Cara Pakai Foundation

Tengok pelakon dan penyanyi Amerika Syarikat, Vanessa Hudgens berkongsi cara pakai foundation, baru rasa yakin nak sapu mekap di wajah. Sebab nampak kemas dan licin betul!

Mudah? Haa.. hanya orang yang kulit berminyak saja tahu betapa struggle nak buat solekan nampak matte bila menggunakan foundation.

Sesetengah orang ada yang menggunakan primer, atau mungkin ada yang ‘bake’ muka dengan bedak, manakala yang lain hanya menggunakan kertas blotting setiap beberapa jam.

Walaupun semua trik ini berfungsi dengan baik pada kulit berminyak, tapi menurut pakar, cara Vanessa Hudgens diakui lebih tepat.

Cara Pakai Foundation Kalau Kulit Berminyak, Ikuti Tip Vanessa Hudgens

Cara Pakai Foundation Kalau Kulit Berminyak, Ikuti Tip Vanessa Hudgens

IKLAN

Jangan malas, sebelum bersolek, kena prep muka. Vanessa hanya menggunakan satu produk di bawah solekan. Dengan hanya prep paling minimum, anda akan mempunyai lebih sedikit lapisan produk yang boleh menyumbang kepada kilauan berlebihan.

“Saya tidak mahu meletakkan sebarang serum atau minyak, itu semua saya lakukan pada waktu malam kerana saya mempunyai kulit yang sangat berminyak. Saya hanya menggunakan pelembap,” ceritanya.

Guna Concealer Daripada Foundation

Cara Pakai Foundation Kalau Kulit Berminyak, Ikuti Tip Vanessa Hudgens

IKLAN

Daripada menggunakan liquid foundation, Vanessa memilih concealer untuk litupan yang minimal. Menurutnya ‘less is more’ untuk kulit berminyak. Teknik ini membolehkan dia membetulkan kawasan yang bermasalah tanpa menumpukan terlalu banyak produk, yang membantu mengelakkan kemasan berminyak dan cakey.

Jangan Lupa Powder Foundation

Cara Pakai Foundation Kalau Kulit Berminyak, Ikuti Tip Vanessa Hudgens

Selesaikan solekan asas anda dengan powder foundation. Liquid foundation bukan pilihan Vanessa tapi dia tidak dapat tolak powder foundation. Itulah yang dia guna untuk menetapkan concealer dan meratakan wajahnya.

IKLAN

“Saya sangat menyukai kerana cara ini mempunyai litupan yang hebat tetapi anda masih boleh melihat kulit di bawahnya. Saya benci apabila tidak dapat melihat kulit. Tip ini bagus sebab kulit saya sangat berminyak, dan powder menjadikan saya kelihatan dewy dan tidak berminyak.

Betul, jangan sesekali tinggalkan powder foundation kalau anda mempunyai kulit jenis berminyak.

Selain itu:  Cegah Kulit Berminyak, Cukup Sapu Putih Telur Dan Lemon

Nanti jangan cuba guna tip ini ya!

Kredit video: Vogue

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI