pakai sunscreen

Masih ramai yang keliru nak pakai sunscreen dulu atau terus sapu pelembab. Haa… jangan pandang remeh ya, sebab kalau silap gaya, nanti tiada kesannya dan membazir.

Sebenarnya masih ramai lagi yang khuatir step mana yang paling tepat. Sunscreen sangat bagus untuk melindungi kulit dari sinaran merbahaya matahari. Malah memberi banyak kelebihan anti-penuaan pada kulit.

Jadi rahsia untuk kulit tampak awet muda dengan mengamalkan pemakain sunscreen setiap hari.

Pakai Sunscreen Dulu Atau Pelembap, Ini Jawapannya!

Kenali Jenis Sunscreen

Namun timbul masalah bila ada yang tak tahu cara tepat langkah memakai sunscreen.

IKLAN

Pakai sunscreen kimia atau fizikal?

Kenali dahulu jenis sunscreen yang anda guna, samada ia sunscreen jenis kimia atau fizikal. Sunscreen jenis kimia menyerap kedalam kulit dan bertindak menukar UV matahari kepada heat. Sunscreen kimia juga lebih sesuai untuk semua jenis kulit dan dipakai setiap hari.

Manakala sunscreen jenis fizikal melindungi kulit dengan memantulkan sinaran UV. Ia juga kadangkala lebih dikenali sebagai sunblock berbanding sunscreen. Sunblock tidak sesuai dipakai setiap hari kerana ia mengandungi titanium oksida yang boleh memberi ketidakselesaan pada kulit. Selain itu, sunblock juga boleh meninggalkan kesan whitecast.

IKLAN

Pakai Sunscreen Dulu Atau Pelembap, Ini Jawapannya!

Pelembap Atau Sunscreen Dulu

Jadi pakai sunscreen akhir sekali?

IKLAN

Jawapannya bergantung pada jenis sunscreen anda. Jika anda memakai sunscreen jenis kimia, biasanya ia dipakai sebelum pelembab. Ini kerana sunscreen kimia bertindak menyerap ke dalam kulit. Manakala sunblock (suncreen fizikal) disapu pada akhir sekali kerana ia bersifat memantulkan sinaran UV.

Anda boleh menyapu sunscreen kimia atau sunblock selepas pelembab. Syaratnya, anda wajib tunggu pelembab diserap baik kedalam kulit. Ini supaya tidak berlaku campur-aduk produk membuatkan kulit rasa beban dan sensitif.

Selain itu:  Pakai Sunscreen Ikut Jenis Kulit, Selesa Dan Tak Naik Jerawat

Lakukan langkah skincare anda seperti biasa, ingat akhir sekali baru sunscreen. Barulah berbaloi pakai set penjagaan wajah yang harga mahal!

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI