Selain berpenampilan menarik dengan busana digayakan, setiap wanita itu pastinya mahu wajah cantik dan jelita menjelang Syawal nanti.

Dengan kuasa solekan, tidak mustahil wajah yang pucat akan jadi lebih berseri-seri dengan sentuhan warna kosmetik diberikan.

Namun begitu, bagi yang baru belajar bersolek, pastikan tidak melakukan beberapa perkara ini untuk elak wajah tidak kelihatan pelik dan mekap tak tahan lama.

Ada beberapa perkara yang harus diambil berat sewaktu bersolek. Antaranya penggunaan foundation, eyeliner, blusher, lipstik dan make-up base yang bersesuaian.

Nak Hasil Solekan Jadi Wow, Elak Lakukan 10 Kesalahan Ini Waktu Mekap

10 Perkara Harus Elak Waktu Bersolek

1. Elakkan menggunakan foundation muka melebihi keperluan yang sepatutnya. Gunakan secara berpada-pada mengikut kesesuaian warna kulit.

2. Kurang sesuai jika menggunakan liquid eyeliner di bawah mata dan kening.

IKLAN

3. Kadang-kadang penggunaan blusher atau pemerah pipi yang berlebihan menyebabkan kulit wajah kelihatan seperti terbakar terutamanya di waktu malam.

Nak Hasil Solekan Jadi Wow, Elak Lakukan 10 Kesalahan Ini Waktu Mekap

4. Elakkan menggunakan gincu melebihi bentuk asal bibir, takut nanti bibir anda nampak pelik pula!

5. Pilih warna foundation yang sesuai dengan kulit. Elakkan warna yang jauh lebih cerah atau gelap daripada kulit asal.

6. Bulu mata juga memainkan peranan penting dalam tatarias wajah, penggunaan bulu mata yang terlalu panjang sehingga hampir mencecah bawah kening membuatkan penampilan anda nampak pelik.

IKLAN

7. Pilih warna yang sesuai untuk pembayang mata atau eyeshadow terutamanya ketika penggunaan di waktu siang. Elakkan memilih warna yang terlalu dramatik atau terang.

Nak Hasil Solekan Jadi Wow, Elak Lakukan 10 Kesalahan Ini Waktu Mekap

8. Highlight pada wajah mampu menonjolkan lagi bentuk wajah seseorang, namun jika penggunaan berlebihan boleh menyebabkan muka nampak tidak fresh dan aneh!

9. Shadding dan contouring yang berlebihan pada mekap harian terutamanya di siang hari adalah kurang sesuai. Gunakan secara minima supaya nampak lebih semulajadi.

IKLAN
Selain itu:  Kelebihan Orang Kulit Gelap, Anda Bertuah Dan Unik!

10. Perkara paling penting sebelum memulakan solekan adalah dengan mengenakan make-up base. Pastikan anda memilih make-up base yang sesuai dengan kulit wajah anda supaya hasilnya nampak wow dan menakjubkan.

Nak Hasil Solekan Jadi Wow, Elak Lakukan 10 Kesalahan Ini Waktu Mekap

Artikel Berkaitan:

Dipuji Makin Berseri Lepas Kahwin, Ini Rupanya Rahsia Hannah Delisha Tetap Cantik Walau Tanpa Solekan

Nak Pastikan Solekan Jadi Cantik & ‘Glowing’, Kena Pandai Pilih Bedak Asas Sesuai Dengan Kulit

Rahsia 12 Selebriti Kekal Cantik & Langsing Setelah Lahirkan Anak

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI