1. Perah air lemon dan campur bersama oatmeal dan mayonis
2. Gaul sebati
3. Bersihkan muka dengan air dan oles kan masker pada muka biar sekata.
4. Biarkan 15 minit dan bilas dengan air bersih.
IKLAN
Dah siap. Boleh lakukan 2 atau 3 kali seminggu. Mayonis kaya dengan telur membantu menganjalkan dan flawless pada kulit. Oatmeal bantu serap minyak dan menanggalkan sel mati. Lemon bantu cerahkan kulit wajah.
Senangkan nak awet mudah cerah berseri. Ikut sahaja semua langkah ni. Jom kongsi, supaya ramai wanita cantik berseri tanpa perlu mekap tebal.
Disoal tentang persediaan untuk aktif kembali dalam dunia lakonan, pelakon Ayu Raudhah belum bersedia selepas hampir tujuh tahun menyepikan diri.
Dalam usia hampir 40 tahun bulan Disember nanti, Ayu atau Raudhah Che Wan cukup sibuk menguruskan anak-anaknya yang masih kecil selain lebih selesa menjalankan perniagaan dari rumah.
Jelitanya Ayu Raudhah Di Usia 40 an
Malah katanya, dia tidak mahu menyusahkan pihak produksi kerana sedar tidak dapat memberi komitmen memandangkan proses penggambaran biasanya mengambil tempoh yang panjang.
“Boleh sahaja nak buat seperti itu (kerja sehingga 5 petang). Tapi saya rasa menyusahkan orang lain. Sebab penggambaran itu, kalau kita setuju untuk komited, kena beri 100 peratus.
“Sekarang ini saya besarkan anak dan lagipun saya buat bisnes depan mata anak-anak. Buat bisnes dekat rumah sahaja,” katanya.
Dalam masa sama, Ayu mengakui masih rindu dalam dunia lakonan dan akan membuat kemunculan semula sekiranya sudah bersedia untuk memberikan komitmen sepenuhnya.
Tip Cantik Ayu Raudah
Menyentuh soal kecantikan, tidur memang jaga dan air pun kena cukup, ini antara amalan harian Ayu Raudah. Nak pakai mask kadang tak sempat, jadi bab cuci muka memang jaga. Sebelum tidur cuci muka sebab biasa mekap, pakai toner dan sapu pelembap. Itu memang rutin.
Dan kalau berpantang memang ikut cara tradisional. Jaga badan ini memang untuk kepuasan sendiri bukan untuk orang lain.
“Kadang ada masa hari malas, tak pakai skincare, memang akan nampak jeragat muncul. Jadi gagahkan diri juga untuk jaga kulit wajah,” kongsi Ayu menerusi temubual dengan team Rapi.
Begitulah hakikatnya menjadi seorang wanita, kecantikan dan penampilan memang tidak pernah berpisah walau pun bertukar status menjadi seorang ibu. Selagi boleh akan jaga, bukan untuk orang lain tetapi lebih kepada kepuasan diri sendiri. Rasa yakin nak berdepan dengan orang luar.
Sebelum ‘kemaskan’ perut pada waktu pagi, anda patut memilih menu sarapan terbaik untuk keselesaan dan rasa kenyang yang lama. Tak ada lah kes tetiba sakit perut selepas makan, jom baca kejap!
Tahukah anda, sesetengah menu sarapan pagi boleh menyebabkan rasa ketidakeselesaan pada perut khususnya untuk mereka yang sudah mempunyai masalah perut berangin dan Gastroesophageal Reflux Disease (Gerd).
3 Menu Sarapan Yang Patut Anda Elakkan Demi Kesihatan Perut
Sebagai makluman, Gerd adalah sejenis penyakit refluks apabila kandungan perut melimpah ke esofagus sehingga menyebabkan rasa pedih ulu hati.
Melalui satu perkongsian di TikTok, seorang pempengaruh kesihatan dikenali sebagai Zack Kinrara menjelaskan tiga juadah sarapan pagi yang tidak digalakkan demi kesihatan perut.
1. Karipap
Menurut Zack, karipap diperbuat daripada tepung gandum, dan di dalam tepung gandum ada kandungan gluten.
Pengambilan gluten dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan leaky gut atau usus bocor sehingga menimbulkan rasa sakit pada bahagian perut.
2. Roti canai
Roti canai, seperti karipap juga, diperbuat daripada tepung gandum yang di dalamnya terkandung gluten.
“Jika boleh dielak, sangat bagus. Kalau tidak boleh, cuba kurangkan mengambil hidangan roti canai,” ujar Zack.
3. Donut
Donut juga diperbuat tepung gandum, selain mempunyai kandungan gula yang banyak.
“Daripada gluten dalam tepung gandum ini, ia boleh menyebabkan anda rasa susah nak bernafas, berdebar-debar dan jantung berdegup laju.
“Lepas tu perut berangin. Bagi mereka yang langsung tak ada masalah perut, boleh je nak makan karipap, roti canai dan donut semua ni, tapi biarlah berpada-pada,” kata Zack. – Zack Kinrara
Jadi selepas ini sebaiknya anda pilih menu sarapan yang terbaik. Selagi boleh elak, cuba teruskan. Sebab kalau dah kena gerd, memang tak selesa. Lebih mudah jika makan menu sihat yang membantu ‘cantikkan’ penampilan anda dengan berat idaman!
Dah lama hati ayam bersimpan dalam peti sejuk beku kami. Memandangkan esok sudah mahu puasa, saya bersihkan dan masak rendang hati ayam.
Tahukah kawan-kawan yang hati merupakan organ yang paling tinggi jumlah nutrisi?
Ya. Organ hati kaya dengan nutrisi penting seperti zat besi (heme), kuprum, asid folik, riboflavin, protein, vitamin B12, selenium and vitamin A. Setiap 100 g organ hati ayam mengandungi sekitar 9 mg zat besi yang mana boleh menampung separuh daripada keperluan zat besi harian. Zat besi sangat penting untuk membina sel darah merah yang penting dalam mengekalkan kandungan oksigen badan.
Namun organ hati ayam juga sangat tinggi dengan kandungan vitamin A dan zat kuprum, melebihi keperluan harian (recommended dietary intake- RDI).
Vitamin A merupakan salah satu vitamin yang larut lemak. Apabila diambil secara berlebihan, ianya akan disimpan dalam badan. Pengumpulan vitamin A yang banyak dalam badan boleh menyebabkan ketoksikan. Antara gelaja ketoksikan vitamin A adalah gangguan penglihatan, sakit pada bahagian tulang, loya dan muntah.
Kandungan zat kuprum yang berlebihan juga boleh menyebabkan ketoksikan. Antara kesan berlebihan kuprum adalah stress dalaman badan (oxidative stress), gangguan sistem saraf dan boleh membawa risiko penyakit Alzheimer.
Hati juga tinggi kandungan purines iaitu bahan kimia yang bakal ditukarkan kepada asid urik. Bagi mereka yang mengalami masalah gout, pengumpulan asik urik pada sendi boleh memburukan lagi keadaan sedia ada.
Oleh yang demikian, organ hati boleh dimakan dan boleh menjadi salah satu sumber nutrisi yang bagus. Cuma usah berlebihan kerana ianya berpotensi membawa mudarat. Untuk individu normal, hadkan pengambilan seminggu sekali atau dua kali sahaja. Apa yang penting ialah ambil tahu tahap kesihatan dan timbang tara antara manfaat dan mudarat setiap makanan kepada kesihatan badan.
Nota kaki:
• Organ hati dari jenis haiwan yang berlainan (ayam, lembu, kambing) mengandungi jumlah nutrisi yang berbeza.
• Organ hati berfungsi untuk memproses toksin kepada komponen yang lebih selamat atau lebih mudah dikeluarkan dari sistem badan. Namun, ianya tidak menyimpan toksin.
Semoga bermanfaat dan Selamat berpuasa Ramadan kepada yang beragama Islam.