut pakar, anda tidak boleh mengurut di seluruh wajah tanpa arah. Anda memerlukan beberapa metodologi. Untuk mendapatkan wajah yang runcing dan menarik, disarankan urut wajah menggunakan Gua Sha sebanyak tiga kali seminggu secara konsisten!

Kata pakar, sebaiknya lakukan rutin ini pada waktu pagi selepas cleansing, bila wajah kelihatan agak bengkak sejurus bangun tidur. Letak juga facial oil atau serum sebelum mula rutin Gua Sha. Pastikan anda prep wajah dahulu untuk hasil yang luar biasa. Gua Sha juga boleh dijadikan rutin malam sebelum tidur.

Nanti cari Gua Sha dulu dan jangan lupa amalkan setiap hari!

Kredit video: makeup.dora0

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI