Menggunakan masker timun dalam dunia kecantikan, itu memang biasa. Tetapi jarang yang campur kunyit sekali waktu digaul.
Haa… itu yang menarik petua cantik yang dikongsikan Puan Mala Mansor ini, paling best hanya guna bahan semula jadi untuk dapatkan kulit sihat dan cantik.
Masker Timun Buat Kulit Glowing, Bekukan Jadi Ais Lagi Best!
Senang saja bahannya, mestilah benda yang ada kat dapur. Jom tengok cara buat dulu.
Ads
Bahan yang digunakan :
Timun setengah batang
Serbuk kunyit sedikit
Perahan lemon
Ads
Cara Nak Buat:
1. Basuh bersih timun. Potongakan dan blend kan timun bersama serbuk kunyit.
2. Tapiskan air.
3. Sapu di kulit muka untuk dijadikan masak. Tahan sehingga kering dalam 10 minit. Bilas dengan air bersih.
4. Kalau ada lebihan paste mask tadi, jangan buang. Bekukan jadi ais. Kemudian boleh disapu pada kulit untuk jadi mask ais.
Ads
Boleh gunakan petua mask ni tiap hari. Anda akan rasa perubahan dalam masa seminggu.
Semoga bermanfaat dan Selamat mencuba!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Ada cara mudah untuk kurangkan parut di wajah tanpa pergi Spa, anda boleh amalkan petua cantik yang hanya memerlukan dua bahan ini.
Perkongsian daripada Puan Suhaniza Isenen ini memerlukan buah lemon sebagai bahan utama. Seperti yang kita tahu, buah lemon ini memang banyak khasiatnya untuk nak cantikkan muka.
Kurangkan Parut Guna Buah Lemon
Enzim didalam jus lemon ni membantu membuang sel kulit mati pada kulit secara tak langsung kurangkan warna parut, melembutkan dan melicinkan kulit muka.
Petua ini sangat bagus digunakan untuk anda yang mempunyai kulit berminyak. Jom amalkan petua mudah ni.
Bahan-bahan:
1. 1/2 jus lemon
2. Putih telur
Cara-caranyanya:
1. Campurkan setengah jus lemon ke dalam satu bekas yang berisi putih telur.
2. Gaul hingga sebati dan sapu pada muka sebagai mask.
3. Biarkan 10 minit dan bilas. Dah siap.
Mudahkan dengan 2 bahan dan 3 langkah sahaja. Buat sekali atau 2 kali seminggu. Insya Allah parut hilang dan kulit jadi lembut bayi.
Nota: Boleh juga tambahkan sedikit serbuk kunyit untuk kesan cerahkan kulit.
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Roti menjadi antara hidangan simple untuk sarapan pagi. Namun biasanya jika membeli roti pasti akan diletakkan tanda tarikh luput pada bahagian pengikat.
Roti ini biasanya tahan seminggu dan jika ada lagi baki, jangan sayang untuk membuangnya terus kerana boleh membahayakan kesihatan jika dimakan lagi.
“Sampai masuk hospital anak saya, doktor! 3 hari lembik, macam tuala buruk!”
OK, walaupun dah banyak kali pesan, kita pesan lagi. Kalau nampak roti yang belum luput tarikh, tapi dah ada tanda-tanda nak berkulat, maka jangan makan. Buang terus!
Ada orang, dia rasa sayang nak buang sebab kulatnya tompok kecil sahaja. Jadi dia cuil bahagian yang berkulat tu dan buang. Bahagian yang nampak elok tu dia makan.
Jangan buat macam tu.
Tompok kecil yang kita nampak atas permukaan roti tu adalah putik spora kulat. Nampak kecil di luar, tapi mungkin jaringan akar kulat dah jauh menjalar ke dalam ruang roti.
Jadi, kita tak boleh nak anggarkan di mana sebenarnya sempadan roti yang telah berkulat dan yang elok. Kalau kita termakan spora atau hyphae, sama sahaja bahayanya.
Ada juga orang, dia bersihkan bahagian berkulat dan kemudian masak atau panaskan roti dengan niat untuk membunuh kulat ni. Kemudian dia makan roti tu.
Nampak berkulat, boleh buang terus.
Jangan buat macam tu.
Benar, kebanyakan kulat akan mati jika dimasak dengan suhu yang tinggi, tetapi roti yang telah berkulat tetap tak selamat untuk dimakan. Tak kiralah digoreng, stim atau bakar.
Kulat menghasilkan sejenis toksin dinamakan mikotoksin(mycotoxin). Ia boleh menyebabkan gejala keracunan makanan. Ia tidak mudah dimusnahkan walaupun dimasak.
Keracunan makanan akibat kulat dan toksinnya boleh menyebabkan gejala muntah-muntah dan cirit-birit yang teruk, terutamanya untuk kanak-kanak dan warga emas.
Oleh itu, nampak ada perubahan warna pada roti, walaupun tompok kecil, walaupun belum tarikh luput, terus buang. Jangan ambil risiko bahayakan kesihatan.
Makanan sihat, adalah makanan yang selamat.
Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan Kesihatan dan Perubatan