Muka Bebas Jeragat Dan Jerawat

Mestilah nak muka bebas jeragat dan jerawat, kan? Selagi bergelar perempuan, ramai suka mekap dan mungkin akan terdedah kepada debu dan habuk di luar. Jadi kita kena triple jaga kulit muka dengan betul.

Jom tengok tip yang dikongsi oleh saudari Ikin Zain ini, nampak mudah dan hasilnya nampak ketara sebelum dan selepas cuci muka.

Muka Bebas Jeragat Dan Jerawat

Muka Bebas Jeragat Dan Jerawat, Biasakan 3 Langkah Cuci Muka

Pernah dengar double cleansing? Okay, bila muka dah pakai makeup seharian, malas macam mana pun tetap kena bersihkan kulit muka siap dengan pakej urutan.

Muka Bebas Jeragat Dan Jerawat, Biasakan 3 Langkah Cuci Muka

Langkah 1:

Muka Bebas Jeragat Dan Jerawat, Biasakan 3 Langkah Cuci Muka

 

IKLAN

Pakai olive oil rose. Cara ini memang untuk remove mekap. Letak olive oil atas kapas atau tapak tangan kemudian sapu dekat muka. Anda akan nampak kesan yang melekat di kapas.

Olive oil sebenarnya sama macam cleansing oil tapi ini faedahnya:

-lembab kan kulit
– haluskan kulit
– kurangkan kulit kusam
– lembutkan kulit
-boleh membersihkan pori-pori
-boleh membuang kotoran makeup

Langkah 2:

Muka Bebas Jeragat Dan Jerawat, Biasakan 3 Langkah Cuci Muka

IKLAN

 

Selepas pakai olive oil, sapu micellar water untuk pastikan kulit kita dibersihkan kali kedua. Nanti tengok lah kapas itu masih ada lagi
kotoran.

Micellar water bukan sahaja boleh membersihkan tapi ini kelebihan lain:

-Secara efektif menghilangkan make-up.
-Membersihkan, membuka pori-pori tersumbat, dan meningkatkan hidrasi kulit semuanya dalam satu langkah.
-Air micellar water ini meningkatkan 90% tingkat hidrasi kulit.

IKLAN

Langkah 3:

Muka Bebas Jeragat Dan Jerawat, Biasakan 3 Langkah Cuci Muka

Ini yang terakhir, fash wash ni untuk membersihkan kulit. Facial wash adalah sabun pembersih kulit muka, khusus untuk area wajah agar lebih bersih.

Biasanya penggunaan facial wash ini sebelum tidur, setelah memakai make up seharian. Jangan buat sebarangan sebab penting menggunakan facial sebagai pembersih wajah yang digunakan secara rutin.

Selain itu:  Rajin Wapkan Wajah, Selamat Tinggal Liang Pori Terbuka Dan Jerawat!

Untuk mendapatkan kulit yang bersih dan sihat kita kena bersihkan kulit dengan betul dan  konsisten.

 

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI