Rupanya gua sha boleh buat wajah runcing dan awet muda tanpa sebarang cucuk atau pembedahan plastik. Jadi jom ketahui manfaat teknik cantik ini yang mula terkenal era abad ke-21.

Rutin Gua Sha terbukti dapat membentuk kulit wajah yang mulus dan terdapat banyak manfaat kesihatan dan kecantikan yang anda akan ketahui.

Baru-baru ini, Gua sha tular populariti di dunia Barat mahupun di Malaysia, terutamanya di kalangan pengaruh kecantikan. Ini sebenarnya merupakan amalan kuno dalam perubatan tradisional Cina.

Pilih Gua Sha Untuk Wajah Runcing Dan Awet Muda, Jom Cuba!

Nak Tahu Apa Gua Sha?

Salah satu teknik amalan yang digunakan dalam perubatan tradisional Cina. Teknik ini melibatkan ukiran bunjur dan runcing pada alat bertekstur plastik licin.

Dari segi sejarah, alat pertama kasar Gua Sha adalah menggunakan teknik sudu, tanduk lembu jantan atau batu permata. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan peredaran darah dan meningkatkan kesihatan serta “mengikis penyakit.”

IKLAN

Pilih Gua Sha Untuk Wajah Runcing Dan Awet Muda, Jom Cuba!

Secara tradisinya, pengamal gua sha mengikis atau merapi kulit berulang kali ke satu arah untuk mewujudkan ketegangan kulit dan mengurangkan petechiae – bintik merah pada kulit yang disebabkan oleh pendarahan tidak sekata. Pengikisan wajah ini direka untuk membantu melegakan kesakitan, membuang toksin dan menyembuhkan penyakit.

1. Tingkatkan peredaran.

Gua sha boleh meningkatkan aliran darah yang tersekat, meningkatkan peredaran dalam saluran darah kecil atau tersimpan di dalam wajah anda. Mengikut kajian China Health News, amalan Gua Sha baik untuk wanita berusia kerana kulit wanita bertindak lebih baik daripada lelaki kerana hormon.

IKLAN

2. Tingkatkan otot muka.

Amalan Gua Sha dalam kecantikan harian adalah rutin peredaran yang baik, menjadikan kulit kelihatan lebih tegang dan garis-garis halus kelihatan kurang. Tetapi belum ada kajian yang menunjukkan bahawa urutan muka gua sha membantu menghilangkan garis bibir dan mata sembam anda. Namun, jika anda menghabiskan masa urutan Gua Sha pada muka selama 25minit, anda akan nampak hasil tegang yang naik berbanding sebelum.

Selain itu:  Nak Guna Kulit Pisang Atau Tomato, Anda Pilih! Keduanya Bagus Untuk Cantikkan Kulit

3. Galakkan saliran limfa.

Menurut perubatan tradisional Cina, gua sha membantu menggerakkan cecair limfa dalam badan kita. Sistem limfa memainkan peranan penting dalam fungsi imun dan cecair limfa membantu menapis toksin dari badan. Apabila sistem limfa tidak berfungsi dengan baik, ia boleh menyebabkan pengumpulan cecair.

Terapi urutan gua sha boleh mengurangkan pembengkakan, pengumpulan cecair dan amat direkomendasi bagi orang yang mengalami gangguan muskuloskeletal, kanser payudara dan keadaan lain.

IKLAN

Pilih Gua Sha Untuk Wajah Runcing Dan Awet Muda, Jom Cuba!

4. Kurangkan gejala sakit kepala dan migrain.

Jika anda menghadapi masalah migrain atau sakit kepala, gua sha mungkin membantu melegakan kesakitan dan ketegangan pada leher anda. Kajian pada tahun 2007 oleh perubatan Cina terhadap seorang wanita berusia 72 tahun melaporkan bahawa gua sha membantu melegakan gejala migrain dalam tempoh 14 hari.

5. Baiki postur leher

Jika anda merasa sakit akibat postur kerja yang tidak selesa atau urat terasa tegang, urutan badan gua sha mungkin membantu. Kajian pada tahun 2014, melibatkan 60 pengguna komputer mengalami sakit leher dan bahu, penyelidik mendapati bahawa gua sha membantu mengurangkan kesakitan dan ia meningkatkan julat pergerakan yang lebih baik.

Jadi bagi anda yang nak wajah runcing dan awet muda, boleh lah cuba teknik gua sha ya. Perlahan-lahan belajar urut di muka dengan cara yang betul.

Selamat mencuba!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI